Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Inwerter na poddaszu

3rav

Recommended Posts

Planuję zamontować inwerter FoxESS T4 na poddaszu, dane:

• instalacja 4.5kWp,
  • 2 stringi
  • panele rozdzielone po równo na stronie wschodniej i zachodniej (taki dach)
  • obecnie poddasze po podłodze na jakieś 44m^2 (nie podzielone), poddasze ocieplone 30cm wełny + sucha zabudowa,

Zastanawia mnie czy to dobra lokalizacja ze względu na ewentualne trudne warunki w okresie letnim (wysoka temperatura), jednakże ciężko mi znaleźć inne dogodne miejsce (budynek szeregowy). Inwerter chcę zamocować na ścianie szczytowej (obecnie ta ściana nie posiada tynku), myślę nad przyklejeniem płytek przed montażem inwertera na tej ściance w celu poprawy chłodzenia go (zostało mi dość dużo po łazience), ma to sens? Jak mogę poprawić warunki pracy inwertera na tym poddaszu?

Poddasze pewnie za jakieś 2 lata będzie do dalszej adaptacji, podział na pomieszczenia: pokój, łazienkę, korytarz, małe pomieszczenie na właśnie ten inwerter z rekuperatorem. Mam już rozprowadzone kanały wentylacji mechanicznej na poddaszu, boję się że po zamknięciu inwertera w tym małym pomieszczeniu (około 5m^2 ze znaczym skosem) to już na pewno będzie się przegrzewać.

Mam nadzieję że po montażu paneli na dachu powinna spaść temperatura na poddaszu ze względu iż panele zajmą ponad 35% powierzchni dachu, inwerter ze względu na usytuowanie dachu przez krótki czas może będzie pracować z pełną mocą. Poddasze (obecnie, przed podziałem) jest dość duże, jednakże nie wentylowane. Myślę że przed podziałem poddasza będę już miał działającą wentylację mechaniczną i jak będą problemy z inwerterem to dołożę w tym pomieszczeniu wywiew powietrza.

Skuteczna to jaka, bo mam wykonaną czernię powietrza dla rekuperatora (fi160), która właśnie znajduje się w obszarze tego planowanego pomieszczenia. Czy może na okres letni wystarczy tylko ona (nie zaślepiona, bez wentylatora)?

Mogę dla celów obliczeniowych przyjąć iż moc ciepła oddawana przez inwerter to jest jego moc razy 1-sprawność?

Czyli np. 4,5kW*(1-0,97)=135W

Edytowane przez 3rav

135 W - tak by wynikało z założonych strat.

W praktyce rzadko kiedy będzie falownik pracował na 4,5 kW.

Skuteczna to taka która nie spowoduje nadmiernego wzrostu temperatury latem.

Fi 160 na włot i wylot powinny być dobre.

Zawsze można później dołożyć wentylator.