Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Solaredge z optymalizatorami czy Huawei bez?

wellman

Recommended Posts

Dzień dobry!

Przymierzam się do instalacji fotowoltaicznej. Na podstawie dotychczasowego "resaerchu" wybrałem falownik HUAWEI SUN2000-5KTL-M1 (ogólne opinie, gwarancja, możliwość podłączenia magazynu energii w przyszłości i sympatia względem marki ;-) ). Instalator, z którym rozmawiam bardzo naciska jednak na Solaredge SE4K jako koronny argument wskazując optymalizatory.

Na informację, że Huawei również pozwala na instalację optymalizatorów odpowiada, że jest to nowa i niesprawdzona opcja, a dodatkowo u jego dostawcy nie są one dostępne i takich jeszcze nie instalował.

Mam więc wybór - falownik Solaredge z optymalizatorami lub Huawei bez. Teoretycznie w przypadku Huawei można optymalizatory dodać później, tworzyć instalacje mieszane (częściowo z optymalizatorami, częściowo bez), ale to ostatecznie dobrze wygląda w reklamie, a nie mam pojęcia, jak działa w praktyce.

Dach mam płaski (papa i ocieplenie styropianem) z delikatnym nachyleniem od środka ku krawędziom. Instalator twierdzi, że to lekkie nachylenie spowoduje różnicę w nasłonecznieniu paneli i stąd wskazane są optymalizatory. Dach nie jest zacieniony (brak drzew czy wyższych budynków w bezpośrednim sąsiedztwie). Moc instalacji: 4kW (10szt. paneli 410Wp).

Jakie są Państwa opinie i doświadczenia? Jak sprawdzają się oba wymienione modele? Czy w tej sytuacji rzeczywiście użycie optymalizatorów przyniesie realną korzyść?

Edytowane przez wellman

Jeżeli optymalizatory nie są potrzebne to szkoda na to dodatkowych pieniędzy.

Optymalizatory SE są znane i stosowane, optymalizatory Huawei są nowością.

Optymalizatory generalnie nie zwiększają rocznej produkcji.

Pokazuje różnice w produkcji modułów z optymalizatorami.

SolarEdge sprawdza się ale 10 modułów to musi być specjalny model falownika SolarEdge albo specjalny dla 10 modułów (SE3K) albo dla min. 8 modułów (zupełnie różne modele falowników SE).

Falownik SE4K to musi być model SE4K-RWB a nie zwykły SE4K.

Planujesz małą instalację. Nie masz miejsca, nie masz pieniędzy czy tak ktoś doradził?

• Like 1

Dziękuję za odpowiedź!

Miejsca nie ma zbyt wiele, choć zmieściłoby się jeszcze drugie tyle paneli.

Rozmawiałem wcześniej z kilkoma instalatorami. Wszyscy na podstawie dotychczasowych rachunków za prąd proponowali podobną moc (od 3.6 do 4.3kW). Średnie roczne zapotrzebowanie mieści się w granicy 3.5kW. Wyczytałem w sieci, że należy założyć min. 20% margines, więc 4kW wydaje się optymalne.

Zakładam, że instalację w miarę potrzeb będzie można rozbudować/modernizować.

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, skoro dach nie jest zacieniony to nieznaczny kąt nachylenia połaci nie zrobi różnicy dla uzysku z paneli bez/z optymalizatorami?

W wycenie mam uwzględnioną konstrukcję balastową z trójkątami. Więc kąt nachylenia paneli powinien być ok.

Instalator widzi problem w tym, że dach ma lekkie nachylenie od środka do zewnętrznych krawędzi (w celu zapewnienia odpływu wody opadowej), więc stelaże z panelami będą minimalnie przechylone w poziomie. Nie sądzę, aby miało to wpływać na poziom ich nasłonecznienia i ogólną wydajność, ale też nie mam w tej kwestii fachowej wiedzy, stąd wolę się upewnić pytając tutaj. :-)

Dziękuję za odpowiedź!

Miejsca nie ma zbyt wiele, choć zmieściłoby się jeszcze drugie tyle paneli.

Rozmawiałem wcześniej z kilkoma instalatorami. Wszyscy na podstawie dotychczasowych rachunków za prąd proponowali podobną moc (od 3.6 do 4.3kW). Średnie roczne zapotrzebowanie mieści się w granicy 3.5kW. Wyczytałem w sieci, że należy założyć min. 20% margines, więc 4kW wydaje się optymalne.

Zakładam, że instalację w miarę potrzeb będzie można rozbudować/modernizować.

Czyli, jeśli dobrze rozumiem, skoro dach nie jest zacieniony to nieznaczny kąt nachylenia połaci nie zrobi różnicy dla uzysku z paneli bez/z optymalizatorami?

Jeżeli podłączysz się do sieci (założą licznik dwukierunkowy) w tym roku to dla rocznego zużycia ee 3,500 kWh zakładaj instalację 5,5 kWp a nie 4,0 kWp

Nie planuj późniejszej rozbudowy / modernizacji tylko teraz zrób więcej niż myślisz że potrzebujesz.

Późniejsza rozbudowa to większe koszty i problem z przyłączeniem do istniejącej instalacji PV.

Na kiepski kąt pochylenia modułów optymalizatory nie pomagają.