Parut9505 13.10.2021 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Witam. Wiem, że tematów tego typu jest tysiące, chciałbym się zwrócić o poradę. A więc mam dom 70-80 letni z cegły. Dom ma drewniane podłogi, piece kaflowe, drewniane okna, czyli wszystko trzeba robić w środku od podstaw. Wymiana dachu, burzenie ścian działowych. Robienie od nowa stropu, a bardziej sufitu podwieszanego i chciałbym zrobić małą dobudówkę. Jest kanaliza i woda, więc jakieś oszczędności będą. Zostaje do podłączenia prąd na nowo. No i w sumie trzeba zrobić konserwację fundamentów. Reasumując po przeliczeniu oszczędzę około 80 tysięcy, odliczając stawianie domu od podstaw podłączenie kanalizy i wody. Opłaca się inwestować? Czy lepiej rozebrać mury i fundamenty i budować od nowa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2021 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Policz ile kosztować będzie rozbiórka ścian, dachów, skuwanie tynków, wywiezienie gruzu, izolacja fundamentów i podłogi. Bo po mojemu te 80 tyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parut9505 13.10.2021 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Wszystko rezebrałbym sam z małą pomocą rodziny, a z gruzem nie będzie żadnego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.10.2021 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Nawet z płatnym wywozem rozbiórka to jedyna dobra rada. W tym przypadku nie ma sie nad czy zastanawiać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parut9505 13.10.2021 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Czyli warto czy nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 13.10.2021 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Trzeba ocenić fundamenty i mury czy wymagają dużo zachodu no i stropy czy zostawiasz czy je zmieniasz. Roboty będzie w cholerę kurzu i tak zwanego syfu. Nie da się doradzić nie widząc co to jest i w jakim stanie. Właściwie obecnie w takich sytuacjach wszyscy doradzają wyburzenie i od nowa. Przynajmniej będziesz wiedział na czym stoisz. Kanalizację i tak trzeba będzie wymienić oraz instalację wodną. Tak więc niewiele zostanie z tego co jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.10.2021 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Czyli warto czy nie warto? Warto wyburzyć. Taki dom to syf. Sam szprzedaje taki dom w centrum miasta. Idzie pod wyburzenie. Jeszcze z 10 lat temu konczyła sie moda na remonty takich starych domów. Sam robiłem ze dwa takie projekty. Dramat. Wyszło drożej od nowego domu. Chyba, że w grę wchodzi nostalgia za dawnymi czasy..Ukochana babcia tam cie karmiła. Wtedy nie ma zmiłuj, trzeba remontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.10.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 albo dom ma wysoką wartość architektoniczną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hipodrom 13.10.2021 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2021 Za remontem przemawia z drugiej strony* wykorzystanie działki, jeśli budynek stoi niezgodnie z obecnymi WT - wtedy prawdopodobnie lepiej wykorzystujesz działkę* zdobycie różnych dofinansowań do termomodernizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Amate 18.10.2021 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 (edytowane) remontuj nawet się nie zastanawiaj Edytowane 19 Października 2021 przez Elfir spamer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Parut9505 25.10.2021 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Po wszystkich obliczeniach, ocieplenie fundamentów, dobudówki, ogrzewania podłogowego, okien, dachu, sufitów, tynków ogólnie zrobienia domu na gotowo koszt wyszedł mnie 190 tysięcy. 30 tysięcy doliczyłem, wrazie jakby były jakieś niespodzianki. Warto w to wchodzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adiš1719517701 25.10.2021 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2021 Jak nie masz na nowy to remontuj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts