Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Muchy w domu

Jolka Bobek

Recommended Posts

Po wykończeniu domu okazało sie że jest problem - plaga much. Dodam, że jeszcze nie mieszkamy tylko pomieszkujemy po tygodniu jeśli sa jakieś prace do wykonania. Mamy dom z antresolą z wielka witryną od południa. I tam jest ich najwiecej, gdzie od rana do wieczora tłuką się o szyby w jej najwyższym miejscu. Potem po jakimś czasie padają i wydaje sie, że problem zniknął ale po kolejnym przyjeździe (teraz np. po 2 tygodniach) znowu jest ich cała masa (część już padłych pod oknem, stado latajacych). Czy może to być pokolenie muchy jesiennej, która wleciała sobie do domu podczas prac wykończeniowych (okna otwarte były cały czas na przestrzał bo ekipie gorąco było, a wentylacja jeszcze nie uruchomiona) i teraz budzi się i wyłazi z zakamarków jak tylko robi sie cieplej na dworze, czy raczej są to nowe osobniki, które wlatuja do domu z zewnątrz, żeby tu przezimować? Dodam, ze elewacja jest, styropian dochodzi do nadbitki, wszystko poakrylowane wydaje sie szczelne. Okna oczywiście teraz zamknięte, jedzenia w domu nie ma w ogóle. W domu odkryta więżba bo ocieplenie nakrokwiowe. Dom wśród łąk i jest cała masa owadów na zewnątrz. Ale żeby w domu? Któredy te dranie mogą jeszcze wchodzić? Czy np. przez dach, przy płatwi np. która wystaje poza ścianę podtrzymując okap? Jak to sprawdzić? Będę wdzięczna za wszelkie rady. Najlepiej na bazie własnych doswiadczeń. Nie wyobrażam sobie mieszkania z muchami ani tym bardziej z lepami w salonie...

No u nas jest problem, że dookoła są ze 3 gospodarstwa mleczne, a zasieg muchy to około 3 km więc tak jak pisałam ogólnie dużo ich tutaj fruwa. Ale w domu ich nie chcę. Ok kilka sztuk tego sie nie uniknie ale setki i to co tydzień- dwa nowe hordy? Obecnie jak pisałam okna zamkniete na amen.

Szczęśliwy ten dom gdzie pajaki są :yes: Polecam kątniki domowe duże i "kudłate"

Ale duże wypasione czy małe . Znaczy lęgną się wewnątrz czy na zewnątrz. Może ktoś zdeponował strawę gdzieś i teraz lęgną się tam. to etap roju powinien wkrótce się skończyć.

A że na dworze coraz zimniej garną się do ciepła, myszy polne też. a te z chęcią schrupią muchy , samczyki wyśpiewują arie ,ponoć słowicze, tylko w zakresie ultradźwięków.

Handel dostarcza odpowiedni zapas chemi truć póki będzie potrzeba

O jaką wiatroizolację chodzi? Ja nie mam strychu, warstwy dachu mam nastepujace: dachówka, membrana, płyta PIR (lub odwrotnie), szalówka. Szalówka jest jednocześnie nadbitką. Dach dwuspadowy. Much nie ma w ogóle w sypialniach na poddaszu więc tam wszystko szczelne. Są w łazience (ale tam raczej włażą z antresoli przez szczeliny pomiedzy ścianą działową a podciągiem i leżącą na nim płatwią). Pozostaje więc część dachu nad antresolą, przy czym najbardziej podejrzana jest dla mnie ta płatew leżąca na podciągu bo ona jedyna wychodzi poza mury domu i być może tam gdzieś jest jakaś droga wejścia dla much. Tylko jak to sprawdzić? Wysokość tam to około 8 metrów. Bez rusztowania ani rusz. Od południa muchy, od północy szerszenie - ulepiły sobie gniazdo na tej płatwi właśnie. Nie wiem czy nie zrobić jednak podbitki..

Szczęśliwy ten dom gdzie pajaki są :yes: Polecam kątniki domowe duże i "kudłate"

Ale duże wypasione czy małe . Znaczy lęgną się wewnątrz czy na zewnątrz. Może ktoś zdeponował strawę gdzieś i teraz lęgną się tam. to etap roju powinien wkrótce się skończyć.

A że na dworze coraz zimniej garną się do ciepła, myszy polne też. a te z chęcią schrupią muchy , samczyki wyśpiewują arie ,ponoć słowicze, tylko w zakresie ultradźwięków.

Handel dostarcza odpowiedni zapas chemi truć póki będzie potrzeba

Duże. Chemia spoko ale jednak wolałabym zapobiegać niż leczyć