Anette87 15.10.2021 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Chciałabym zapytać tych, którzy już budowali lub budują - zamawialiście materiały sami ze stawką VAT 23% czy kupowaliście przez ekipę z wykonawstwem z 8% VATem? W przypadku fundamentów czy murów wiem mniej więcej jak to rozwiązać, ale co z dachem, gdzie więźba i pokrycie i mnóstwo drobnych innych materiałów i jeszcze usługa wykonania? To pewnie bez znaczenia, ale ma być więźba tradycyjna i dachówka ceramiczna . Dekarz mówi, żeby wszystko zrobić osobo, ale nie jestem przekonana czy to opłacalne? Macie takie doświadczenia? Edytowane 15 Czerwca 2022 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukasz11 15.10.2021 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Mnie się bardziej opłacało organizować materiały samemu.Taki przyklad: za same mury, strop, schody - ogólnie wszystkie elementy betonowe i murowane, bez dachu i bez fundamentu (bo te już miałem. Wszelkie koszty robo + materiał, kierbud, wc i wszelkie inne (np rękawice dla mnie):1. Firmy chciały od 155 tyś do 190 tyś2. Organizując wszystko sam wydałem 121 tyś. Także tyle w temacie VAT-u 8%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dzeus86 15.10.2021 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 Organizując samemu zawsze będzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Krz 17.10.2021 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Mniej kosztowne jest budowanie samemu, ale nie zawsze jest na wszystko czas, więc to też może mieć znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts