mateusz572b1 15.10.2021 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2021 (edytowane) Cześć Stoimy z żoną przed wyborem co lepsze. Wziąć się za wykończenie/ remont domu który, teściowie zaczęli budować kilkanaście lat temu. Stan surowy zamknięty, zbudowany w technologii, pustak ( z żwiru czy hasiu ) styropian i pustak, w połowie podpiwniczony, 170 m^2 powierzchni użytkowej, 70 m^2 piwnica i 70 m^2 poddasze ( chcemy poddasze w jakiś sposób ocieplić i nie korzystać z niego ). Czy zabrać się za budowę nowego domu zbudowanego w według nowych technologii. Ma ktoś jakieś doświadczenia i mógł by mi doradzić co się bardziej opłaci ? Wyobrażam sobie że taki starszy dom jest w pewnym sensie spoko, bo już stoi, nie trzeba czekać na wszystkie papiery, oszczędzamy na ekipie od fundamentów na pustakach, stali itp. ale jest też druga strona medalu ta zdecydowanie gorsza bo, chciałbym zrobić kilka poprawek tego co już jest czyli, wymiana okien, ocieplenie fundamentów, wymiana pokrycia dachowego ( chciałbym zmienić tylko blachę a nie konstrukcje drewnianą) do tego poprawić istniejącą instalacje elektryczną, zrobić tynki, hydraulikę i wylewki, ocieplić to wszystko czyli taki standard. Zastanawia mnie to czy, w pewnym momencie nie wyjdzie mnie to więcej niż wybudowanie nowego domu o połowę mniejszego. Nie wiem kogo można by się poradzić, dlatego proszę o jakieś opinie. Drugą kwestią jest utrzymanie takiego domu, troszkę mnie przeraża metraż i technologia wykonania tego domu, ogrzanie tego wszystkiego w naszych czasach może być kosztowna ale to jestem w stanie zaakceptować. Z chęciom poczytam opinie ludzi którzy zmierzyli się z takim wyborem i tych co chłodno na to patrzą z boku. Edytowane 15 Października 2021 przez mateusz572b1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arturo1972 16.10.2021 02:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Osobiście bym w to wszedł, przy dzisiejszych cenach materiałów budowlanych, taniej będzie ten dom doprowadzić do ładu i składu niż budować nowy, nawet mniejszy.Podstawa,jeśli chodzi o eksploatację to wymiana okien, bardzo dobra i koniecznie poprawnie wykonana izolacja, no i odpowiednia wentylacja. Troszkę kasy to szarpnie ale jak mówię, taniej będzie na pewno niż zaczynać od 0 łącznie z kupnem działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lew2 16.10.2021 03:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Jeśli chodzi o "utrzymanie" domu, to podstawowym kosztem w naszym klimacie jest ogrzewanie. Tutaj niedobrze jest, że ten styropian jest w środku (wykraplanie wilgoci). Nie wiem co z tym zrobić. Ale, aby zmniejszyć koszty ogrzewania należy (tak jak pisze Arturo1972): dom prawidłowo i bardzo dobrze ocieplić - oddzielić pomieszczenia ogrzewane od nieogrzewanychzastosować wentylację mechaniczną z odzyskiem ciepła skoro piszesz, że ma duże powierzchnie, to należy zastosować termostaty we wszystkich pomieszczeniach i utrzymywać temperaturę w pokojach nieużywanych nieznacznie powyżej punktu rosy przerobić ogrzewanie na podłogowe Jeśli chodzi o instalacje, to pewnie będą do zrobienia od nowa, ale to nie jest duży problem w tym stanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 22.10.2021 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Moim zdaniem dokończenie tego co już masz będzie lepszą opcją w obecnych czasach i przy obecnych cenach materiałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
casual 22.10.2021 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Ceny materiałów to jedno, ale na koszt budowy obecnie większy wpływ mają ceny robocizny IMO. Z tego co piszesz to i tak najdroższe etapy jeszcze przed tobą (izolacje, instalacje, okna, wykończeniówka). Jeśli okaże się, że konstrukcja dachu do mocnej ingerencji to masz praktycznie SSO. Z tego co widzę w tym sezonie to ekipy niechętnie podejmują się remontów, przeróbek, bo szybszą i łatwiejszą kasę mają na postawieniu nowego, więc rzucają ceny zaporowe "na odpier.." Chyba, że planujesz robić większość we własnym zakresie, wtedy ma to pewnie sens. Kwestia też lokalizacji i ewentualnej innej działki. Ceny ziemi też wystrzeliły, więc może nie być tanich alternatyw dla remontu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tuhajbej 28.10.2021 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Jesteście szczęściarzami, bo już coś stoi. Ja taki dom, tylko starszy/40-letni/ wyremontowałem i jestem bardzo zadowolony z tej decyzji, a mieszkam od dwóch lat. Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts