Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CWU automat

zagor1988

Recommended Posts

Witam

Szukam rozwiazan do sterowania CWU i nigdzie nie ma czegos podobnego do rozwiazania ktore wymyslilem

Chcialbym sprawdzac temperature cyrkulacji na wyjsciu z zasobnika poprzez na przyklad ten sterownik ST-11 Eco Circulation nie jest to rozwiazanie mega jakies inteligetne ale zawsze cos

do tego bede mial czujki ruchu i tutaj pytanie bo chcialbym zamontowac czujki ruchu z timerem i zalozmy to by zalaczylo pompe CWU ale w momencie kiedy temperatura osiagnie tyle ile bylo zadane w automacie ST-11 wylaczy pompe i kazde kolejne zalaczenie czujki ruchu nie spowoduje rozruchu pompy CWU

Czy da sie jakos te dwa rozwiazania sprzezyc czy robil ktos cos podobnego ?

Posiadam zestaw WZS 100 Afriso i pompa wilo pobiera pare wat dokladnie 5W nie jest to jakos mega duzo bardziej chodzi mi o to zeby bez potrzeby ta pompa nie dzialala co wydluzy jej zywot.

Kolejnym rozwiazaniem jest Insel cwu 01 ale nie bardzo to rozwiazanie mnie zadowala bo jednak brakuje mi podpiecia czujki ruchu w sytuacji weekendowej gdzie po 22 cyrkulacja sie przyda rozumiem ze rozwiazanie z czasowka zaprogramowana wydaje sie najlepsze ale pozostaje niedosyt bo juz mam kable wypuszczone na czujki ruchu.

Bylbym wdzieczny za pomoc dzieki

Co prawda nie mam cyrkulacji ze względu na krótkie odcinki rurociągów zasilania kranów w CWU, ale teraz dochodzę do wniosku że jednak by się przydała.

Nowoczesne baterie posiadają perlatory oszczędzające zużycie wody i niestety trzeba czekać na dolot ciepłej.

Problemu nie ma tylko w prysznicu przy deszczowni.

Moje przemyślenia odnośnie cyrkulacji:

Zasilanie cyrkulacji z górnej części zasobnika CWU, powrót do dolnej.

W miejscu powrotu, przy zasobniku, czujnik temp. wyłączający pompę cyrkulacyjną po osiągnięciu nastawionej temp.

Bezwładność i opóźnienie czujnika można rozwiązać niższą temp. wyłączenia np. 27*C

Pozostałe funkcje zarządzania cyrkulacją pozostają w gestii inwestora: czasówki, na żądanie itp.

Co prawda nie mam cyrkulacji ze względu na krótkie odcinki rurociągów zasilania kranów w CWU, ale teraz dochodzę do wniosku że jednak by się przydała.

Nowoczesne baterie posiadają perlatory oszczędzające zużycie wody i niestety trzeba czekać na dolot ciepłej.

Problemu nie ma tylko w prysznicu przy deszczowni.

Moje przemyślenia odnośnie cyrkulacji:

Zasilanie cyrkulacji z górnej części zasobnika CWU, powrót do dolnej.

W miejscu powrotu, przy zasobniku, czujnik temp. wyłączający pompę cyrkulacyjną po osiągnięciu nastawionej temp.

Bezwładność i opóźnienie czujnika można rozwiązać niższą temp. wyłączenia np. 27*C

Pozostałe funkcje zarządzania cyrkulacją pozostają w gestii inwestora: czasówki, na żądanie itp.

Po co pompa cyrkulacyjna ma sie załaczyc jak nikogo nie ma w domu, tylko dlatego temperatura w miejscu czujnika spadała ponizej zadanej.

Tylko sterowanie z czujnikami ruchu wraz ukladami czasowymi blokjacymi załaczanie pompy przez okreslony czas po jej zalączeniu zagwarantuje utrzymanie komfortu kosrzystania z cwu przy zachowaniu minimalnej ilosci załączen. Mozna dodac czujnik temperatury powrotu dla dalszego ograniczenia liczby zalączen pompy, ale nie jest to konieczne.

Mozna dodac czujnik temperatury powrotu dla dalszego ograniczenia liczby zalączen pompy, ale nie jest to konieczne.

Ten czujnik temp. na powrocie ma zapobiegać uśrednianiu temp. wody w zasobniku, a nie zmniejszaniu liczby załączeń pompy cyrkulacyjnej.

Napisałem też o innych funkcjach, (dodatkowym wyposażeniu), mając na myśli właśnie czasówki, czujniki ruchu, czy ręczne załączanie.

Ten czujnik temp. na powrocie ma zapobiegać uśrednianiu temp. wody w zasobniku, a nie zmniejszaniu liczby załączeń pompy cyrkulacyjnej.

Napisałem też o innych funkcjach, (dodatkowym wyposażeniu), mając na myśli właśnie czasówki, czujniki ruchu, czy ręczne załączanie.

Jezeli obieg cyrkulacyjny mamy w petli to czas załaczenia pompy powienien zapewnic dotarcie ciepłej wody do najbardziej oddalonego punktu poboru. To mozna wyznaczyc empirycznie i wtedy zaden czujnik na powrocie nie jest konieczny bo w istocie jest on zbedny. Jezeli miałbyby byc to powinien byc na odejsciu ostatniego punku poboru cwu i wtedy czas zalączania pompy byłby zmienny, ale zawsze optymalny.