Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

PC a izolacja przewodów miedzye jednostką zewnętrzną a wewnetrzną?

autorus

Recommended Posts

No jak nie. Patrząc okiem laika - przeciez to rurka do jednostki, albo rozdzielacza. Jesli na niej tracisz w nieogrzewanym garażu czy kotłowni, a nawet korytarzu, to mniej idzie w 10 pętli, a co za tym idzie w połowę domu. Tego nie odzyskasz.

Pojecie temperatury zadanej dotyczy tylko i wyłacznie pomieszczen ogrzewanych. Do nich sie odniosłem, rozumiem ze laik moze nie rozumiec co to jest temperatura zadana ale niech nie kwestionuje bilansu strat w takim przypadku, a tylko doczyta na tematy w ktorych sie wypowiada.

Gdyby to szło jedno pomieszczenie do drugiego. Tutaj idzie do rozdzielacza.

A wystarczy czytac posty po kolei, odnisłem sie do postu nr 12 w kórym Andrzej5101 twierdzi rury przechodzące przez ogrzewane pomieszczenie zawsze powodują straty.

Jest to uogólnienie prawdziwe tylko w niektórych przypadkach. Tak moje stwierdzenie tez dotyczy tylko niektórych przypadków, czyli jest ogrzewane pomieszczenie i jest regulacja strefowa temperatury, a nie tego konkretnego tematu

Jak ma być łatwo i porządnie to otulina kauczukowa (jest fajnie elastyczna).

Jak średnio łatwo i średnio porządnie to wystarczy otulina z pianki PE.

U mnie jest tak: rury miedzianki były fabrycznie otulone taką cienką białą pianką. Na to założyli otuliny kauczukowe (odrębnie dla zasilania i powrotu). Potem na całość jeszcze otulinę z PE.