asolt 18.10.2021 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 No jak nie. Patrząc okiem laika - przeciez to rurka do jednostki, albo rozdzielacza. Jesli na niej tracisz w nieogrzewanym garażu czy kotłowni, a nawet korytarzu, to mniej idzie w 10 pętli, a co za tym idzie w połowę domu. Tego nie odzyskasz. Pojecie temperatury zadanej dotyczy tylko i wyłacznie pomieszczen ogrzewanych. Do nich sie odniosłem, rozumiem ze laik moze nie rozumiec co to jest temperatura zadana ale niech nie kwestionuje bilansu strat w takim przypadku, a tylko doczyta na tematy w ktorych sie wypowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 18.10.2021 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Gdyby to szło jedno pomieszczenie do drugiego. Tutaj idzie do rozdzielacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.10.2021 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Gdyby to szło jedno pomieszczenie do drugiego. Tutaj idzie do rozdzielacza. A wystarczy czytac posty po kolei, odnisłem sie do postu nr 12 w kórym Andrzej5101 twierdzi rury przechodzące przez ogrzewane pomieszczenie zawsze powodują straty. Jest to uogólnienie prawdziwe tylko w niektórych przypadkach. Tak moje stwierdzenie tez dotyczy tylko niektórych przypadków, czyli jest ogrzewane pomieszczenie i jest regulacja strefowa temperatury, a nie tego konkretnego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 21.10.2021 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Jak ma być łatwo i porządnie to otulina kauczukowa (jest fajnie elastyczna).Jak średnio łatwo i średnio porządnie to wystarczy otulina z pianki PE.U mnie jest tak: rury miedzianki były fabrycznie otulone taką cienką białą pianką. Na to założyli otuliny kauczukowe (odrębnie dla zasilania i powrotu). Potem na całość jeszcze otulinę z PE. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2021 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2021 Ja bym przykleił z 5cm EPS/XPS, do niego przymocował rury w odstępie z 5cm i psiknął polynorem. A jeszcze taniej, to zamiast polynora wyboniowałbym w grubszej płycie EPS bruzdy na rury i przykleił - przy prostych odcinkach łatwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 22.10.2021 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Kaizen ciekawy pomysł. A jak jest czas, trochę styropianowych odpadów a jeszcze gilotyna i chęci to można pomyśleć o zrobieniu styropianowych korytek klejonych pianką. Ja jakoś nie mam przekonania do tego Polynoru. Droga rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pauliq 22.10.2021 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Ja mam co prawda mono ale panowie zarzucili otulinę piankowa o ściance 25mm i okleili taśma alu. Ale myślę że to poprawie i okleje to jeszcze matą kauczukowa i ponownie owine taśma, co myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2021 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Ja jakoś nie mam przekonania do tego Polynoru. Droga rzecz. Polynor to jedyna pianka ZK w puszce jaką znam. Jest nie tylko lepszym izolatorem od OK to jeszcze jest paroizolacją. I wygodniej ją nakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts