Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprzyjemny zapach - szafka pod zlewozmywakiem

deo300

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim,

od jakiegoś czasu z szafki pod zlewozmywakiem dochodzi okropny smród kanalizacji. Są dni, kiedy nic nie czuć, ale są i takie, kiedy nie da się funkcjonować. Nie jestem w stanie zlokalizować smrodu, obwąchałem każde połączenie rur, ale nic nie czuć. Ze zlewu również nie śmierdzi. Po prostu już jestem załamany tym faktem i proszę Was o pomoc. Przesyłam zdjęcia rur pod zlewem, może coś pomoże… z góry dziękuje

PS. Nie zwracajcie uwagi na taśmę wokół połączeń.

4-B6-DB096-43-B6-4-F9-D-BA9-A-30-D59-E50-DAF4.jpg

F88-BA67-C-9001-48-D9-896-E-7-F06-F259-CC47.jpg

3-B9-A9-B6-B-9-F81-4020-9276-5-F38-D49-B0-EC7.jpg

Totalna kicha. Biała karbowana rura!!!!!!! Tam powinna być uszczelka, coś w tym typie

FLEXCONN-3225-WH.jpg

23062419?utm_source=moneteasy.pl&utm_medium=referral

Wydaje mi się, że miejsce podłączenia tej rury jest już poza zasięgiem smrodku z kanalizacji. Nawet zaklejone taśmą złączki nie są w zasięgu smrodka z kanalizacji bo tam jest woda. Trzeba sprawdzić czy są uszczelki na złączkach tej białej rury. Może instalator zapomniał o jednej. Mogło do tej pory być dobrze dociśnięte i nie było szczeliny dla smrodku. Trzeba to sprawdzić i również to czy któraś rura czy kielich nie jest pęknięty. A może coś wpadło pod, za szafkę i daje po nosie.

Wydaje mi się, że miejsce podłączenia tej rury jest już poza zasięgiem smrodku z kanalizacji. Nawet zaklejone taśmą złączki nie są w zasięgu smrodka z kanalizacji bo tam jest woda. Trzeba sprawdzić czy są uszczelki na złączkach tej białej rury. Może instalator zapomniał o jednej. Mogło do tej pory być dobrze dociśnięte i nie było szczeliny dla smrodku. Trzeba to sprawdzić i również to czy któraś rura czy kielich nie jest pęknięty. A może coś wpadło pod, za szafkę i daje po nosie.

Ooops, faktycznie to jest powyżej syfonu. Rzuciłem okiem na telefonie i na szybko odpisałem, a co nagle to po diable. Chyba rozebrać wszystko, obejrzeć czy któraś uszczelka nie była wadliwa lub podwinięta lub jej BRAK. Dlaczego kielich prostej białej gładkiej rury ma brązowy nalot? To może wskazywać brak uszczelki i gdy dużo piany to kipi i stąd nalot po odparowaniu wody. To jest przed syfonem od strony sieci kanalizacyjnej, więc smród może hulać

Węchem miejsca nie zlokalizujesz, tak można tylko z gazem gdy masz czujnik. Trzeba wszystko rozebrać od góry do dołu (aż tam gdzie biała gładka 32 lub 40) wchodzi w podłogę). Wyciągasz rury (powinny wyciągać się z trudnością, łatwiej gdy wykonujesz półobroty), oglądasz uszczelki - o ile były, wątpliwe wymieniasz na nowe, przed montażem smarujesz pastą albo ludwikiem, aby łatwiej montować. Puszczasz wodę, brak wycieków to jesteś prawie happy, potem dwa razy dziennie wąchasz powietrze w szafce. Gdy brak smrodu, to jesteś całkiem happy.