deo300 16.10.2021 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Dzień dobry wszystkim, od jakiegoś czasu z szafki pod zlewozmywakiem dochodzi okropny smród kanalizacji. Są dni, kiedy nic nie czuć, ale są i takie, kiedy nie da się funkcjonować. Nie jestem w stanie zlokalizować smrodu, obwąchałem każde połączenie rur, ale nic nie czuć. Ze zlewu również nie śmierdzi. Po prostu już jestem załamany tym faktem i proszę Was o pomoc. Przesyłam zdjęcia rur pod zlewem, może coś pomoże… z góry dziękuje PS. Nie zwracajcie uwagi na taśmę wokół połączeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.10.2021 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Totalna kicha. Biała karbowana rura!!!!!!! Tam powinna być uszczelka, coś w tym typie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deo300 16.10.2021 11:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Wydaje się że jest taka uszczelka, przesyłam zdjęcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 16.10.2021 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Totalna kicha. Biała karbowana rura!!!!!!! Tam powinna być uszczelka, coś w tym typie Wydaje mi się, że miejsce podłączenia tej rury jest już poza zasięgiem smrodku z kanalizacji. Nawet zaklejone taśmą złączki nie są w zasięgu smrodka z kanalizacji bo tam jest woda. Trzeba sprawdzić czy są uszczelki na złączkach tej białej rury. Może instalator zapomniał o jednej. Mogło do tej pory być dobrze dociśnięte i nie było szczeliny dla smrodku. Trzeba to sprawdzić i również to czy któraś rura czy kielich nie jest pęknięty. A może coś wpadło pod, za szafkę i daje po nosie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deo300 16.10.2021 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Pod szafka wszystko jest wyczyszczone. Tylko że jak obwąchuję wszystkie te połączenia, to nic z żadnego nie czuć, a smród jest, nie wiadomo skąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.10.2021 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Wydaje mi się, że miejsce podłączenia tej rury jest już poza zasięgiem smrodku z kanalizacji. Nawet zaklejone taśmą złączki nie są w zasięgu smrodka z kanalizacji bo tam jest woda. Trzeba sprawdzić czy są uszczelki na złączkach tej białej rury. Może instalator zapomniał o jednej. Mogło do tej pory być dobrze dociśnięte i nie było szczeliny dla smrodku. Trzeba to sprawdzić i również to czy któraś rura czy kielich nie jest pęknięty. A może coś wpadło pod, za szafkę i daje po nosie. Ooops, faktycznie to jest powyżej syfonu. Rzuciłem okiem na telefonie i na szybko odpisałem, a co nagle to po diable. Chyba rozebrać wszystko, obejrzeć czy któraś uszczelka nie była wadliwa lub podwinięta lub jej BRAK. Dlaczego kielich prostej białej gładkiej rury ma brązowy nalot? To może wskazywać brak uszczelki i gdy dużo piany to kipi i stąd nalot po odparowaniu wody. To jest przed syfonem od strony sieci kanalizacyjnej, więc smród może hulać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
deo300 16.10.2021 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Najgorsze jest to, że nie jestem w stanie zlokalizować tego smrodu. Tak jak mówię, obwąchałem wszystko, wszystkie połączenia itp i nic z nich nie czuć, a smród jest… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 16.10.2021 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Węchem miejsca nie zlokalizujesz, tak można tylko z gazem gdy masz czujnik. Trzeba wszystko rozebrać od góry do dołu (aż tam gdzie biała gładka 32 lub 40) wchodzi w podłogę). Wyciągasz rury (powinny wyciągać się z trudnością, łatwiej gdy wykonujesz półobroty), oglądasz uszczelki - o ile były, wątpliwe wymieniasz na nowe, przed montażem smarujesz pastą albo ludwikiem, aby łatwiej montować. Puszczasz wodę, brak wycieków to jesteś prawie happy, potem dwa razy dziennie wąchasz powietrze w szafce. Gdy brak smrodu, to jesteś całkiem happy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 17.10.2021 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Przy niesprawnym pionie kanalizacyjnym lub jego braku + stare,sztywniejące uszczelki + odpowiednie ciśnienie atmosferyczne dochodzi do smrodliwych sytuacji. Dlatego zawsze zaczynam poszukiwania od wymiany uszczelek na nowe i często się na tym kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 17.10.2021 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Kup 3 uszczelki, chyba tam są 32 i wymień. Przy rozbiórce przepatrz kielichy czy nie są pęknięte. Potem sprawdzaj czy śmierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 19.10.2021 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 No i jak naprawa, czy się udało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts