piterg1 16.10.2021 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Witam Czy można wykorzystać bednarke czarną nie ocynkowaną do poprowadzenia uziemienia w ławie fundamentowej ? Tak i tak będzie to zalane betonem więc po co dawać droższa ocynkowaną? A tylko te pionowe odcinki które wychodzą na zewnątrz poza beton dać ocynkowane? Czy to dobry pomysł? Zawsze to byłoby tańsze myślę... Chyba że jest inny pewny sposób na dobre uziemienie , nie mówię tu o odgromieniu tylko póki co uziemienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 16.10.2021 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Bardzo dobry. Czytaj stronę ósmą : http://edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wykrot 16.10.2021 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2021 Witam Czy można wykorzystać bednarke czarną nie ocynkowaną do poprowadzenia uziemienia w ławie fundamentowej ? A kto doradza inną? Ocynk i tak rozpuści się w betonie, szkoda kasy. Czarna tańsza i lepsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Jak szybko cynk rozpuszcza się w betonie? Jak cukier w herbacie, czy trochę dłużej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2021 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Jak szybko cynk rozpuszcza się w betonie? Jak cukier w herbacie, czy trochę dłużej? źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.10.2021 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Po co dawać bednarkę jak można kawałek ocynkowanej bednarki przykręcić do zbrojenia lub ewentualnie dołożyć jeden dodatkowo pręt ze stali zbrojeniowej np śr 12 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.10.2021 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 źródło Nie wiem na jakiej podstawie te wyniki są robione i po co. Za młodu nie raz miałem okazje brać udział w wyburzeniach i powiem Ci że pręty zbrojeniowe zalane w betonie mając na pewno kilkadziesiąt lat wyglądały praktycznie jak nowe. Były to elementy które stały ponad ziemią, być może w ławie fundamentowej jakoś inaczej zachodzą te procesy ale korozje powoduje dostęp do tlenu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2021 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Po co dawać bednarkę jak można kawałek ocynkowanej bednarki przykręcić do zbrojenia lub ewentualnie dołożyć jeden dodatkowo pręt ze stali zbrojeniowej np śr 12 mm. Żeby zbrojenie mogło robić za sensowny uziom, to trzeba je pospawać albo poskręcać złączkami zapewniając trwałe połączenie elektryczne. W praktyce nie ma co liczyć, że ekipa to zrobi (ale dla samorobów-pedantów jest to dobre rozwiązanie). Nie wiem na jakiej podstawie te wyniki są robione i po co. Po to, żeby odpowiedzieć na pytanie Piotra. I widać, że ocynk w betonie nie ma sensu. Opis na jakiej podstawie i po co jest ukryty pod napisem "źródło". korozje powoduje dostęp do tlenu. Nie koniecznie atmosferycznego. A w fundamencie znajdzie się tlen w różnych związkach. Jest korozja galwaniczna, elektrochemiczna... I trzeba bardzo uważać łącząc różne metale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Czy bednarka 25 x 2mm wystarczy (25mm szerokość, 2 mm grubość) Wokół fundamentów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Nie.Patrz PN-HD 60364-5-54:2011 - wersja polska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Nie. Patrz PN-HD 60364-5-54:2011 - wersja polska Nie bo norma mówi inaczej, to jaka musi być gruba? Albo nie patrząc na normy przepisy tylko bardziej żeby to też mogło normalnie funkcjonować, bo jakbyśmy wszystko robili jak ich normy to wiele osób musiało by zburzyć swoje domy i budować od nowa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 (edytowane) Norma opiera się na uznanych elementach/zasadach wiedzy technicznej, praktyce i obserwacjach, tak więc podano tam m. inn.minimalne wymiary uziomów z powszechnie stosowanych materiałów ze względu na korozję i wytrzymałość mechaniczną, gdy umieszczone są w ziemi.Czy to tak aż za dużo? Edytowane 17 Października 2021 przez elpapiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Norma opiera się na uznanych elementach/zasadach wiedzy technicznej, praktyce i obserwacjach, tak więc podano tam m. inn. minimalne wymiary uziomów z powszechnie stosowanych materiałów ze względu na korozję i wytrzymałość mechaniczną, gdy umieszczone są w ziemi. Czy to tak aż za dużo? No tak dużo, a nawet bardzo dużo gdyż moja bednarka będzie zabetonowana razem z ławą fundamentową, będzie przekręcona do zbrojenia. Nie jak Pan mi tu pisze "umieszczone w ziemi " Bo dla mnie łatwiej było by uzyskać odpowiedź jaka grubość powinna być niż studiowanie norm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Przecież podałem link do opracowania doktora Musiała.Gdyby Ci się łaskawie chciało poczytać oraz zajrzeć do tablicy 2 w/w opracowania, to nie było by problemu z zaglądaniem do PN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 13:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Przecież podałem link do opracowania doktora Musiała. Gdyby Ci się łaskawie chciało poczytać oraz zajrzeć do tablicy 2 w/w opracowania, to nie było by problemu z zaglądaniem do PN. Widzę że nie tylko ja mam problem z Pana odpowiedziami bo przeszukałem forum I wszystkie Pana odpowiedzi to normy I odsyłanie do lektury itd. Nie znalazłem żadnej bezpośredniej odpowiedzi. Ale najwidoczniej chce Pan pokazać się w sieci za nie wiadomo kogo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 17.10.2021 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Jeszcze raz :http://edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdfStrona 6 - tablica 1Strona 7 - tablica 2Nie moja wina, że ktoś czytać nie umie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 13:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Jeszcze raz : http://edwardmusial.info/pliki/uziomy_fundamentowe.pdf Strona 6 - tablica 1 Strona 7 - tablica 2 Nie moja wina, że ktoś czytać nie umie. Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domino34 17.10.2021 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Pospawaj zbrojenie to będzie jeszcze taniej niż osobna taśma na uziemienie. Te spuszczania się nad trawieniem ocynku przez beton wrzucane tu co chwile przez typowych internetowych szkodników forumowych to się na kabaret nadają... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henrykow 17.10.2021 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Żeby zbrojenie mogło robić za sensowny uziom, to trzeba je pospawać albo poskręcać złączkami zapewniając trwałe połączenie elektryczne. W praktyce nie ma co liczyć, że ekipa to zrobi (ale dla samorobów-pedantów jest to dobre rozwiązanie). . Przecież inwestor nie musi czekać aż ekipa od wykonania zbrojenia mu pospawa(aczkolwiek nie wierzę aby nie mieli na wyposażeniu spawarki i zrobili to po prośbie inwestora). Dzisiaj spawarkę inwertorową ma prawie co drugi więc nawet gdy autor tematu nie ma spawarki inwertorowej to jaki problem pożyczyć czy poprosić życzliwego sąsiada czy kolege aby pospawał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 17.10.2021 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2021 Spawarkę mam, przeliczyłem też że bednarka kosztowała by mnie jakieś 420 zł za 60 metrów . I sam się zastanawiam co lepiej zrobić.Jeśli kupie bednarke to myślę ją spawać do zbrojenia co jakiś odcinek, aby już nie kupować drogich złączek. Samo spawanie zbrojenia bez bednarki... no nie wiem... Zastanawiam się także czy wypuścić bednarke na zewnątrz od razu z ław czy puścić ją dalej pionowo w ścianie fundamentowej bo będzie monolityczna ściana w całości betonowana I potem dopiero w ziemie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts