Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł gazowy/pompa ciepła - obsługa przez osoby starsze

Tarski80

Recommended Posts

Dzień dobry, jestem nowy na forum i chciałem się poradzić. Moi rodzice 75+ mieszkają na wsi w domu ogrzewanym starym piecem na węgiel. Parterowy dom o powierzchni 80m2 bez dostępu do sieci gazowej. Postanowiłem pomóc im w modernizacji m.in. z tego powodu, że ze względu na wiek coraz trudniej im obsługiwać taki piec.

Z tego względu myślę o kotle gazowym lub pompie ciepła, które nie wymagają siły fizycznej do obsługi. Wymagają jednak jak sądzę przynajmniej podstawowych umiejętności "cyfrowych". Czy obsługa takich urządzeń i ich sterowników (o aplikacjach na smartfon nie wspominam) jest w zasięgu osób starszych, które obsługują urządzenia elektroniczne w stopniu minimalnym?

Sam mieszkam w bloku w Warszawie więc nie mam dużego doświadczenia z tego typu instalacjami. Dziękuję za pomoc.

Zachęcam Cię do złożenia zapytania ofertowego u nas na stronie: https://www.viessmann.pl/pl/uslugi/zapytanie-ofertowe.html

Nasi specjaliści przygotują dla Ciebie propozycję i wycenę systemu grzewczego, która będzie dopasowana indywidualnie i dostosowana do potrzeb budynku i jego użytkowników. To nic nie kosztuje i do niczego nie zobowiązuje!

Możesz rozwinąć?

Na razie, to tak nie wiadomo, co masz na myśli :p

Chodzi mi o zbiornik na gaz + kocioł. Zbiornik nie wygląda pięknie na posesji, ale widziałem m.in. na stronie Gaspolu także zbiorniki podziemne. Z kolei dwa domy od rodziców stoi zbiornik Defro podłączony do ich kotła gazowego. Porormawiałem i sąsiedzi mówią, że są zadowoleni. A na forum pojawił się oficjalny komunikat Viessmana.

Gdybym decydował się na zbiornik na gaz + kocioł to jakie firmy brać pod uwagę? Lepiej brać jednej marki, czy nie ma przeszkód żeby łączyć róznych dostawców?

Do tego dochodz konieczność czyszczenia, zmiany parametrów spalania, kiedy zmienią się parametry pelletu, niewątpliwa znoszenia tych worków do piwnicy itp, itd...

Dokładnie, dlatego kotła na pellet nie brałem pod uwagę. Dla mnie najważniejsze są dwa czynniki z punktu widzenia osób starszych: 1. minimalizacja wysiłku fizycznego przy obsłudze kotła (dlatego gaz lub pompa ciepła) 2. łatwość obsługi/sterowania urządzeniem.

Czy ktoś z Was korzystał ze sterowników różnych firm i może wskazać, gdzie to sterowanie jest najprostsze? Czy może generalnie wszystko jest do siebie podobne?

Ceny szaleją i LPG do celów grzewczych też drogo wychodzi. Najpierw może termoizolacja domu, aby koszty prądu czy gazu były znośne

Dziękuję za tak szerokie zainteresowanie forumowiczów wywołanym przez mnie tematem :) Co prawda tematu ekonomii nie podejmowałem, ale skoro się pojawił, to przy dwóch rozważanych przeze mnie rozwiązaniach (pompa ciepła/kocioł gazowy) - pomijając koszty zakupu i instalacji nowego urządenia - w dłuższej perspektywie co powinno być bardziej opłacalne: gaz czy prąd?

@Tarski80

Najlepiej wyjdzie pompa ciepła + PV. Przy tak małym domu powinno wystarczyć do 3,6 kW w panelach. Jednak fotowoltaikę trzeba uruchomić w tym roku, gdyż po zmianie przepisów raczej nie będzie się to opłacać. Dom można docieplić w przyszłym roku, jeśli tego jeszcze nie zrobiono.

Obecnie jedną z tańszych jest PC firmy LG. U rodziców powinna wystarczyć o mocy około 5 kW (około 15 000 zł z montażem). Do tego na jakieś ulgi chyba się załapią, nie licząc, że mają ruszyć rządowe dopłaty do "mojego ciepła" od przyszłego roku (mniejsza o nazwę).

Obsługa PC wg mnie jest w miarę prosta - mam trzeci sezon i radzę sobie bez problemu.

Jeśli są grzejniki warto będzie trochę je rozbudować by instalacja pracowała na niższych parametrach.

To jest bez znaczenia. Jeśli domek będzie durszlakiem to każdy opał wyjdzie drogo.

Pomyśl jeszcze o tym, że przy każdym z tych rozwiązań są sterowniki z dostępem do Internetu. O ile da się tam zrobić jakiś Internet (nawet na kartę SIM z komórki), to Ty będziesz mógł zdalnie sterować i monitorować parametry pieca.