stos 18.10.2021 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 18.10.2021 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Czy to oznacza jeśli mówimy o PGE i ich systemie proporcjonalnym nie ma sensu mieć okresów fakturowych 6mies? Im krótszy okres fv tym lepiej? Dobrze myślę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.10.2021 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 18.10.2021 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 (edytowane) Czy to oznacza jeśli mówimy o PGE i ich systemie proporcjonalnym nie ma sensu mieć okresów fakturowych 6mies? Im krótszy okres fv tym lepiej? Dobrze myślę? Nic podobnego. Ja montowałem PV przed zimą. W pierwszym okresie dwumiesięcznym tego roku magazyn był pusty, więc musiałem dokupić, w drugim dokupiłem energii raptem za kilkanaście złotych, a na koniec czerwca nadprodukcja poszła do magazynu. Przy 6-cio miesięcznym na koniec czerwca nie zapłaciłbym za ani 1 kWh. Do tego dochodzą wyższe, choć nieznacznie, opłaty abonamentowe. Edytowane 18 Października 2021 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.10.2021 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 OSD powinien podawać stan każdego miesiąca, bo masz 12 miesięcy na wykorzystanie tej energii od końca każdego miesiąca. Powinien ale ani nie podaje ani nie odczytuje co miesiąc tyko co cztery. Dlatego zakładam, że stan na koniec 4-tego miesiąca liczy się tak jakby produkcja była w tym jednym miesiącu bo nie wiem jak inaczej można by to rozliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.10.2021 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 18.10.2021 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Powinien ale ani nie podaje ani nie odczytuje co miesiąc tyko co cztery. Dlatego zakładam, że stan na koniec 4-tego miesiąca liczy się tak jakby produkcja była w tym jednym miesiącu bo nie wiem jak inaczej można by to rozliczyć. Chciałbym, żeby u mnie tak było. Poza tym liczniki dwukierunkowe zachowują w rejestrach odczyty na koniec każdego miesiąca i można odczytać te stany wstecz. Nawet jak zdalny odczyt zawiedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stermaj 18.10.2021 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Przewaga PGE nad pozostałymi operatorami jest taka, że PGE balansuje energię, czy jak to się nazywa, na poziomie licznika. Czyli możesz jedną fazą pobierać a drugą oddawać, załóżmy po 1kW, a licznik nie będzie naliczał ani poboru ani oddania energii. Jest to tak jak powinno być, czego nie robią pozostali operatorzy, tak przynajmniej zeznawali inni tu na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 18.10.2021 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 Skąd wiesz że nie odczytuje? U mnie odczytują co 15 minut. Być może odczytują nawet co 15 sekund ale nie ma po tym żadnego śladu w dokumentach. Sugerujesz, że oni specjalnie nie podają tych danych żebym nigdy nie mógł dojść jaką mam nadwyżkę na dany miesiąc i kiedy ona przepadnie? Bo jeśli mają te dane to nie widzę innego powodu dlaczego ich nie podają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 18.10.2021 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 O jakich dokumentach mówisz? Jeżeli to faktury, to pokaż skany, bo jakoś enigmatycznie podajesz informacje. Bez danych osobowych rzecz jasna... Może uda się coś ten teges.... Znaczy w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 18.10.2021 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2021 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Nic podobnego. Ja montowałem PV przed zimą. W pierwszym okresie dwumiesięcznym tego roku magazyn był pusty, więc musiałem dokupić, w drugim dokupiłem energii raptem za kilkanaście złotych, a na koniec czerwca nadprodukcja poszła do magazynu. Przy 6-cio miesięcznym na koniec czerwca nie zapłaciłbym za ani 1 kWh. Do tego dochodzą wyższe, choć nieznacznie, opłaty abonamentowe. Miałem podobnie, w październiku uruchomiona instalacja i nieoczekiwane wydatki początkującego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2021 09:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Chciałbym, żeby u mnie tak było. Poza tym liczniki dwukierunkowe zachowują w rejestrach odczyty na koniec każdego miesiąca i można odczytać te stany wstecz. Nawet jak zdalny odczyt zawiedzie. Jak znaleźć te rejestry? Można to jakoś odczytać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 19.10.2021 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Jak znaleźć te rejestry? Można to jakoś odczytać? Nie w każdym liczniku jest to udostępnione, znajdź rejestr 1.8.X.1 jeżeli taki jest to pod nim kryje się wskazanie poboru na koniec m-ca poprzedniego, 2.8.X.1 to wysłana tak jak poprzednio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2021 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Nie w każdym liczniku jest to udostępnione, znajdź rejestr 1.8.X.1 jeżeli taki jest to pod nim kryje się wskazanie poboru na koniec m-ca poprzedniego, 2.8.X.1 to wysłana tak jak poprzednio Dzięki sprawdzę. Czyli X to ? Numer miesiąca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 19.10.2021 11:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Zwrócę tylko uwagę szanownym grupkowiczom ze znajdujemy się tu w mniej niż 1% osób bardziej zorientowanym w temacie a i tak poruszamy się w domysłach i przypuszczeniach. To co robi reszta? Bo jeśli My nie wiemy to imo nikt nie wie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marvinetal 19.10.2021 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 (edytowane) O jakich dokumentach mówisz? Jeżeli to faktury, to pokaż skany, bo jakoś enigmatycznie podajesz informacje. Bez danych osobowych rzecz jasna... Może uda się coś ten teges.... Znaczy w temacie Na fakturach rozliczeniowych jest coś takiego: Nr licznika: xxx Strefa: całodobowa wprowadzona Okres zużycia: 01.04.2021-31.07.2021 Poprzednie wskazanie licznika: 1156.65 Obecne wskazanie licznika: 3049.43 Rodzaj odczytu: Z (zdalny) Zużycie: 1892.78 Jak widać jest tylko jedna wartość na całe 4 miechy. Tak samo jest w historii odczytów w e-boku. Poczytaj/poszukaj prawo jakie ich obowiązuje. (PE - Prawo Energetyczne) Powołaj się na to prawo (art. 6c ust. 1a PE) i zażądaj, w reklamacji, danych za każdy miesiąc. Jak odmówią, w ciągu 14 dni zgodnie z prawem (art. 6c ust. 4 PE) odwołaj się do Koordynatora do spraw negocjacji przy prezesie URE (art 31a PE) z wnioskiem o pozasądowe rozwiązanie sporu w tym zakresie. Naucz się walczyć o swoje. Nikt za Ciebie tego nie zrobi. Prezesa URE tym nie zajmuj bo to nie leży w jego obowiązkach. Dzięki za radę . Na razie jeszcze nic nie straciłem, więc poczekam z reklamacją jak będę miał powód. Być może nie będzie takiej potrzeby. Trochę mnie dziwi, że we wcześniejszych postach dosłownie stwierdzasz, że PGE kradnie a o odwołaniach i walce o swoje cichosza Edytowane 19 Października 2021 przez marvinetal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 19.10.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jancia 19.10.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Dzięki sprawdzę. Czyli X to ? Numer miesiąca? X to taryfa jak masz G11 to będzie 0, m-c to cyfra na końcu jak 1 to poprzedni jak 2 to 2 m-ce do tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 19.10.2021 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 X to taryfa jak masz G11 to będzie 0, m-c to cyfra na końcu jak 1 to poprzedni jak 2 to 2 m-ce do tyłu Dokładnie tak. U mnie jest bodajże 6 miesięcy wstecz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts