Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

filtr odwróconej osmozy - gdzie dać

miodas007

Recommended Posts

Cześć, jestem na etapie projektowania kuchni i nijak mi nie pasuje gdzie mam wsadzić filtr odwróconej osmozy. Może nie znam możliwośći... Ile to w praktyce zajmuje miejsca, czy musi być pod zlewem. Poniżej taki roboczy plan kuchni:

kuchnia.png

Jak widać po prawej stronie zlewu jest zmywarka, z kolei bezpośrednio pod zlewem musze mieć jakieś kosze. Z kolei po prawej (narożna) chcę mieć jakieś rzeczy do gotowania. Obawiam się że z takim układem (a nie mam pomysłu na lepszy) zamknę sobie drogę to montażu filtru odwróconej osmozy. A może się myle ? Gdzie wy macie zamontowane ? Gdzie to ludzi montują w jeszcze mniejszych kuchniach ? Mógłbym w sumie w samym rogu tam ale wtedy dostęp były tragiczny do tego.

Dzień dobry,

a nie zastanawiałeś się nad alternatywnym rozwiązaniem - filtrem przepływowym, który nie wymaga ani odpływu do kanalizacji, ani zbiornika na magazynowanie wody? Np. potrójny system ultrafiltracji. W zależności od głębokości szafki pod zlewem, być może udałoby się go podwiesić za koszem.

Zachęcamy do sprawdzenia tego modelu:

https://www.ecoperla.pl/filtry-do-kuchni/profine-pou-3/

Ciekawa alternatywa ze względu na fakt braku zrzutu do kanalizacji.

Ktoś posiada, a może ma porównanie z filtrem odwróconej osmozy ?

Nigdzie nie znalazłem na tej stronie jaka jest skuteczność rozwiązania ?

No i czytając krótki opisy tych filtrów to wychodzi na to, że ta woda nie jest mineralizowana (pytanie na ile jest ona oczysczona i na ile tej mineralizacji potrzebuje)