Drunkfury 19.10.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Witam Mam taką sytuację , instalacja na dachu składająca się z 12 modułów + Falownik Zeversolar 4kW Wszystko spięte jak należy z modułów schodzi 470V jednak w momencie włączenia rozłącznika DC pod inwerterem napięcie DC 0V jak to jest możliwe ? dlaczego tak się dzieje ????? -Nie ma znaczenia czy AC jest włączone czy wyłączone sytuacja identyczna -Brak optymalizatorów -Uziom 6,75 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.10.2021 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Firma montowała i nie uruchomiła? Gwarancja do bramy a później się nie znamy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.10.2021 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Witam Mam taką sytuację , instalacja na dachu składająca się z 12 modułów + Falownik Zeversolar 4kW Wszystko spięte jak należy z modułów schodzi 470V jednak w momencie włączenia rozłącznika DC pod inwerterem napięcie DC 0V jak to jest możliwe ? dlaczego tak się dzieje ????? -Nie ma znaczenia czy AC jest włączone czy wyłączone sytuacja identyczna -Brak optymalizatorów -Uziom 6,75 Prawdopodobnie zamieniona biegunowość, AC na razie możesz wyłączyć bo nic do tego nie ma. Czym zmierzyłeś to 470? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drunkfury 19.10.2021 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Montowałem osobiście , to nie pierwsza prze zemnie montowana , instalacja działała ponad rok czasu z gwarancji producenta wymieniłem falownik bo się popsuł , po podmianie falownika okazała się powyższa sytuacja , tak 470V zmierzyłem miernikiem , biegunowość sprawdzałem 2 razy chyba że jest możliwe że w falowniku jest zamieniona przez błąd przy składaniu ale wątpię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.10.2021 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 W sumie masz odpowiedź, pewnie coś z falownikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.10.2021 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Tylko w sumie raczej niech go nie rozbiera bo straci gwarancję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drunkfury 19.10.2021 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Pytanie brzmi co jest wstanie sprawić, że nastąpi zanik napięcia z modułów fotowoltaicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 19.10.2021 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Pytanie brzmi co jest wstanie sprawić, że nastąpi zanik napięcia z modułów fotowoltaicznych np. zwarcie, zmierz cęgami prąd w momencie załączania rozłącznika DC. ale raczej nie teraz, prawie ciemno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drunkfury 19.10.2021 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Zwarcie ? Teoretycznie więc pomiar rezystancji izolacji może to potwierdzić lub wykluczyć , nie mam miernika z cęgami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 19.10.2021 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Miernik z cęgami kupisz za 30 zł to nie majątek albo pożycz od elektryka na 5 minut . Rozłącznik DC masz jako dodatkowy element czy wmontowany na stałe w inwerterze? Ze zdjęć z neta wydaje się że zamontowany na stałe nie montowałeś dodatkowego? Jakiś zabezpieczeń na linii DC może tam coś spierdzielone? Błąd na etapie produkcji raczej bym wykluczał każdy wyjeżdża z fabryki przetestowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drunkfury 20.10.2021 06:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Rozłącznik DC fabrycznie w falowniku , nie montowałem żadnego innego , trasa DC od paneli do ogranicznika przepięć DC następnie do inwertera , serwis Keno powiedział że prawdopodobnie jest przebicie i ucieka napięcie w ziemie , zrobię pomiar izolacji , wymienię złączki na nowe oraz przewody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miecio 301 20.10.2021 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Rozłącznik DC fabrycznie w falowniku , nie montowałem żadnego innego , trasa DC od paneli do ogranicznika przepięć DC następnie do inwertera , serwis Keno powiedział że prawdopodobnie jest przebicie i ucieka napięcie w ziemie , zrobię pomiar izolacji , wymienię złączki na nowe oraz przewody Przecież jeżeli masz napięcie na końcu tego obwodu DC to jakie przebicie, trzeba by jak napisałem zmierzyć prad z podłączonymi wtykami do falownika czy też obciążyć ten obwód połączonymi szeregowo grzałkami czy mocnymi żarówkami z uwagi na napięcie prawie 500V i sprawdzić czy w momencie załączenia jakiś prąd popłynie, z wartości tego prądu można się zorientować czy to jest zwarcie w falowniku czy może jakiś moduł czy też wtyk jest uszkodzony i napięcie jest ale pod jakimkolwiek obciążeniem spada, oczywiście że metodą prób można zmieniać i wtyki i przewody ale to nie tak się diagnozuje, szkoda kasy a że to jeszcze serwis tak zaleca? Jak nie czujesz się i nie rozumiesz elektryki to zaproś jakiegoś, jak będzie kumaty to nawet bez cęgów to ogarnie Jeszcze zapytam: jak zmierzyłeś to napięcie DC wynoszące 0 po wpięciu wtyczek do falownika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Drunkfury 20.10.2021 09:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Podstawowy Multimetr , pomiar na przewodach dochodzących do ogranicznika , następnie pomiar po włączeniu przełącznika DC i nagle 0V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stos 20.10.2021 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 (edytowane) . Edytowane 28 Stycznia 2022 przez stos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts