Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak napięcia DC po włączeniu inwertera

Drunkfury

Recommended Posts

Witam

Mam taką sytuację , instalacja na dachu składająca się z 12 modułów + Falownik Zeversolar 4kW

Wszystko spięte jak należy z modułów schodzi 470V jednak w momencie włączenia rozłącznika DC pod inwerterem napięcie DC 0V jak to jest możliwe ? dlaczego tak się dzieje ?????

-Nie ma znaczenia czy AC jest włączone czy wyłączone sytuacja identyczna

-Brak optymalizatorów

-Uziom 6,75

Witam

Mam taką sytuację , instalacja na dachu składająca się z 12 modułów + Falownik Zeversolar 4kW

Wszystko spięte jak należy z modułów schodzi 470V jednak w momencie włączenia rozłącznika DC pod inwerterem napięcie DC 0V jak to jest możliwe ? dlaczego tak się dzieje ?????

-Nie ma znaczenia czy AC jest włączone czy wyłączone sytuacja identyczna

-Brak optymalizatorów

-Uziom 6,75

Prawdopodobnie zamieniona biegunowość, AC na razie możesz wyłączyć bo nic do tego nie ma.

Czym zmierzyłeś to 470?

Montowałem osobiście , to nie pierwsza prze zemnie montowana , instalacja działała ponad rok czasu z gwarancji producenta wymieniłem falownik bo się popsuł , po podmianie falownika okazała się powyższa sytuacja , tak 470V zmierzyłem miernikiem , biegunowość sprawdzałem 2 razy chyba że jest możliwe że w falowniku jest zamieniona przez błąd przy składaniu ale wątpię.

Miernik z cęgami kupisz za 30 zł to nie majątek albo pożycz od elektryka na 5 minut . Rozłącznik DC masz jako dodatkowy element czy wmontowany na stałe w inwerterze? Ze zdjęć z neta wydaje się że zamontowany na stałe nie montowałeś dodatkowego? Jakiś zabezpieczeń na linii DC może tam coś spierdzielone? Błąd na etapie produkcji raczej bym wykluczał każdy wyjeżdża z fabryki przetestowany.

Rozłącznik DC fabrycznie w falowniku , nie montowałem żadnego innego , trasa DC od paneli do ogranicznika przepięć DC następnie do inwertera , serwis Keno powiedział że prawdopodobnie jest przebicie i ucieka napięcie w ziemie , zrobię pomiar izolacji , wymienię złączki na nowe oraz przewody

Rozłącznik DC fabrycznie w falowniku , nie montowałem żadnego innego , trasa DC od paneli do ogranicznika przepięć DC następnie do inwertera , serwis Keno powiedział że prawdopodobnie jest przebicie i ucieka napięcie w ziemie , zrobię pomiar izolacji , wymienię złączki na nowe oraz przewody

Przecież jeżeli masz napięcie na końcu tego obwodu DC to jakie przebicie, trzeba by jak napisałem zmierzyć prad z podłączonymi wtykami do falownika czy też obciążyć ten obwód połączonymi szeregowo grzałkami czy mocnymi żarówkami z uwagi na napięcie prawie 500V i sprawdzić czy w momencie załączenia jakiś prąd popłynie, z wartości tego prądu można się zorientować czy to jest zwarcie w falowniku czy może jakiś moduł czy też wtyk jest uszkodzony i napięcie jest ale pod jakimkolwiek obciążeniem spada, oczywiście że metodą prób można zmieniać i wtyki i przewody ale to nie tak się diagnozuje, szkoda kasy a że to jeszcze serwis tak zaleca?

Jak nie czujesz się i nie rozumiesz elektryki to zaproś jakiegoś, jak będzie kumaty to nawet bez cęgów to ogarnie

Jeszcze zapytam: jak zmierzyłeś to napięcie DC wynoszące 0 po wpięciu wtyczek do falownika