KarolPL 19.10.2021 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Witam. Mam takie zapytanie. Czy jest możliwość powiększenia otworu na taras - przesunięcia o 70cm? Wiem że nadproże jest zbyt krótkie, żeby bezproblemowo poprostu wyciąć gazobetony. Jak można temu zaradzić. Jakie są rozwiązania. Proszę o wskazówki. Na foto to o czym mowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 19.10.2021 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2021 Tak, istnieje taka możliwość.Należy usunąć stare nadproże , wstawić nowe.Nowe nadproże trzeba dobrać na podstawie obliczeń wytrzymałościowych.Powinni też sprawdzić się nośność ścian w miejscu oparcia nowego dłuższego nadproża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 20.10.2021 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2021 Witam. Mam takie zapytanie. Czy jest możliwość powiększenia otworu na taras - przesunięcia o 70cm? Wiem że nadproże jest zbyt krótkie, żeby bezproblemowo poprostu wyciąć gazobetony. Jak można temu zaradzić. Jakie są rozwiązania. Proszę o wskazówki. Na foto to o czym mowa. [ATTACH=CONFIG]458031[/ATTACH] Powiększenie o 70 cm to coś zupełnie innego niż przesunięcie o taką odległość. Natomiast problemem jest słup na ściance szczytowej, i wymurowane już ściany szczytowe i kolankowe poddasza. Należało by jak to ujął Kol.@ d7d przeliczyć ale na pierwszy rzut oka to wycięcie całego narożnika aż do okna z prawej strony i wylanie nowego. Strop od wewnątrz przy nadprożu podczas prac będzie wymagał podstemplowania a beton solidnego zawibrowania, dlatego szedł bym w kierunku dwuteownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts