Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam

Zwracam się z pytaniem czy w nowobudowanym domu okno narożne ( jak na załączonym obrazku) nie wymaga słupów żelbetonowych w ścianach ?

Projekt ma wprowadzone indywidualne zmiany stad moje pytanie . Strop jest Terriva, pokrycie dachówka ceramiczna , poddasze użytkowe .

Będę wdzięczny za wszelkie informacje jakie kroki czy działania warto podjac aby byc pewnych ze ta konstrukcja wytrzyma lub jakie sa opcje jej wzmocnienia ?

Okno20.jpg

Edytowane przez jan76
Dodanie zdjecia
https://forum.murator.pl/topic/265146-okno-naro%C5%BCne-czy-wymagane-s%C5%82upy-zelbetonowe-w-scianach/

witam

Zwracam się z pytaniem czy w nowobudowanym domu okno narożne ( jak na załączonym obrazku) nie wymaga słupów żelbetonowych w ścianach ?

Projekt ma wprowadzone indywidualne zmiany stad moje pytanie . Strop jest Terriva, pokrycie dachówka ceramiczna , poddasze użytkowe .

Będę wdzięczny za wszelkie informacje jakie kroki czy działania warto podjac aby byc pewnych ze ta konstrukcja wytrzyma lub jakie sa opcje jej wzmocnienia ?

Na zadane pytanie będzie bardzo trudno odpowiedzieć z perspektywy forum bez odpowiednich obliczeń. Jest to pytanie tylko i wyłącznie do konstruktora. o po prostu trzeba policzyć!! Można posiłkować się też opinią kier. buda. U mnie jest dokładnie takie samo okno i trzpienie żelbetowe występują z obu stron jednak to o niczym nie świadczy. Poza tym zbrojenie trzpieni zaczyna się w ławie fundamentowej i idzie do samej góry.

A tak gwoli doprecyzowania, to skąd wzięło się to pytanie? Jak jest to rozwiązane w projekcie?

Edytowane przez Matross

Raczej nie wymaga. Miałem u siebie w projekcie Opałek X 1G identyczne rozwiązanie.

Mój także adaptowany poprzez zmianę stropu na Terivę, powiększenie gabinetu i podwyższenie ścianki kolankowej.

W tym przypadku kluczowe wydaje się materiał budowlany ( ceramika ) i istniejący podciąg narożny który głęboko osadzony w ścianach spaja wszystko solidnie.

W przypadku suporeksu przed wieńcem lub podciągiem często jest stosowana przekładka z jednej warstwy pełnej cegły, lub żelbetowe słupy np. w tym przypadku po obu stronach okna.

Jeśli owa konstrukcja nadal wydaje się Tobie licha to opiniodawcą powinien być Twój kierownik budowy który się zgodzi lub wyda zalecenie

aby ewentualnie w narożniku okna prawdopodobnie kuchennego dodać słup z cegły.

Okna narożne są drogie więc jeśli jest to dla Ciebie obojętne i nie zepsuje wizji budynku to przyczyni się do oszczędności.

Edytowane przez Mareks77

Dziękuje bardzo za odpowiedz.

Z tego co mi wiadomo (gdyż nie jestem osoba która prowadziła uzgodnienia budowlane ) to zostały naniesione zmiany w projekcie pierwotnym w tym zakresie które chciałbym skonsultować właśnie na forum eksperckim gdyz nie posiadam wiedzy w tym zakresie.

Stosowane pustaki to Ceramiczny Leier Thermopor 25.

W związku z tym jeszcze moje pytanie czy po ewentualne obliczenia konstrukcyjne można się zwrócić do dowolnego biura konstrukcyjnego ?

Gdyby się okazało ze jednak wymagane sa wzmocnienia np. słupy żelbetonowe to czy można je jeszcze dodatkowo wylać na już istniejących ścianach ?

Dodatkowo jakie sa obecnie możliwe inne opcje wzmocnienia ?

Edytowane przez jan76
dopisanie pustaki

Można zaprojektować konstrukcję tak aby nie było potrzeby wykonania słupka w narożniku.

Należy jednak to policzyć i odpowiednio zaprojektować i wykonać. Zadanie dla uprawnionego projektanta konstrukcji.

Słupki mogą być żelbetowe lub stalowe oparte na ścianie lub na fundamencie - też należy to policzyć.

Dziękuje bardzo za odpowiedz.

Z tego co mi wiadomo (gdyż nie jestem osoba która prowadziła uzgodnienia budowlane ) to zostały naniesione zmiany w projekcie pierwotnym w tym zakresie które chciałbym skonsultować właśnie na forum eksperckim gdyz nie posiadam wiedzy w tym zakresie.

Stosowane pustaki to Ceramiczny Leier Thermopor 25.

W związku z tym jeszcze moje pytanie czy po ewentualne obliczenia konstrukcyjne można się zwrócić do dowolnego biura konstrukcyjnego ?

Gdyby się okazało ze jednak wymagane są wzmocnienia np. słupy żelbetonowe to czy można je jeszcze dodatkowo wylać na już istniejących ścianach ?

Dodatkowo jakie sa obecnie możliwe inne opcje wzmocnienia ?

Jeśli zamiany zostały naniesione właśnie w zakresie okna narożnego i wykonywała to osoba z uprawnieniami projektowymi konstrukcyjnymi a prace budowlane zostały wykonane zgodnie z projektem to jest wszystko OK.

Mając projekt z naniesionymi zmianami ewentualne słupy lub inne wzmocnienia powinny być tam ujęte jako adnotacja z podpisem i pieczątką osoby.

Orzeczenie wraz z obliczeniami powinno wykonać każde biuro projektowe bądź osoba posiadająca uprawnienia budowlane konstrukcyjne lub rzeczoznawca.

• Like 1