piterg1 22.10.2021 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Witam Można murować ściany z betonu komórkowego Solbet, a nadproża dać z ceramiki leier?Dlaczego tak? Ponieważ nadproża systemowe z Solbet są drogie w stosunku do nadproża z ceramiki. I też zamówiłem już bloczki z betonu komórkowego I zastanawiam się co z nadprożami. Można betonować ale to znowu czas... Czy ktoś łączył takie rozwiązanie? Co też zrobić z ociepleniem takiego nadproża? Nadproże ma 11,5 cm dwa razy to już jest 23 cm, a ściany mają 24cm czy cofnąć do środka centymetr I dać styrodur? Tak żeby można było zamontować skrzynki na rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ololek 22.10.2021 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Możesz zastosować 2 nadproża L19 połączyć krótszymi bokami i od frontu dać 6cm styropianu. A od góry bezpośrednio wieniec żelbetowy.Nadproże L oparłbym na pełnej cegle silikatowej lub ceglanej jak otwór większy niż 1.2mA zamiast tego 6cm styropianu przed L-ką mozna dać skrzynkę na roletę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tabi88 22.10.2021 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Może być ceramiczne - kwestia nośności, jak zachowana to materiał nie ma znaczenia. Ważne aby zachować wymagane zakłady, podmurowanie z cegły/silki zalecane. Ja co prawda tego przemurowania przy małych oknach tak nie robiłem ale nic złego się tam nie dzieje. Można tez pomyślej o U-kształtakch z gazobetonu + zbrojenie. Kwestia przeliczenia mniejszego przekroju poprzecznego betonu. Zyskujemy przy tym rozwiązaniu lepsze docieplenie nadproża. Muruje się szybciej niż szaluje pod klasyczny nadproże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2021 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Zafundujesz sobie mostek termiczny w newralgicznym miejscu. I uwzględnij, że wysokość nadproża z BK jest większa, więc kupujesz większą powierzchnię ściany - więc nie jest aż tyle drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 22.10.2021 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Nadproża dajesz na równo wewnątrz i na zewnątrz. Środek wypełniasz pianą ale dopiero przed zamontowaniem okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 22.10.2021 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Nadproża dajesz na równo wewnątrz i na zewnątrz. Środek wypełniasz pianą ale dopiero przed zamontowaniem okien. A jak by właśnie zamontował dwa nadproża ze sobą równo z wewnętrzną ścianą? Zewnątrz zostało by centymetr I tam by nakleił mate aluthermo, potem skrzynka na rolete i następnie 2 cm styropianu i elewacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aarnn 22.10.2021 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2021 Te nadproża nie są idealnie równe i proste. Nie ma co liczyć, że będzie dokładnie centymetr przerwy między nimi a raczej będzie to cienka nieregularna szczelina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 23.10.2021 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Zewnątrz zostało by centymetr I tam by nakleił mate aluthermo, p Aluminium ma sens tylko jako "lustro" dla promieniowania cieplnego i świetlnego - więc jakikolwiek sens ma tylko tam, gdzie "świeci" i wiodące znaczenie ma promieniowanie (np. koc ratunkowy). W tym miejscu gros ciepła jest przewodzona - a jak wiadomo amelinium świetnym przewodnikiem jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterg1 23.10.2021 17:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Aluminium ma sens tylko jako "lustro" dla promieniowania cieplnego i świetlnego - więc jakikolwiek sens ma tylko tam, gdzie "świeci" i wiodące znaczenie ma promieniowanie (np. koc ratunkowy). W tym miejscu gros ciepła jest przewodzona - a jak wiadomo amelinium świetnym przewodnikiem jest. Mam na myśli coś takiego : https://allegro.pl/oferta/aluthermo-quattro-1m2-izolacja-nadprozy-9937783768?bi_s=ads&bi_m=showitem%3Aactive&bi_c=NzQzNjdjNjItZDgyNS00YzkzLWE5YTItY2MzMjNlMWVjNzBlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=d3a95f14-cb23-4540-8ef2-07a123dcd8b8 Pisze że jest dedykowane do ocieplenia nadproża. A folia aluminiowa służy tylko aby ta pianka się nie utleniała zbyt szybko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 23.10.2021 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2021 Daj oryginalne nadproża a nie dziaduj. Ile może być różnicy do lanych... W przypadku lanych, to jak wrzucisz z 20cm grafitu to o żadnych mostkach mowy być nie może. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 24.10.2021 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 W przypadku lanych, to jak wrzucisz z 20cm grafitu to o żadnych mostkach mowy być nie może. Zawsze tu masz mostek. Pytanie, jak wielki. Rozrysuj sobie przekrój. Masz kilka cm od styku elewacji z ościeżnicą do nadproża i przez to nadproże z 8cm do wnętrza domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 24.10.2021 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2021 Ja problem takiego mostka rozwiązałem 10cm poszerzeniem systemowym na górze okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
L.mArK 08.11.2021 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Podepnę się pod temat. Właśnie stawiam ściany z solbetu 24cm. Nadproża zrobiłem tak jak na tym filmie Łukasz Budowlaniec: (pierwsze 3 min filmu) Z tym że będę miał żaluzje fasadowe, żeby dać ocieplenie między kasetę a ścianę to cofnąłem nadproża o 6cm. Nie było nigdzie pustaków 18cm więc ciąłem z 24. Na to pójdzie jeszcze jedna warstwa i wieniec. Mogę nad oknami dać pustak 12 cm? Czy lepiej znowu przyciąć na 18? Kaseta rolety ma aż 31cm wysokości więc nie mogę dać 24cm. Musi to być jakieś super wytrzymałe skoro zaraz na tym będzie zbrojony wieniec? Przy 12cm dołożyłbym więcej ocieplenia dla wyrównania z resztą ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts