Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kolejność prac: zadaszenia tarasów a elewacja nad nimi

gryziciel

Recommended Posts

buduję domek z poddaszem użytkowym, dach dwuspadowy plus pod ścianami szczytowymi zadaszenia tarasów w tej samej technologii co dach samego domu (deskowanie, papa, dachówka ceramiczna):

https://drive.google.com/file/d/1ccWDxpQ6s9KOybigaRYmGrNZoZulixA4/view?usp=sharing

Lada chwila na budowę wejdzie gość od dachów.

Pytanie: jak on już zrobi dach samego budynku, to dać mu robić zadaszenia tarasów dosuniętych do fragmentu ocieplenia ściany, na gotowo z dachówkami, czy robić dachy tarasów dopiero po finalnym zrobieniu elewacji szczytów, włącznie z obróbka okien? okna będę miał dopiero w styczniu/lutym, a elewację to w ogóle nie wiem kiedy, więc jest realne ryzyko, że gość od dachów do tego czasu pójdzie w siną dal. Z drugiej strony nie chciałbym od ekpiy od elewacji usłyszeć że przed ich wejściem musi mi dekarz zdjąć dachówkę, żeby się na niej nie pozabijali albo jej nie zniszczyli.

Ktoś miał taki dylemat?

ok, google jednak do czegoś się przydaje:

https://receptynadom.pl/nalezy-zrobic-najpierw-ulozyc-pokrycie-dachu-ocieplic-sciany/

"W takich domach ścianę przylegającą do niższego dachu powinno się ocieplić i otynkować przed wykonaniem na nim pokrycia. Ocieplenie to powinno być zrobione na całej wysokości ściany (do górnego dachu), by później nie trzeba było prowadzić prac ociepleniowych nad wykonanym już dachem.

Bez tego trudno byłoby poprawnie ułożyć pokrycie na niższym dachu, a w szczególności wykonać na nim obróbki blacharskie na styku ze ścianami.

Do tego wszystkiego, gdyby ocieplenie takiej ściany nie zostało wcześniej wykonane, późniejsze prowadzenie prac izolacyjnych wymagałoby rozebrania części pokrycia dachowego. To oczywiście nie tylko kosztuje, ale też grozi uszkodzeniem lub zabrudzeniem membrany dachowej, a także wystawieniem jej, na okres kilku tygodni, na ponowne destrukcyjne działanie promieniowania ultrafioletowego."

czyli generalnie lipa. Wprawdzie nie mam tam membrany tylko papę. Ale żeby zrobić to zgodnie z tym artykułem, to powinienem dekarzowi te tarasy zostawić na wiosnę (na po oknach i elewacji). Pytanie, czy koniecznie musze mieć okna i tynk, czy nie wystarczy ocieplić cale szczyty, zaciągnąć je klejem na siatce, zrobić dach, a resztę (ocieplenie/obróbka okien i tynkowanie) dopiero jak będą okna?

Też miałem podobny dylemat. U mnie najpierw elewacja na gotowo potem zadaszenie tarasu. Mój dach tarasu nie jest nośny, ekipa od elewacji nie weszłaby na niego żeby wykonać swoją pracę. Dodatkowo mam słupy przy ścianie, tych nie dałoby się zrobić przed ociepleniem.

Też miałem podobny dylemat. U mnie najpierw elewacja na gotowo potem zadaszenie tarasu. Mój dach tarasu nie jest nośny, ekipa od elewacji nie weszłaby na niego żeby wykonać swoją pracę. Dodatkowo mam słupy przy ścianie, tych nie dałoby się zrobić przed ociepleniem.

ok dzięki. Czyli muszę jeszcze zapytać konstruktora, czy na te dachy w ogóle będzie można wchodzić.

No i cały czas pytanie, czy muszę koniecznie czekać na te okna. Bo samą elewację tych ścian by mi firma od SSO ogarnęła, tylko pytanie, czy da się potem (na wiosnę, po oknach) dokleić obróbki okien....

Jeśli chodzi o okna to elewacja musiała by być pokryta tylko styropianem i siatkę z klejem. Następnie po oknach należało by osadzić narożniki i dodatkowe wstawki siatki na rogach.

Najlepiej to abyś zadaszenia tarasów wykonał po skończonej elewacji.

Sam tynk strukturalny mona by położyć w trakcie zadaszenia tarasów lub po nich zabezpieczając dachówkę ale ich konstrukcja musi być gotowa aby wykonać obróbki przyścienne.