Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Fotowoltaika rozliczenie roczne

adach81

Recommended Posts

Witam ,we wrześniu założyłem sobie panele fotowoltaiczne i zostałem pomyślnie podłączony do sieci. Jako ze nie znam się na tym nie robiło dla mnie różnicy w jakim miesiącu będę podłączony do sieci. Po głębszym zapoznaniu się z tematem zdałem sobie sprawę ze popełniłem błąd bo jak się okazuje okres w którym zakładasz panele ma znaczenie. Gdyż magazynowana energia z paneli jest do wykorzystania przez rok czasu. Czyli w moim przypadku od września do września. Wiosna i lato są najbardziej efektywne i kumuluje się dużo energii która jest do wykorzystania ale tylko do września. Wiec jest to mało efektywne . Chciałbym żeby mój okres rozliczeniowy zaczynał się od kwietnia do kwietnia żeby energia zmagazynowana wiosną i latem mógł wykorzystać zimą . Wiec moje pytanie czy jest to możliwe żeby to zmienić a jeżeli tak to w jaki sposób ? Moim dostawca energii jest Energa.

12 miesięcy licząc od końca danego miesiąca.

Czyli:

energia skumulowana we wrześniu będzie do odbioru do końca wrześnie następnego roku

a ta z października do końca października następnego roku i tak dalej.

Edytowane przez d7d
energia skumulowana we wrześniu będzie do odbioru do końca wrześnie następnego roku a ta z października do końca października

12 miesięcy licząc od końca danego miesiąca.

Czyli:

energia skumulowana we wrześniu będzie do odbioru do końca października następnego roku

a ta z października do końca listopada następnego roku i tak dalej.

Chyba nie tak jest, przynajmniej w Tauron, mamy już przykłady, i wysłana we wrześniu i podliczona na koniec września ma być odebrana po 12 m-cach czyli do końca września

:yes:

Masz rację :)

12 miesięcy od końca września to będzie do końca września następnego roku !

@raddar też dobrze napisał.

Poprawię swój wpis.

Na rozliczenie energii z fotowoltaiki mamy 12 miesięcy, licząc od od daty wprowadzenia energii elektrycznej do sieci. Zgodnie z ustawą o OZE, za datę wprowadzenia do sieci uznaje się ostatni dzień danego miesiąca kalendarzowego, w których energia została wprowadzona do sieci. Niewykorzystana energia przechodzi na kolejne okresy rozliczeniowe (jednak nie dłużej niż przez wspomniane już 12 miesięcy).

https://enerad.pl/aktualnosci/rozliczenie-energii-z-fotowoltaiki-co-musisz-wiedziec/

Jak jest w PGE?

Energia wprowadzona np. we wrześniu 2021 może być rozliczona do końca października 2022 czy w okresie 365 dni od wprowadzenia?

PODSTAWOWE ZASADY ROZLICZANIA PROSUMENTÓW wg PGE

https://k6e5s3r2.rocketcdn.me/wp-content/uploads/rozliczenie-fotowoltaiki-pge.pdf

Edytowane przez d7d