Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmniejszenie wydajności rekuperatora

Recommended Posts

Dzień dobry,

Posiadam rekuperator Komfovent (amalva) RECU 700 HE AC C2. W obecnie zajmowanym domu ( 120m2) nie posiadam wentylacji mechanicznej, ponieważ jednak pojawiają się problemy z wilgocią zastanawiam się nad adaptacją tego rekuperatora do moich potrzeb. Z moich obliczeń wynika że 150 m3 to optymalna wielkość rekuperatora dla mojego domu, ten rekuperator który posiadam ma 700m3. Czy zmieniając wielkość wentylatorów, mogę zredukować wydajność takiego rekuperatora do 150 m3?Ogólnie urządzenie wygląda solidnie, samo mechaniczne "obsadzenie" i elektryczne podłączenie innych wentylatorów nie powinno stanowić dla mnie problemu. Proszę forumowiczów o sugestie, wskazówki.

Czy zmieniając wielkość wentylatorów, mogę zredukować wydajność takiego rekuperatora do 150 m3?Ogólnie urządzenie wygląda solidnie, samo mechaniczne "obsadzenie" i elektryczne podłączenie innych wentylatorów nie powinno stanowić dla mnie problemu. Proszę forumowiczów o sugestie, wskazówki.

Nie, bo ma za duży wymiennik przez co będzie w nim zalegała woda i sprawność spadnie dramatycznie.

Nie wystarczy zmienić prędkości wentylatorów? Musisz je od razu wymieniać?

Nie wiem czy dobrze interpretuje wykres wydajności dla tego rekuperatora, ale wydaje mi się że nawet na najniższym biegu będzie miał wydajność ok 200m3 ( poprawcie mnie jeśli się mylę).

Druga rzecz to zużycie energii przez wentylatory - być może mniejsze wentylatory EC potrzebowały by mniej energii niż te które są obecnie pracując nawet na najniższym biegu.

wydajność recu700.JPG

Nie dramatycznie, a o 10-15%. Pytanie kiedy dodatkowy wydatek na te kilkanaście % wyższą sprawność miałby się zwrócić.

% czy pp?

I piszesz o puszczeniu 700 jak 150@40%? Bo pytający chce reku o maksymalnej wydajności 150m3 - czyli tyle by puszczał w trybie wietrzenia.

% czy pp?

I piszesz o puszczeniu 700 jak 150@40%? Bo pytający chce reku o maksymalnej wydajności 150m3 - czyli tyle by puszczał w trybie wietrzenia.

Przy spadku z 90% to niewielkie znaczenie czy %, czy pp, nieprawdaż? Ale odpowiadając - procent.

Piszę o puszczaniu 600 na 120-150 m3/h. Bo taki mam reku i pomiary. Niżej przy tym przepływie już nie spada z moich obserwacji.

Przy spadku z 90% to niewielkie znaczenie czy %, czy pp, nieprawdaż? Ale odpowiadając - procent.

Piszę o puszczaniu 600 na 120-150 m3/h. Bo taki mam reku i pomiary. Niżej przy tym przepływie już nie spada z moich obserwacji.

Skoro u Pana to funkcjonuje , to i może w przypadku tego mojego rekuperatora mógłbym zejść do takich wartości przepływu licząc się z tym że efektywność spadnie - ale być może nie na tyle aby inwestycja w kompletnie nowe urządzenie była tego warta. Dodam tylko że rekuperator który posiadam wyposażony jest w krzyżowy wymiennik ciepła, więc obawiam się ze spadek efektywności nie będzie z 90% a z 62,6% jeśli przyjąć wartości producenta...

Gorzej, że ten rekuperator żre prąd jak głupi. Wygląda, że nie mniej niż 150W, podczas gdy mój na 156m3/h bierze ~6 razy mniej.

Stąd też pomyślałem o zmianie wentylatorów na jakieś EC , żeby zmniejszyć pobór prądu i hałas ( te które są obecnie zamontowane to typowo promieniowe wentylatory z trzema biegami). Czy hipotetycznie zmiana wentylatorów i zmniejszenie powierzchni wymiennika ( wymiennik ma przekrój kwadratu 30x30cm i długości 45cm) poprzez "zamknięcie" jego części (tak by czynna długość wynosiła np. 35 cm nie rozwiąże problemu zalegania w nim wody?

20211026_121939s.jpg

efektywność.JPG

Stąd też pomyślałem o zmianie wentylatorów na jakieś EC , żeby zmniejszyć pobór prądu i hałas ( te które są obecnie zamontowane to typowo promieniowe wentylatory z trzema biegami). Czy hipotetycznie zmiana wentylatorów i zmniejszenie powierzchni wymiennika ( wymiennik ma przekrój kwadratu 30x30cm i długości 45cm) poprzez "zamknięcie" jego części (tak by czynna długość wynosiła np. 35 cm nie rozwiąże problemu zalegania w nim wody?

Wydasz z 1,5k zł i trochę pracy na pudrowanie trupa o prehistorycznej sprawności i kosmicznej jak na do wydajności. Sprzedaj to - pewnie za taką wydajność nawet przy takiej sprawności dostaniesz przyzwoite pieniądze, dołóż i kup coś współczesnego, najlepiej ERV. Wydasz więcej - ale szybko się zwróci w kosztach ogrzewania a komfort lepszej wilgotności wyjdzie istotnym gratisem.

• Like 1