Foxy 12.12.2004 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Czy ma sens obniżanie temperatury np. o godz. 23.00 z 21 st. C do 19 st. C (tryb nocny), skoro od godziny 7.00–9.00 rano piec musi chodzić na cały gwizdek, aby znowu osiągnąć zadane 21 st. C – czy zużycie gazu nie jest większe, aniżeli kocioł chodziłby normalnie w tej samej temperaturze albo ew. obniżonej o 0,5 stopnia (dom z 1938 r., wymienione okna, nieocieplony (choć ściany mają po pół metra grubości ). U mnie jak dotąd spalanie 10m3 (kondensacyjny) na dobę (identyczne mieszkanie piętro niżej (125m2) z piecem Vaillanta, ale nie kondensatem - 14m3). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
busstop 12.12.2004 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Zanim odpowiem na pytanie "czy warto?", niezależnie od twierdzących czy przeczących odpwiedzi które wkrótce pewnie pojawią się w tym wątku, powiem tylko, że moim zdaniem (więc subiektywnie) lepiej, przyjemniej i mocniej śpi się przy nieco obniżonej temperaturze powietrza (o te kilka stopni Celsjusza), więc obniżałbym temperaturę w nocy niezależnie od tego, czy warto i czy "gra jest warta świeczki". Natomiast w uproszczeniuz technicznego punktu widzenia należy do tematu podejść tak (tu "z góry" odpieram więc argumenty zmiany wsp. przenikania ciepła, zmiany ilości powietrza na wentylację, wentylację z rekuperatorem itp.)że średnia temperatura powietrza w naszym kraju w okresie sezonu grzewczego wynosi ok. zera stopnia Celsjusza, średnia temperatura pomieszczeń niech będzie 20 stopni Celsjusza, co daje róznicę temperatur 20 Kelwinów, a wiec zmniejszenie tej róznicy o 1K daje w przybliżeniu 5% oszczędność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.12.2004 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 kondenstat viessmann dom 145 m2 ( grzeje garaz) ocieplony 15 cm styropian sciany bk 24 temp w dzien 21 st noc 18.....rachunek za cw i co za listopad 108 zł. naprawde! osób 2 sztuki.i nawet uzywamy wody do kąpieli.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Teska 12.12.2004 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 no tak....158 zł.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 12.12.2004 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Jest to pytanie do wszystkich a nie tylko do użytkowników kondensatów. Oczywiście że przy obniżeniu nocnym są oszczędności. Nie są jakieś ogromne ale są. Takie są prawa fizyki że przy nizszej temperaturze straty są mniejsze. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 12.12.2004 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Busstop ma rację. Kiedy w nocy jest temperatura obniżona do 18 stC śpi nam się o wiele lepiej. Kiedy miałem krzywą grzewczą ustawioną zbyt wysoko i nadeszły pierwsze mrozy w nocy w pokoju było 23StC - było zbyt gorąco. W środku nocy musiałem iść do kotłowni i przestawić kocioł na niższą temperaturę. Teoretycznie przy obniżonej temperaturze są mniejsze straty ciepła. Wielu może się z tym nie zgodzić ale u mnie jest 10 godz. na dobę ustawiona temp 21 stc a przez 14 godz. 18 stc. Dziennie C.O. + C.W.U. + gotowanie idzie mi ok 4,3m3 gazu w domu o powierzchni 180m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 12.12.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Robert w cuda nie wierzę. Jaką moc ma twój piec ? Bo sądzę że około 24 kW a taki piecyk łyka na godzinkę pracy około 2,5 gazu ziemnego (bo o takim mówimy) na godzinę przy pełnej mocy oczywiście więc chcesz mi powiedzieć że twój piec pracuje niecałe 2 godziny na dobę - to chyba żart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 12.12.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Faktem jest że nie ma w kotle wskaźnika mocy palnika ale kocioł do ogrzewania nie pracuje z pełną mocą. Poznaję to na słuch. Po prostu podczas podgrzewania C.W.U. Kocioł pracuje znacznie głośniej a podejrzewam że tylko wtedy pracuje z pełną mocą, podczas pracy z C.O. gdyby nie kontrolka palnika to nie wiedziałbym że kocioł wogóle pracuje. Faktycznie kocioł jest 24kW ale podkreślam że palnik jest modulowany w zakresie 25-100% czyli 6.6-24kW. Moc na potrzeby C.O. sterownik kotła dobiera sobie automatycznie i są to moce w dolnym zakresie na dodatek kocioł pracuje do momentu aż uzyska wymaganą temperaturę w domu po czym się wyłącza. Do tego zapotrzebowanie budynku na energię przy temperaturze -20stC na zewnątrz to 8,5kW. W takim przypadku nie wiem dlaczego kocioł ma pożerać 2,5 m3 gazu/godz. Jak wiadomo kondensaty mają najwyższą sprawność przy najmniejszych mocach. Jeśli mi nie wierzysz mogę ci przesłać skan rachunku za gaz za ostatnie 2 miesiące jak tylko dostanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 12.12.2004 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Kilka lat temu eksperymentowalem i wyszlo mi ze jak obnizylem temp. na noc o 4 stopnie a jak o 2 stopnie to wyszlo mi ze zaoszczedzilem 0,5m3 (21st=ok.10m3: 17st=9,5m3) gazu na dobe, a nad ranem bylo bardzo zimno. Tyle ze mieszkanie bylo koszmarnie nieocieplone i szybko wychladzalo sie. Wniosek wiec taki, ze nie nalezy wpadac w skrajnosci i nie przesadzac z obnizaniem temp. na noc, tylko nieco dla lepszego komfortu (jak podkreslono we wczesniejszych postach) spania przy nizszej temp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tadeusz M 12.12.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2004 Powiem z własnej praktyki. Jesteśmy ciepłolubni. Mury mimo 60cm ale przedwojenne z cegły niezbyt ciepłe ale o dużej akumulacji. Wyłączam grzanie zupełnie o 23 a włacza sie o 6.30. Temperatura szybko spada o 3 stopnie ( wciągu godziny) a potem przez noc o około 1 stopień. Tylko gdy jest poniżej - 20 załączam grzanie o 5 rano. Ten szybki spadek to wynika z faktu że przestaje grzać powietrze. Mury są chłodniejsze o kilka stopni od powietrza. Stąd przy dużej akumulacji to oszczędność głównie na cieple zabieranym przez powietrze wentylacji i okana bo te nie majja akumulacji. Zawsze warto wylaczac lub zmniejszać na noc bo nawet jak rano mocniej grzejesz to i tak sprawnosc nie jest wiele mniejsza o ile nie taka sama. Tak naprawdę to płacisz nie za to ciepło które dostarczasz a za te które ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 13.12.2004 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 W środku nocy musiałem iść do kotłowni i przestawić kocioł na niższą temperaturę. Bardzo chciałbym ci uwierzyć ale nie mogę bo wydaje się to nierealne nie możliwe chyba że masz kominek i palisz w nim na okrągło a z drugiej strony masz sterownik czy nie kocioł pracuje do momentu aż uzyska wymaganą temperaturę w domu po czym się wyłącza Na innych postach było wiele razy omówione ile spala się gazu nawet w przybliżeniu do takiej powierzchni jaką masz ty absolutne minimum to 7-8 m/ dobę tylko na CO a gdzie CWU i gotowanie. Bardzo cię proszę spróbuj mnie przekonać że to co piszesz jest prawdą bo oznaczało by to że jutro idę do sklepu i kupuję dokładnie taki sam piec jak masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.12.2004 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Już parę razy pisałem, to powtórzę: 100.9 m2 pow. uzytkowej, przy temp. zewn. ok. 0 stC, w domu 19 (obniżona) do 21.5 (dzienna), spalam ok. 7 m3 gazu na dobę, w tym poniżej 1 m3 na cwu i gotowanie. Kocioł Vaillant kondensat. Z moich wstępnych obliczeń wynikało, że przy takich warunkach powinien spalac jakies 10 m3 gazu/dobę, więc uwazam że to co jest - jst OK. RobertOC - może masz reku albo bardzo ciepłą żonę ? u mnie zapotrzebowanie jest 7.5 kW (dla -20 stC na zewn.) - wnoszę że u Ciebie zużycie gazu powinno być trochę większe niż u mnie ... A może coś z licznikiem nie tak ? pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_PA 13.12.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Dzięki krzysiek za wypowiedz. Również twoją wypowiedź pamiętałem dlatego negowałem te 4,5 m3 na dobę roberta a chciałbym również zauważyć że robert ogrzewa 180 m2 a nie 100 jak ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tobo 13.12.2004 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 mam nastawioną temp. nocną na 16.5 st. od 22 do 5 rano czyli w nocy piec nigdy się nie włącza od 5 do 6 przez 1 godzinę pracy temp. w domu jest 21 st. gdybym nie obniżał temp. to w tych godzina pracowałby jakieś trzy godziny a więc oszczędność jest oczywista, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Foxy 13.12.2004 10:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 mam nastawioną temp. nocną na 16.5 st. od 22 do 5 rano czyli w nocy piec nigdy się nie włącza od 5 do 6 przez 1 godzinę pracy temp. w domu jest 21 st., No właśnie, u mnie aby z temp. 19 st. dojść do 21 st. kocioł musi działać ok. 2 h - 2,5 h, także lepiej jak pozstawię chyba na 19,5 bo wtedy szybciej się nagrzewa i jak nastawię załączanie kotła na 5.00 rano, to "już" o 7.00 osiąga zadaną temperaturę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_l 13.12.2004 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 mam nastawioną temp. nocną na 16.5 st. od 22 do 5 rano czyli w nocy piec nigdy się nie włącza od 5 do 6 przez 1 godzinę pracy temp. w domu jest 21 st., No właśnie, u mnie aby z temp. 19 st. dojść do 21 st. kocioł musi działać ok. 2 h - 2,5 h, także lepiej jak pozstawię chyba na 19,5 bo wtedy szybciej się nagrzewa i jak nastawię załączanie kotła na 5.00 rano, to "już" o 7.00 osiąga zadaną temperaturę. W jakiej technologii budowałeś? Bo z moich (wstępnych bo mieszkam 3 mies.)doświadczeń wynika że o 2 stopnie (np. 18- 20) nagrzewam w 1- 1.5 godz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.12.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 pawel_l - szybkosc nagrzewania domu zależy od technologii (materiału)ale także od temp. czynnika grzewczego (np. u mnie dom nagrzewa siejakies 0.7 deg/godz, bo mam max. temp. wody w grzejnikach 56 stC -bo kondensat. Wybudowałem z BK odm 400, JW. pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaszczur 13.12.2004 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 To, jak szybko nagrzewa się dom zależy też od wielkości grzejników. Kocioł "reaguje" na temperaturę pomieszczenia oraz na temperaturę wody w układzie. Co z tego, że kocioł jest w stanie "wpompować" w czynnik grzewczy jakim jest woda np. 24kW, jak grzejniki są w stanie oddać tylko 10 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel P. 13.12.2004 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 To jest podsumowanie mojego sezonu grzewczego 2003/2004 Piec Junkers Euromaxx 2f. + pogodówka, dom około 100mkw, temp. w dzień 20, w nocy 17-18 stopni. 1354 m gazu = 1367 zł + 140 zł za przesył (po 20 zł miesięcznie) 199 dni grzania = średnio około 6,8 m³/dobę średnio około 231 zł na miesiąc z przesyłem około 7,5 zł dziennie Dane te obejmują zużycie gazu na ogrzewanie oraz na ciepłą wodę i na gotowanie. Według moich doświadczeń obniżanie w nocy temperatury daje nawet 30% oszczędności. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RobertOC 13.12.2004 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2004 Właśnie trzymam przed sobą rachunek za gaz który dziś otrzymałem. Od 2004-10-02 do 2004-10-03 zużyłem 295m3 gazu co daje średnio 4,758 m3 na dobę. W to wchodzi C.O. , C.W.U. i gotowanie. NIE MAM kominka ani rekuperatora. No chyba że z licznikiem jest coś nie tak. Ale nie mówcie o tym głośno w obecności pracowników Z.G. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts