Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie do użytkowników kotłów gazowych.

Foxy

Recommended Posts

Jak już kiedyś pisałem, jak zobaczyłem OZC to stwierdziłem że nie chce

mi się w to bawić i zrobiłem prostego excela. Ze zużycia gazu wynika że za duże

zakładki porobiłem, choć porównywałem to co wyszło z oryginalnym

zapotrzebowaniem, które było w projekcie - było całkiem zbliżone.

Wygląda na to że RobertOC jakieś perpetuum mobile ma, choć Teska

ma wyniki jakby zbliżone albo i lepsze ....

Może odezwą się inni użytkownicy takiego kotła i zbliżonej instalacji

i będą mieć podobne wyniki ....

pozdr - Krzysiek

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zużycie gazu to jedna sprawa, a druga - przynajmniej u mnie to prawdopodobnie zużycie prądu.

Nie mogę póki co się doszukać w innych postach (tematach) podobnego problemu więc opiszę go tutaj.

Mam kocioł Vaillanta 24kW z płynną modulacją mocy, zasobnikiem, regulatorem pogodowym. Ogrzewanie kaloryferami + ok 30 m podłogówki przez RTL. Wszystkie grzejniki z odkręconymi zaworami. Temperatura ustawiona na ok 20C. Kocioł o odpowiedniej godzinie załacza się dochodzi do zadanej temp. c.o. (np ok60C) po czym następuje wygaszenie płomienia. Temp wody opada o parę stopni i po kilku minutach znowu jest załączenie kotła aż do osiągniecia zadanej temp. No i to może jeszcze nie jest nienormalne, ale podobne rzeczy dzieją się kiedy kocioł wg programatora nie powinien pracować: temp obniżona zadana 15C. Temperatura na regulatorze 18C (dom w budowie). Temp zewn 1-3C. Kocioł się załcza, woda dochodzi do 20C (z 18C) i po kilku sekundach się wyłacza. Po paru minutach to samo i tak w kółko, a pompki na wymienniku pracują zawsze trochę przed odpaleniem palników i kilka minut po wygaśnięciu.

Chyba mam coś tu nie tak, czyż nie ? :roll:

Red Rox chyba nie jest to normlane. U mnie w Vieesmannie wyglada to tak - kocioł pracuje z pelna moca aż osiagnie zadana temperaturę (np. 60 st.) a poteam zmniejsza moc i utrzymujeja ta temperature aż sterownik karze mu przestać. Nigdy tez nie włączył sie jeśli ze sterwonika nie miał takiego rozkazu. U Vailanta słyszalem że musi być oryginalny sterownik Vailanta, moze to jest przyczyna dziwnego zachowania twojego kotła.

Jak masz sterownik VRC410 to masz w nim 3 tryby pracy (parametr TP załącz)

0- regulator olewa całkowicie czujnik pomieszczeniowy i pracuje tylko pogodówka więc takie zjawiska jak u ciebie moga w tym trybie wystepować bo pilnowana jest tylko krzywa grzania

1- regulator pilnuje i krzywej grzania i czujnika pomieszczeniowego chyba na zasadzie że zarówno temperatura w pomieszczeniu jak i krzywa muci być dotrzymana to dopiero wtedy sie wyłączy. Moim zdaniem jest to najlepszy sposób pracy tego regulatora. Wymaga nieco cierpliwości aby ustawić dobra krzywą ale jak to bedzie zrobione to jest OK i nic juz sie do nirgo dotykać nie potrzeba.

2- regulator pilnuje tylko czujnika pomieszczeniowego a temperature zewnetrzna olewa całkowicie.

Pozdrawiam

Robert Ok. ale czy wogóle się włącza w nocy czy masz spadek tem w pomieszczeniu gdzie masz sterownik od 3 stopnie czy przez okres obniżonej tem wogóle się nie włączy.

Jak wcześniej pisałem mam sterownik pogodowy. W pomieszczeniach nie mam żadnych czujników ani regulatorów temperatury. Całą noc nie obserwowałem kotła ale wtedy kiedy patrzyłem (jakiś czas po przejściu w tryb nocny) włączał się choć na bardzo krótki okres. Nie wiem czy włącza się na dłużej po kilku godzinach trwania trubu nocnego.

Jak masz sterownik VRC410 to masz w nim 3 tryby pracy (parametr TP załącz)

0- regulator olewa całkowicie czujnik pomieszczeniowy i pracuje tylko pogodówka więc takie zjawiska jak u ciebie moga w tym trybie wystepować bo pilnowana jest tylko krzywa grzania

1- regulator pilnuje i krzywej grzania i czujnika pomieszczeniowego chyba na zasadzie że zarówno temperatura w pomieszczeniu jak i krzywa muci być dotrzymana to dopiero wtedy sie wyłączy. Moim zdaniem jest to najlepszy sposób pracy tego regulatora. Wymaga nieco cierpliwości aby ustawić dobra krzywą ale jak to bedzie zrobione to jest OK i nic juz sie do nirgo dotykać nie potrzeba.

2- regulator pilnuje tylko czujnika pomieszczeniowego a temperature zewnetrzna olewa całkowicie.

Pozdrawiam

vrc410 ma bodajze tylko dwie mozliwe nastawy TP - 0 lub 1

0- oznacza brak uwzgledniania temp pomieszczenia

1- oznacza mozliwosc przesuwania krzywej grzewczej w zaleznosci od roznicy miedzy temp zadana a rzeczywista pomieszczenia

Robert Ok. ale czy wogóle się włącza w nocy czy masz spadek tem w pomieszczeniu gdzie masz sterownik od 3 stopnie czy przez okres obniżonej tem wogóle się nie włączy.

Jak wcześniej pisałem mam sterownik pogodowy. W pomieszczeniach nie mam żadnych czujników ani regulatorów temperatury. Całą noc nie obserwowałem kotła ale wtedy kiedy patrzyłem (jakiś czas po przejściu w tryb nocny) włączał się choć na bardzo krótki okres. Nie wiem czy włącza się na dłużej po kilku godzinach trwania trubu nocnego.

niektore sterowniki pogodowe maja wbudowany czujnik temperatury. Jesli taki sterownik umiescisz w pomieszczeniu masz od razu pomiar temp pomieszczenia po uaktywnieniu tej funkcji w sterowniku.

Jeszcze parę wyników z moich doświadczeń:

w okresie 17.09 - 17.11.2004 zużyłem 296 m3 gazu, tzn. średnio 4.85 m3/dobę (co, cwu,

gotowanie - 61 dni). W okresie 13.11 - 13.12.2004 zużyłem 228 m3 gazu co daje (30 dni)

7.6 m3/dobę - wtedy temp. średnia była w okolicach 0 stC.

Inwestor - ile ten Twój Ecotec zjada gazu ?

pozdr - Krzysiek

do PitraPa, Inwestora, Tomka Soyera i innych.

Zgodnie z obietnicą uściślam :

kocioł : VU-PL-240/2-5 R1

regulator pogodowy: VRC 410

zasobnik: VIH R 120/5

Możliwe, że problem jest w ustawieniu na regulatorze parametru TP załącz tak jak napisał Inwestor (dzięki :wink: )- niestety za późno przeczytałem Wasze posty, wieć nie wiem jakie mam nastawy. A co jeśli się okaże, że mam tylko dwie opcje do wyboru (jak pisał Tom Soyer) - rozumiem, że powinno być ustawione też na 1

Jutro będę w domu to sprawdzę jak mam to poustawiane. Napiszę Wam wtedy o wynikach moich obserwacji, a jeśli i to nie pomoże to będę temat drążył dalej.

Dzięki za porady.

no i byłem w domu i sprawdziłem.

MIELIŚCIE RACJĘ !!! cieszę się z tego bardzo.

Specjalistę od Vailanta gościłem u mnie dwukrotnie - za pierwszym razem, przy uruchomieniu ze trzy godziny, za drugim, gdy zgłaszałem, że z piecem coś nie tak, to był ok.1,5 h. I nie ustawił mi tego :evil: , a Wy to zrobiliście zdalnie nie widząc mojego pieca :lol:

Dzięki Wam forumowicze! (spec dla PiotraPa, Inwestora, Tomka Soyera)