Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z regulacją okna

Recommended Posts

Okno można uchylać jak i otwierać jest producenta oknoplasta okucia maco. Przy zamykaniu czuć opór w miejscu wskazanym na fotce w załączeniu jest to chyba jakaś blokada aby wiatr nie otwierał, przykre ale m i odkręcałem ale efektu brak. W jaki sposób podejść do tematu i to wyregulować aby nie było Żak znaczącego oporu https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Fdjo8lpj8dFjiVeIvkRhPIqdps69tk

Okno można uchylać jak i otwierać jest producenta oknoplasta okucia maco. Przy zamykaniu czuć opór w miejscu wskazanym na fotce w załączeniu jest to chyba jakaś blokada aby wiatr nie otwierał, przykre ale m i odkręcałem ale efektu brak. W jaki sposób podejść do tematu i to wyregulować aby nie było Żak znaczącego oporu https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/Fdjo8lpj8dFjiVeIvkRhPIqdps69tk

Jest to zatrzask balkonowy i regulację wysunięcia tego plastiku należy wykonac kluczem imbusowym z drugiej strony, na prawo od tego palca. Na zdjęciu nie widać tej śruby regulacyjnej.

• Like 1

Chyba najlepiej poprosić fachowca/sprzedawcę..

Róg pod klamka? Na pionie czy poziomie?Może wystarczy podnieść na dolnym zawiasie, może ściągnąć po przekątnej. Może przeszklić..

Ciągle nie wiem czy pion, czy spód. Jak pion to regulacja boczna na dolnym zawiasie. Jak spód, to regulacja górna, ale bardziej na rozwórce górnego zawiasu (jak otworzysz skrzydło na całą szerokość i zajrzysz tam od boku to zobaczysz śrubę.

Pierwszy z brzegu link:

https://drzwioknabramy.eu/blog/6/Regulacja-i-konserwacja-oku%C4%87-MACO.html

Piszę o ilustracji 2 i 3.

Tyle że to teoria. Bo w praktyce wszystkie regulacje możesz mieć już na maksa i trzeba poszukać realnej przyczyny.

Nie wspominacie o czynności nr jeden: trzeba wysunąć do góry ten jasny plastikowy element z metalowego okucia..

A chyba to jednak ja się myliłem (to co piszę jest zdaje się w Winkhausie).

Str 8, dolne obrazki:

https://www.maco.eu/assets/757070pl

• 3 weeks później...

Dolny róg pod klamką, to dolny zawias. Tyle, że nieliczne mają na nim regulację.

Druga sprawa - to zwykle nie doleganie do ramy, a szybciej docisk (rolki na skrzydle się reguluje). A tak realnie, to zwykle jest kwestia ustawienia symetrii skrzydła względem ościeżnicy. A to już trzeba rozpatrywać jako całość i działać na tym zawiasie, który tego wymaga, a często na obydwu na raz.

Cóż, oceniam wszystkich swoją miarą. Też jestem niekumaty, nauka pod okiem najlepszego serwisanta skończyła się kompletnym rozregulowaniem okna. Dopiero lata praktyki sprawiły, że nie boję się podejść do "klasycznej" regulacji. Tyle, że to co jest w dostępnych instruktażach, to taka "prezentacja", a prawdziwy fach wymaga doświadczenia...

Dlatego tak sceptycznie podchodzę do wszelkich pytań o regulację..

• 1 month później...
Panowie walczyłem i chyba udało się proszę o potwierdzenie tylko ze ustawień nie zimowe okna tak powinno wyglądać. Mianowicie te maco okucia mają takie rygle i na nich nie ma żadnego oznaczenia np kropka co sugerowaloby wkręcenie śruby tak aby kropka była w, store wnętrza ale jest taka pod nimi blaszka okrągła która jest z jednej strony ścięta ustawiłem to ścięcie w kierunku wewnętrznym załączam fotkę czy takie ustawienie oznacza zimowe i tym samy okno lepiej przylega? Wskazuję śrubokrętem ta blaszkę i ścięcie eaf3c1428d8a66c0med.jpg