Zig_Zag 26.10.2021 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2021 Zamierzam kupić pralkę i suszarkę wolnostojącą do kuchni, mam problem, ograniczenie głębokości max 50cm, już prawie kupiłem, gdyby nie rozmowa ze sprzedawcą. Otóż zamierzam zamontować w formie słupka jedno na drugim, po bokach płyty mdf, nad pralką półka na suszarkę, czyli de facto pralka z 3 stron będzie miała ścianki niejako zabudowy. Sprzedawca poinformował mnie, że tak nie może być, bo będzie ograniczona wentylacja i szybko zadziałają czujniki/sensory informujące o nieprawidłowych warunkach pracy a serwis odmówi naprawy. Zaproponował, aby kupić pralkę i suszarkę do zabudowy, że mają inną konstrukcję i mogą bez problemu pracować we wnękach, problem niestety jest taki, że nie ma na rynku pralek do zabudowy o głębokości poniżej 53-54cm a niestety mam max 50cm. Z drugiej strony nurtuje mnie pytanie dlaczego zabudowanie pralki po bokach i z góry (blat) ma zły wpływ na wentylację skoro ścianki i górna pokrywa pralki nie mają żadnych otworów ( nie wiem jak jest w suszarce, bo nie posiadam), więc nie ma czego zasłaniać. Na chłopski rozum, jeżeli pralka stanie nóżkach ew. cokole to powietrze będzie opływać od dołu do wnętrza następnie tyłu pralki i w górę - zatem wentylacja będzie. Nie wiem może się mylę, czy ktoś światły w temacie mógłby rozwiać moje wątpliwości, z góry bardzo dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_kopaczewski 27.10.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Ja na twoim miejscu nie słuchałbym sprzedawcy tylko zapytał producenta czy ma takie wymogi. Nie wiem jak w przypadku pralek ale przy lodówce wolnostojącej w instrukcji mam napisane że minimalna odległość od ścianek bocznych i górnej to 5 cm. Dla pralek też pewnie coś takiego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zig_Zag 27.10.2021 16:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Przeglądnąłem dzisiaj kilka kart produktów Beko, Candy, Elektrolux-a i nie ma tam żadnej wzmianki na ten temat. Jeżeli chodzi o suszarkę to nadmiar ciepła najbardziej wychodzi poprzez szklane drzwiczki, natomiast pralka schładzana jest wodą, potwierdził serwis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts