Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dzień dobry,

kilka miesięcy temu (w marcu) przeprowadzałam generalny remont łazienki. Prace były wykonywane przez fachowców i obejmowały wszystkie czynności związane z remontem - od usunięcia starych kafli przez przygotowanie ścian po położenie nowych.

Po jakimś czasie kafelki na ścianach zaczęły pękać. Najpierw na kaflu tworzy się delikatne wgłębienie, później kafelek pęka / powstaje rysa. Mam dwa rodzaje kafli, różnych producentów i oba rodzaje ulegają temu uszkodzeniu, niezależnie od miejsca w którym się znajdują (zarówno pod prysznicem jak i na pozostałych ścianach). Pęknięcia są nieregularne, wyglądają trochę jak żyłki.

Kafelki były kładzione na klej geoflex i być może na płytę karton gips (ale nie jestem pewna).

Co może być przyczyną pękających kafelków?

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź!

Czy poczynania płytkarzy ( fliziarzy ) były obserwowane.

Możliwe że płytki były klejone nie na całej powierzchni a poprzez kleksy ( placki kleju ).

Praca płytki i kleju przymocowanego tylko w kilku miejscach do ściany moze powodować taki efekt.

Druga sprawa to przygotowanie powierzchni ściany po skuciu starych płytek.

Jeśli płyty g/k były niechlujnie zamocowane to jest to jedyny winowajca.

Na starych kafelkach nie było pęknięć i nie były one mocowane do płyt g/k?

Skonsultować się z producentem odnośnie powodów i jakości partii płytek a następnie zawołać owych fachowców przedstawiając problem i rządać naprawy nie dając sobie wmówić że to wina płytek mając dowód na towar I Jakości.

Edytowane przez Mareks77
  • Like 1