annasloma 27.10.2021 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Dzień dobry, kilka miesięcy temu (w marcu) przeprowadzałam generalny remont łazienki. Prace były wykonywane przez fachowców i obejmowały wszystkie czynności związane z remontem - od usunięcia starych kafli przez przygotowanie ścian po położenie nowych. Po jakimś czasie kafelki na ścianach zaczęły pękać. Najpierw na kaflu tworzy się delikatne wgłębienie, później kafelek pęka / powstaje rysa. Mam dwa rodzaje kafli, różnych producentów i oba rodzaje ulegają temu uszkodzeniu, niezależnie od miejsca w którym się znajdują (zarówno pod prysznicem jak i na pozostałych ścianach). Pęknięcia są nieregularne, wyglądają trochę jak żyłki.Kafelki były kładzione na klej geoflex i być może na płytę karton gips (ale nie jestem pewna). Co może być przyczyną pękających kafelków? Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 27.10.2021 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 (edytowane) Czy poczynania płytkarzy ( fliziarzy ) były obserwowane.Możliwe że płytki były klejone nie na całej powierzchni a poprzez kleksy ( placki kleju ).Praca płytki i kleju przymocowanego tylko w kilku miejscach do ściany moze powodować taki efekt.Druga sprawa to przygotowanie powierzchni ściany po skuciu starych płytek.Jeśli płyty g/k były niechlujnie zamocowane to jest to jedyny winowajca.Na starych kafelkach nie było pęknięć i nie były one mocowane do płyt g/k? Skonsultować się z producentem odnośnie powodów i jakości partii płytek a następnie zawołać owych fachowców przedstawiając problem i rządać naprawy nie dając sobie wmówić że to wina płytek mając dowód na towar I Jakości. Edytowane 27 Października 2021 przez Mareks77 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annasloma 27.10.2021 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Możliwe, ponieważ się nie zam, trudno mi oceniać / kwestionować i kontrolować. Oba rodzaje kafelków są 1 jakości. Pochodzą od zupełnie innych producentów (Paradyż i Cersanit), więc chyba szansa, że to wina kafelków jest bardzo mała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Saskian 28.10.2021 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2021 Również mi się wydaje, że winowajcą jest nierównomiernie rozmieszczony pod kafelkami klej, jak zaczął ściągać i kafelki się "naprężyły" i po czasie zaczynają pękac. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts