Daniel1991 27.10.2021 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2021 Witam wszystkich mam na imię Daniel i jestem nowym na forum murator. Mam pytanie odnośnie sprawy tak jak w temacie. Chodzi o to czy warto iść w górę w okresie zimowym dodam że 25.10 został zalany chudziak. Majster mówił abym składował materiał tzn bloczki h+h na chudziaku już 2.11 i że tydzień później może przystąpić do pracy. I tu moje pytanieCzy gdy nie zdarzy do końca roku z dachem lub chociaż nawet że stropem to Czy ściany mogą popękać, wejść wilgoć lub coś innego. Mam ochotę iść w górę ale nie wiem czy jest to dobry pomysł, pogody narazie wydają się być spoko ale nie wiadomo jak będzie w grudniu Proszę o wyrozumiałość i odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 31.10.2021 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 (edytowane) Ciągnij ile zdołasz. Ściany to ok dwa tygodnie pracy, ale na strop to bym już uważał i konsultował się z kierownikiem budowy.Co najwyżej przykryjesz górę ścian folią budowlaną i zostawisz do wiosny.Twój majster ma swoje terminy i inne budowy więc jemu zależy na wykonanej pracy i wzięciu gotówki natomiast Tobie oprócz tego na jakości i braku kłopotów później.Postawisz ścianki działowe na poddaszu, pojawią się pęknięcia, nadmierne ugięcie i będziesz miał problem Edytowane 31 Października 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polexit 31.10.2021 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Ja mam zamiar rozpoczac budowe w drugiej polowie listopada i nie przestawac poki nie bedzie mrozu / sniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel1991 01.11.2021 14:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Właśnie jak patrzę na pogody to listopad ma być jeszcze w miarę ładny. A do jakiej minusowej temp można lać strop? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Daniel1991 01.11.2021 14:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Z tego co majster mówił beton można lać przy temp. Nawet -5st kiedy się betoniarnia doda jakieś dodatkowe preparaty. Bo inaczej woda może zamarznąć i rozsadzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts