Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rotametry nie reagują na regulacje

Papciak10

Recommended Posts

Witam, nowo postawiona kotlownia kocioł termet gold 20kw z zasobnikiem.

Od dwóch dni chodzi na minimalnej temp czyli 25 stopni.

W domu sama podłogówka - 1 rozdzielacz na 12 sekcji Ok 920mb rury 16x12. Zasilany z kotła rura pp32 wavin.

Bez sprzęgła i podmieszania tylko pompa z kotła.

Rozdzielacz Pandelli z rotametrami magnetycznymi.

Jest taki problem ze magnesy w rotametrami stoją w gorze i nie ruszają się gora/dół podczas kręcenia. Sądziłem że powodem była półeczka metalowa która była za blisko ale po jej wycięciu nic się nie zmieniło.

Jedynie co powoduje zmianę to jak zamknę kilka pętli np 7-8szt to pozostałe zaczynają się ruszać tzn spadać aczkolwiek i tak nie spadną na sam dół przy max otwarciu.

Co może być przyczyną?

- zapowietrzony układ?

- zbyt mała rura zasilająca?

- inny powód?

... kocioł termet gold 20kw z zasobnikiem.

.... Zasilany z kotła rura pp32 wavin.

...

Jedynie co powoduje zmianę to jak zamknę kilka pętli np 7-8szt to pozostałe zaczynają się ruszać tzn spadać aczkolwiek i tak nie spadną na sam dół przy max otwarciu. ...

Co może być przyczyną?

Jeśli po zamknięciu części obwodów rotametry zaczynają reagować, to ewidentnie masz za mały przepływ. Pompa już ustawiona na maksimum?

Rura PP podczas zgrzewania rury ze złączkami potrafi porobić w miejscach łączenia coś w rodzaju kryz-zwężeń. W efekcie, niby masz rurę zasilającą 32, a faktyczny przelot jest o jedną czy dwie wielkości mniejszy. Najgorsze, że wadę dobrze widać dopiero po rozcięciu połączeń.

Edytowane przez gondoljerzy

Jeśli po zamknięciu części obwodów rotametry zaczynają reagować, to ewidentnie masz za mały przepływ. Pompa już ustawiona na maksimum?

Rura PP podczas zgrzewania rury ze złączkami potrafi porobić w miejscach łączenia coś w rodzaju kryz-zwężeń. W efekcie, niby masz rurę zasilającą 32, a faktyczny przelot jest o jedną czy dwie wielkości mniejszy. Najgorsze, że wadę dobrze widać dopiero po rozcięciu połączeń.

Pompa niby na max, aczkolwiek nic się nie zmienia jak ustawie ja na minimum badz maksimum, jakby nie reagowała i pracowała na jednej niewiadomo jakiej mocy

Proszę sprawdzić w jakim układzie powinny pracować przepływomierze (zasilanie pętli czy powrót) oraz sprawdzić czy rozdzielacz został dobrze podłączony do źródła ciepła - zasilanie i powrót.

Jest to rozdzielacz prandelli z rotametrami magnetycznymi, podlaczenie prawidłowe na gorze zasilanie z rotametrami ( skala od 3.5 do 0) na dole powrót, podlaczenie do kotła też

• 2 weeks później...

W końcu się udało i odkręciłem separator magnetyczny, filtr był zabrudzony ruda mazią jakby pyl po cięciu pustaków. Oczyściłem ale nic się nie zmieniło.

Dodatkowo, brak zmiany pracy pompy mimo zmiany ustawien był spowodowany tym ze wtyczka od panelu idącą Nie była wpięta w pompę.

okazało się że bez wtyczki pompa pracowała na max. Zatem teraz jak kocioł ja steruje to przepływy są jeszcze mniejsze.

Zostały dwa wyjścia: gdzieś rura jest źle zgrzane badz rotametry nie pracują prawidłowo