Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wystające zbrojenie ponad strop

Recommended Posts

Witam.

Piszę, bo mam kolejną niewiadomą. Ekipa dzisiaj wylała mi strop, pojechałem na budowę gdy już nikogo nie było i zastałem taki widok:

132a1c3f09c373c065c5fffc71d560fb.jpg

Nie chcę już zawracać głowy kierownikowi budowy bo święto itd. zadzwonię w tygodniu. Chodzi mi o to czy wystające zbrojenie (od podciągów o ile dobrze kojarzę) to normalne? Będzie to później dolewane i będę miał na strychu takie uskoki czy jak to jest? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć? :-)

Witam.

Piszę, bo mam kolejną niewiadomą. Ekipa dzisiaj wylała mi strop, pojechałem na budowę gdy już nikogo nie było i zastałem taki widok:

Nie chcę już zawracać głowy kierownikowi budowy bo święto itd. zadzwonię w tygodniu. Chodzi mi o to czy wystające zbrojenie (od podciągów o ile dobrze kojarzę) to normalne? Będzie to później dolewane i będę miał na strychu takie uskoki czy jak to jest? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć? :-)

To nie jest żadna fuszerka!! Nie mam pojęcia jak można takie rzeczy pisać znając się chociaż ciut na budowlance.

To wystające zbrojenie zostało wystawione po aby do niego powiązać zbrojenie do słupków żelbetonowych (widać ewidentnie że wystają cztery pręty w kwadracie) w ściance kolankowej, bo zapewne ścianka kolankowa będzie, gdyby jej nie było ro wystawały by z wieńca szpilki do murłaty.

To nie jest żadna fuszerka!! Nie mam pojęcia jak można takie rzeczy pisać znając się chociaż ciut na budowlance.

To wystające zbrojenie zostało wystawione po aby do niego powiązać zbrojenie do słupków żelbetonowych (widać ewidentnie że wystają cztery pręty w kwadracie) w ściance kolankowej, bo zapewne ścianka kolankowa będzie, gdyby jej nie było ro wystawały by z wieńca szpilki do murłaty.

Jemu chyba chodzi o zbrojenie podciągów. ;)

Podciągi mają chyba projektowo większą wysokość niż strop. Są dwie opcje: albo podciągi miały wystawać pod sufitem u dołu (oczywiście zabetonowane), tylko źle to zrobili i teraz wystają u góry niezabetonowane, albo miały wystawać u góry, ale też trzeba było to obetonować. W obecnej chwili jest to fuszerka skutkująca, jak mniemam (bo konstruktorem nie jestem) istotnym osłabieniem podciągów. Nadlewka betony to półśrodek, bo to powinien być monolit.

To nie są podciągi tylko nadciągi. Wyglądają z grubsza OK - ale najlepiej z tymi rysunkami wejść i sprawdzić, czy wszystkie są, są na miejscu i odpowiedniej wysokości. Jak kierbud nie zrobił tego przed betowaniem, to trąba bo sprawdzenie zbrojenia przed betonowaniem to najważniejszy jego obowiązek i akurat z tego zazwyczaj się wywiązują, bo to grozi katastrofą budowlaną i kryminałem.

Lepiej byłoby zabetonować na raz - ale to nie takie proste. Można to dolać tylko przed dolewaniem trzeba przygotować beton - usunąć mleczko, odpylić. Warto też było przed zastygnięciem betonu "porysować" jego powierzchnię tam, gdzie będzie dolewany, żeby lepiej związało.

Edytowane przez Kaizen

We wtorek będę go wzywał ponownie. Nie znam się niestety na tym, ale nawet przeglądając zdjęcia z internetu wszędzie stropy są zalane "na gładko" i dlatego to mnie niepokoi.

A, to już pytaj projektanta czemu tak. Masz na rzucie ND (czyli nadciągi) z numerkami a w przekrojach jak mają być wysokie. Sprawdź, czy faktycznie tyle wystają (i tylko to, co na rzucie ma ND).

Popularniejsze są podciągi, bo nadciągi (za wyjątkiem tych po obwodzie) utrudniają układanie instalacji jeżeli idą po stropie.

Kierownik był dzień przed zalaniem - gdy zbrojenie było już gotowe praktycznie w 100%.

We wtorek będę go wzywał ponownie. Nie znam się niestety na tym, ale nawet przeglądając zdjęcia z internetu wszędzie stropy są zalane "na gładko" i dlatego to mnie niepokoi.

Na pewno nie wszystkie stropy są bez wystających zbrojeń.

Witam.

Nie chcę już zawracać głowy kierownikowi budowy bo święto itd. zadzwonię w tygodniu.

Chodzi mi o to czy wystające zbrojenie (od podciągów o ile dobrze kojarzę) to normalne?

Będzie to później dolewane i będę miał na strychu takie uskoki czy jak to jest? Mógłby mi ktoś wytłumaczyć? :-)

I wszystko proste, żadne podciągi czy nadciągi, widać że występuje ścianka kolankowa i to jest pozostawione do zbrojenia słupków żelbetonowych oraz wtopienia szpilek do murłaty.

Żadna fuszerka tylko poprawnie wykonana praca.

Nie przeczytałeś o co pytał Autor postu?

Pytał o wystające zbrojenie od podciągów (nadciągów) a nie o wytyki pod dalsze słupów (trzpieni).

Istotna jest grubość wykonanych płyt stropowych i czy zbrojenie nadciągów jest odpowiednio wysoko nad płytą (czy jest zgodne z projektem).

Beton można dolać później ale jest to gorsze rozwiązanie.

Nadciągi, podciągi mają podane zbrojenie strzemionami fi 6 mm co 15cm a na tym zdjeciu rozstaw wystających strzemion jest znacznie większy.

Coś nie pasuje z tym wykonaniem i porównaniem zdjecia z rzutem i z przekrojami elementów żelbetowych.

Nie widać tez górnego zbrojenia 6 x fi12 mm i 8 x fi16 mm (sić!).

Edytowane przez d7d

Nie przeczytałeś o co pytał Autor postu?

Pytał o wystające zbrojenie od podciągów (nadciągów) a nie o wytyki pod dalsze słupów (trzpieni).

.

Autor napisał wyraźnie że

Chodzi mi o to czy wystające zbrojenie (od podciągów o ile dobrze kojarzę) to normalne?

A ze kojarzy niedobrze to pokazał przekrój budynku jaki potem zamieścił po mojej prośbie.

Tam jest wylany strop wraz z wieńcem, gdzie widzisz mistrzu jakiś podciąg?:lol2: i po co on miałby tam być??

Teraz dojrzałem ta fotkę (wina forum ze zdjęcia pokazują się tu jak się pokazują) to wystaje wieniec między pomieszczenie maią i jest to oczywiście fuszera, tak nie powinno ale nie zmienia to faktu że są to jakieś podciągi. Zrobili zbyt wysokie strzemiona i beton nie otulił całości.

Tak nie powinno być ale sądzę że z tego powodu nic złego się nie stanie.

Edytowane przez henrykow

Już nie pamiętasz co napisałeś czy nie chcesz pamiętać

W dokumentacji projektowej = post #5 są przekroje przez nadproża NŻ, NŻO, podciągi PD, PDO, nadciągi ND, NDO io wyskokościach 25cm, 30cm, 35cm, 40cm, 45cm

Co wystaje na poziom wylanego stropu to dokładnie nie wiadomo bo zbrojenie wystające nie pasuje do zbrojenia pokazanego na przekrojach.

Wiadomo że Autor nie pytał się o wytyki..

Autor nie kojarzy czy to są podciągi czy nadciągi czy inne poziome elementy konstrukcyjne.

Możliwe że dokumentacja jest "uniwersalna" i pokazuje przekroje elementów których nie ma w konstrukcji tego domu.

Edytowane przez d7d