MiroMirek 31.10.2021 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 tak w/g waszej praktyki (preferowane) i wiedzy mają te wyliczenia sens ?- do budynku ogrzewanego pompą ciepła https://www.polskiinstalator.com.pl/artykuly/instalacje-oze/2652-dob%C3%B3r-instalacji-pv-do-budynku-ogrzewanego-pomp%C4%85-ciep%C5%82a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2021 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Bzdura na bzdurze. Obciążenie cieplne może sięgnie 25W/m2 - na pewno nie 40-50 w domu spełniającym WT2021. Ale część z niego zostanie pokryte zyskami. Do tego takie obciążenie mamy nad ranem w najmroźniejsze dni a wtedy produkcja PV=0.Realnie można przyjąć, że prawie całe CWU przez pół roku da się ogrzać z PV - i tyle. Zimą produkcję PV zużyjesz na cele bytowe. A jak zainstalujesz wattrouter czy podobne sprytne urządzenie żeby chwilowe nadwyżki z PV użyć u siebie, to nie zadziała ono z PC, bo PC nie zadowoli się odpadowymi ilościami prądu nawet, jak masz jakieś magiczne sterowanie (nie wiem, czy jakaś PC to ma) że dostanie sygnał, i będzie chodziła grzała CWU z zadaną mocą. Ale i na minimalnych obrotach pewnie to w sezonie grzewczym pobór prądu będzie większy, niż nadwyżki z PV. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132791-(Bez)sens-marketingowego-bajeru-spinania-PV-z-PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.10.2021 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 (edytowane) tak w/g waszej praktyki (preferowane) i wiedzy mają te wyliczenia sens ?- do budynku ogrzewanego pompą ciepła https://www.polskiinstalator.com.pl/artykuly/instalacje-oze/2652-dob%C3%B3r-instalacji-pv-do-budynku-ogrzewanego-pomp%C4%85-ciep%C5%82a Artykuł z 2019r więc zapewne liczony w/g WT2017 w np w mojej chatce było to 10cm styro w podłodze , 20cm wełny na stropie i 17cm styro na ściany a zapewne masz więcej izolacji, co pozmienia wszelkie parametry. Ja chciałem najpierw rok pomieszkać a później myśleć o PV ale sytuacja nie pozwoliła. Na szczęście mieszkałem zimą i wiem ile PC wszamała na ogrzewanie to sobie październik,listopad,grudzień policzyłem jak trzy pierwsze miesiące roku i do tego dobrałem PV. Czy dobrze...to się zobaczy Wszyscy mówią, że po instalacji paneli więcej zużywają michancia grzeje większy, poniemiecki dom a zużył 7700kWh mając wszystko na prąd. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page624 Edytowane 31 Października 2021 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 31.10.2021 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 (edytowane) Bzdura na bzdurze. Obciążenie cieplne może sięgnie 25W/m2 - na pewno nie 40-50 w domu spełniającym WT2021. Ale część z niego zostanie pokryte zyskami. Do tego takie obciążenie mamy nad ranem w najmroźniejsze dni a wtedy produkcja PV=0. Realnie można przyjąć, że prawie całe CWU przez pół roku da się ogrzać z PV - i tyle. Zimą produkcję PV zużyjesz na cele bytowe. A jak zainstalujesz wattrouter czy podobne sprytne urządzenie żeby chwilowe nadwyżki z PV użyć u siebie, to nie zadziała ono z PC, bo PC nie zadowoli się odpadowymi ilościami prądu nawet, jak masz jakieś magiczne sterowanie (nie wiem, czy jakaś PC to ma) że dostanie sygnał, i będzie chodziła grzała CWU z zadaną mocą. Ale i na minimalnych obrotach pewnie to w sezonie grzewczym pobór prądu będzie większy, niż nadwyżki z PV. https://forum.muratordom.pl/entry.php?132791-(Bez)sens-marketingowego-bajeru-spinania-PV-z-PC no dobra, to zakładając urządzenia domu z tego artykułu w WT z 2020 to ile w/g Ciebie potrzeba mocy FV ?, taryfa G11, 20% oddajemy do Taurona (w moim przypadku). Wiem, że nie masz FV ale sporo rzeczy potrafisz wyliczyć . Edytowane 31 Października 2021 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 31.10.2021 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 (edytowane) Artykuł z 2019r więc zapewne liczony w/g WT2017 w np w mojej chatce było to 10cm styro w podłodze , 20cm wełny na stropie i 17cm styro na ściany a zapewne masz więcej izolacji, co pozmienia wszelkie parametry. Ja chciałem najpierw rok pomieszkać a później myśleć o PV ale sytuacja nie pozwoliła. Na szczęście mieszkałem zimą i wiem ile PC wszamała na ogrzewanie to sobie październik,listopad,grudzień policzyłem jak trzy pierwsze miesiące roku i do tego dobrałem PV. Czy dobrze...to się zobaczy Wszyscy mówią, że po instalacji paneli więcej zużywają michancia grzeje większy, poniemiecki dom a zużył 7700kWh mając wszystko na prąd. https://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du/page624 nie planowałem w tym roku PV, chciałem pomieszkać tak z rok aby zobaczyć jakie jest zużycie i dobrać moc FV - no ale trzeba było z wiadomych względów zmienić plany , mam 9kv, grzeję PC 8 kv 150m2, w domu wszystko na prąd , w planach założenie klimatyzacji w tym domu co podałeś przykład nie ma rekuperatora - Ja mam , nie wiem ile to zużywa prądu , zbyt krótko mieszkam Edytowane 31 Października 2021 przez MiroMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 31.10.2021 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 U mnie zużycie 0d 1g0 stycznia do 06.10. to 3406kWh. W miesiącach letnich szło 200 -235kWh w zimowych 460-530kWh. Policzyłem więc ostatnie 3 miesiące po 500kWh i dobierałem instalację, by mieć z 5000kWh produkcji do dyspozycji.Skoro masz PV 9kWp to wyprodukowanej powinno Ci wystarczyć, choć wiadomo, od wielu czynników to zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2021 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 no dobra, to zakładając urządzenia domu z tego artykułu w WT z 2020 to ile w/g Ciebie potrzeba mocy FV ?, taryfa G11, 20% oddajemy do Taurona (w moim przypadku). Wiem, że nie masz FV ale sporo rzeczy potrafisz wyliczyć . Bez OZC to wróżenie z fusów. Może wystarczyć 5kW. Prawie pewne, że przy PC z 10kW będzie przepadało. Oddajesz 20% ale tylko tego, co przepuszczasz przez ZE - autokonsumpcję masz bez potrąceń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 31.10.2021 14:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 Bez OZC to wróżenie z fusów. Może wystarczyć 5kW. Prawie pewne, że przy PC z 10kW będzie przepadało. Oddajesz 20% ale tylko tego, co przepuszczasz przez ZE - autokonsumpcję masz bez potrąceń. na stronach kiosku z projektami gdzie kupiłem swój jest napisane Energia pierwotna (Ep) 63,92 kWh/m²/rok Energia końcowa (Ek) 49,62 kWh/m²/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 31.10.2021 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2021 na stronach kiosku z projektami gdzie kupiłem swój jest napisane Energia pierwotna (Ep) 63,92 kWh/m²/rok Energia końcowa (Ek) 49,62 kWh/m²/rok Przy PC te dane się nie zgadzają. Do tego należy użyć faktycznych materiałów, faktycznej szczelności, faktycznej sprawności i wydajności rekuperacji, faktycznej sprawności PC, faktycznego zużycia CWU - a nie normowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts