Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja stropu piwnicy (murowanego z czerwonej cegły) - jak wykonać?

ginter44

Recommended Posts

Witam,

Dom z 1910 roku. Dom w całości podpiwniczony. Stropy między piwnicą a parterem murowane są w duże łuki. Nad murowanymi łukami są belki o średnicy 15x15cm i na to są dane deski podłogowe. Chciałbym ten strop zaizolować termicznie od góry, ponieważ od dołu niezbyt jest na to miejsce jak i pomieszczenia straciłyby swój urok.

Pomyślałem, że przy okazji remontu w nadchodzącym roku zdejmę podłogę w tym pokoju (deski postaram się odzyskać i jeśli będzie możliwość to użyć ich ponownie (dębina). I teraz proszę o radę jak powinienem wykonać tą izolację? Jakiego lekkiego surowca użyć? Czy można ocieplić to wełną? Chciałbym przy okazji podnieść tą podłogę o jakieś 4cm. Mój pomysł jest taki - zdjąć obecne pokrycie podłogi, między belkami docieplić to wełną (jaką najlepiej?) o odpowiedniej grubości, następnie na belki ułożyć płytę OSB o pożądanej grubości, do płyty OSB przykręcić gęsto "legary" o odpowiedniej grubości i na to dać deskę podłogową. Czy mój pomysł jest dobry, czy zawiera jakieś rażące błędy?

Słów kilka o samym budynku:

- Budynek z czerwonej cegły, fundamenty częściowo kamienne. Ściany nad i pod ziemią nie są ocieplone

- Parter jest dość wysoki, tzn linia podłogi w opisywanym pomieszczeniu znajduje się około 150cm nad linią gruntu.

- Pomieszczenie pod opisanym pokojem jest nieogrzewane, suche - zimą zimne. Nie będzie tam wstawiane żadne źródło wilgoci, bo jak zgaduje - wilgoć ma przy tym ociepleniu ogromne znaczenie.

https://ibb.co/HTVWY0j

Nie udało mi się zgrać rysunku poglądowego do posta, więc wrzuciłem na zewnętrzny serwer i poniżej podałem link.

Na strop Kleina folia a następnie wypełnić przestrzenie pomiędzy łukami a regarami ( belkami podłogi) np. granulatem styropianowym lub innymi tego typu rzeczami np. wypełniaczem do paczek typu SKROBAK, keramzyt

Można to zrobić w całości aż po same belki albo do ich wysokości. Pomiędzy belki płyty styropianowe lub wełna na sznurkowaniu tak aby uniezależnić się od osiadania wypełniacza. Nie przewiduję tego ale jeśli by się zdarzyło parę cm.

Na belki folia i dotychczasowe deski albo jeśli chcesz podnieść to o kilka cm to akurat pierw płyty osb na pióro i wpust a następnie folia i jakiekolwiek wykończenie podłogi.

Pomysł z legarami jest OK ale dał bym je pod płyty osb które wyrównają powierzchnię a na nie zamocujesz deski podłogowe.

Edytowane przez Mareks77