Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rekuperacja - zużycie energii

Owczar

Recommended Posts

To COP na CWU masz wysoki, mi z licznika pompy (kWh ciepła) i podlicznika (kWh energii elektrycznej) wychodzi koło 2,2 - nie wiem na ile to jest prawdziwe.

W styczniu 2021 jeszcze nie miałeś wymiennika ERV? Nawet jak koło 100l odparuje się to nie są to jakoś mega wielkie koszty przy wykorzystaniu nagrzewnicy z CWU, natomiast przy samej energii elektrycznej już trochę się może zrobić.

Właśnie widziałem tego WANASA, koszt to 1/4 higroplusa więc i nagrzewnicę elektryczną można przełknąć. Myślisz, że warto nad nim pomyśleć?

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

COP rzeczywiście wychodzi spoko, bo mam zbiornik przepływowy 450l więc mogę sobie pozwolić na większą histerezę. Grzeje do 48 stopni przy max temperaturze na pompie 51. Czasem nad ranem dogrzewam do 43 jeśli spadnie mocno. W ciągu dnia jak nie potrzebuje gorącej wody to temperatura w zbiorniku spada nawet do 30 stopni - gdy nawilżacz sobie wciąga ciepło. Latem podczas grzania CWU włączane jest chłodzenie pasywne i COP wychodzi koło 4.

Erv mam od marca 2021.

Tego wanasa polecają instalatorzy. Jeśli masz erv wymiennik to będzie miał 1/3 roboty i śledząc wątek wstecz może oszacować ile będzie potrzebował odparować. Utrzymuje wilgotność w domu ok 45%. Zyski bytowe bardzo małe.

Nie wiem jak wygląda sterowanie w wanasie, trzeba by dopytać, ale pisałem z jednym instalatorem i twierdził że inwestorzy są zadowoleni. Jeśli da radę to zasilić go wodą z odwróconej osmozy i będzie służył :) jeśli nie to pewnie mata do wymiany - tutaj warto dopytać jak to wygląda w praktyce.

Sprawdziłem z ciekawości statystki marca. Średnia wilgotność bezwgledna to 4g/M3. Za nawilzaczem 8.93g, a średnia wymiana 163m3/h.

Kolejny miesiąc i tym razem zaskoczenie. Z racji stałego pobytu większej liczby osób - CO2 skakało, więc wnetylacja pracowała sporo na wyższych obrotach. Zmieniłem też próg na 750ppm - było 800. Średnia z miesiąca to 165m3/h.

Zużycie energii 13,1kWh

Odzysk 597kWh

Woda odzyskana 268l

Woda odparowana 99l.

Pomimo ciepłych dni, średnia temperatura marca to 3,5 stopni. Min -7.4, a max 19.4. Ogromne zyski słoneczne sprawiły, że temperatura wywiewu była dośc spora, do tego niska wilgotność na zewnątrz dała duże odzyski entalpii. Średnia wilgotność bezwzględna to 4,3g/m3.

Sumaryczny odzysk od października 3100kWh odliczając już pobraną energię.

W tym prawie 1300l wody, która wróciła do domu.

Jeśli chodzi o odzysk wilgoci to widzę zdecydowanie niższe zużycie na rzecz nawilżacza - czyli grzanie CWU. W stosunku do poprzedniej zimy, to ok 500kWh mniej energii elektrycznej na potrzeby CWU, a nasze potrzeby bytowe się nie zmieniły.

Edytowane przez Owczar

• 1 month później...