ArturZ87 01.11.2021 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Witam, mam pytanie, mam nadzieję że nId dubluje.W duzym skrócie nowe budownictwo 20-25 izolacji styropian piana z każdej strony, ogólnie termos.Posiadam w użyciu pomoce ciepla pow-woda 7kw Panasonic Aquarea. Instalacja bez bufora, bez sprzegła.Wpadłem na pomysł w mojej ocenie oszczędny. Mam wyprowadzone pod kominkiem 4x pex 25 do kotłowni. Mam już bufor 300 1w, że który chce wykorzystać do CO jakowsparcie pompy. Plan mam taki. Bufor wygrzewam dolną wężownica za pomocą kaloryfera zeliwnego nad kominkiem na nowym obiegu, układ otwarte z grupą bezpieczeństwa.Sam zasobnik wody 300l che połączyć z powrotem do pompy ciepła. Trójnikuje powrót do pomocy ciepła (powrót z 2 rozdzielaczy parter lkuz poddasze) nowa odnogę prowadzę przez bufor wpinam w dolna przyłącze, wyprowdzam górnym przyłączem i prowadzę do termostatycznego zaworu 3 drogowego, który łączę z oryginalne powrotem, zmieszane prowadzę do pomocy ciepła jako powrót. Na zaworze termostatyczny ustalam temperaturę powrotu zadana na pompie, chce wyeliminować podrzanie powrotu za pomocą pompy ciepła. Dodatkowy prowadzę bajpas z zaworem zwrotnym przeciwnym do kierunku obiegu pompy ciepła aby na czas odszraniania mógł odbywać się obieg odwrotny.Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArturZ87 01.11.2021 12:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 https://files.fm/f/udnkk55un Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Awinion 11.11.2021 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 To nie będzie działać tak jak chcesz jak nie będziesz grzał kominkiem bufora. Gdy bufor będzie zimny to zawór termostatyczny będzie otwarty w jego stronę, co spowoduje że pompa ciepła będzie miała dodatkowe 300L wody do podgrzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 12.11.2021 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 myślę że skoro masz dobrze ocieplony dom, dobrą pompę ciepła to za dużo kombinujesz. Poza tym to będzie działać tylko wtedy kiedy będziesz palił w kominku. Po co to robić skoro masz tanie i bezobsługowe ogrzewanie? Po co w to dalej inwestować kasę i czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej5101 12.11.2021 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 skoro masz dobrze ocieplony dom, dobrą pompę ciepła to za dużo kombinujesz. Po co to robić skoro masz tanie i bezobsługowe ogrzewanie? Po co w to dalej inwestować kasę i czas? Mając OZC masz ; - zużycie ciepła budynku w kWh, - mając podłogówkę, dzielisz zużycie przez 3,5 do 4,0 , - i masz zużycie energii przez PC na ogrzewanie w kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eMdzeJ 12.11.2021 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Mając OZC masz ; - zużycie ciepła budynku w kWh, - mając podłogówkę, dzielisz zużycie przez 3,5 do 4,0 , - i masz zużycie energii przez PC na ogrzewanie w kWh kompletnie nie rozumiem jak to się ma do mojej wypowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.11.2021 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Ogrzewanie powrotu do pompy ciepła to wyłączenie sobie ogrzewania jak powrót będzie na tyle ciepły (lub cieplejszy) że dogrzewając go z minimalną mocą przekroczy tz... Bez problemu powrót uzyskasz cieplejszy, niż zadana tz - i podłoga będzie zimna. Długo - zanim bufor się stratami rozładuje. A nawet jak powrót będzie wystarczająco chłodny, to psujesz COP PC. Jak chcesz coś dogrzewać, to zasilanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts