Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłogówka rozdzielacz + sterowanie

zergeling

Recommended Posts

Dzień dobry.

Jestem w trakcie budowy domu parter + poddasze użytkowe.

Planuje wodne ogrzewanie podłogowe, bez grzejników.

Planuje 5 pętli na parterze i 7 na poddaszu użytkowym.

Potrzebuje aby mi ktoś wskazał rozdzielacz który ma sens do tego i ewentualnie inne materiały odnośnie sterowania tą instalacją. Chce raczej prostą instalację bez zbędnych bajerów.

Myślałem o dwóch regulatorach temperatury (jeden na parterze, jeden na piętrze). Nie wiem czy na kablu czy przez wi -fi?

Jedynym szaleństwiem jakie chciałbym mieć to możliwośc skonfigurowania temperatury tak, że wyjeżdżając np na 2 tygodnie, obniżenie temperatury o X stopni i przykładowo 2 dni przed powrotem automatyczne podnoszenie temperatury do oczekiwanej.

Możecie mi polecić jakieś konkretne produkty? Najlepiej komplet. Pewnie wielu ma podobne instalacje u siebie to chętnie też zobaczyłbym kompletny schemat takiej instalacji w połączeniu z pompą ciepła z buforem.

Sam znalazlem cos takiego:

Rozdzielacz na 5 obw:

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-5-obw-z-grupa-pompowa-do-podlogowki-7606886844

Rozdzielacz na 7 obw:

https://allegro.pl/oferta/rozdzielacz-7-z-grupa-pompowa-wilo-do-podlogowki-7792126942

Nie wiem czy to jest ok i jakie sterowniki do tego?

Generalnie wydaje mi się że powinienem mieć sterowanie per cały rozdzielacz a nie per poszczególne obwody.

Edytowane przez zergeling

Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą.

Dostarczamy kompletne rozwiązania systemowe dla wykonania instalacji ogrzewania podłogowego: szafki instalacyjne, rozdzielacze oraz automatykę sterującą.

jeśli potrzebna jest pokojowa automatyka przewodowa to polecam kompletny system sterowania KAN-therm BASIC+ - termostaty naścienne, listwy sterujące oraz siłowniki w wersji 230 V lub 24 V.

Listwy wyposażone są w moduł pompowy który po zamknięciu się wszystkich siłowników (uzyskana nastawiona temperatura w pomieszczeniu), odcina napięcie na pompę układu mieszającego, oszczędzając tym samym energie elektryczną.

Katalog z produktami dla instalacji ogrzewania podłogowego dostępny jest na stronie www, w zakładce "Do pobrania".

W razie pytań, pomocą służą nasi managerowie techniczni, kontakt do specjalisty z konkretnego regionu Polski także można znaleźć na stronie www, w zakładce "Kontakt"

• 2 months później...
Zapraszam do zapoznania się z naszą ofertą.

Dostarczamy kompletne rozwiązania systemowe dla wykonania instalacji ogrzewania podłogowego: szafki instalacyjne, rozdzielacze oraz automatykę sterującą.

jeśli potrzebna jest pokojowa automatyka przewodowa to polecam kompletny system sterowania KAN-therm BASIC+ - termostaty naścienne, listwy sterujące oraz siłowniki w wersji 230 V lub 24 V.

Listwy wyposażone są w moduł pompowy który po zamknięciu się wszystkich siłowników (uzyskana nastawiona temperatura w pomieszczeniu), odcina napięcie na pompę układu mieszającego, oszczędzając tym samym energie elektryczną.

Katalog z produktami dla instalacji ogrzewania podłogowego dostępny jest na stronie www, w zakładce "Do pobrania".

W razie pytań, pomocą służą nasi managerowie techniczni, kontakt do specjalisty z konkretnego regionu Polski także można znaleźć na stronie www, w zakładce "Kontakt"

A mam pytanie kiedyś doprowadziłęm do rozdzielaczy kable skrętke UTP i do pokoi teraz zastanawiam się czy robić czujniki temperatury w podłodze czy kupić wbudowany w sterownik temperatury. W domu 100% podłogówka + rekuperacja sterwoniki nie są wystawione na działanie słońca :)