creative_21 01.11.2021 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Witam Jedyna opcja wschód zachód Jak rozmieścić PV ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 01.11.2021 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Ja bym dał na zachód, żeby zmaksymalizować autokonsumpcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 01.11.2021 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Okres największej autokonsumcji zależy od profilu rodziny. Np. rodzina z piątką dzieci i jednym niepracującym rodzicem większą autokonsumpcję będzie miała w od rana Ja bym dał po połowie na wschód i na zachód lub trochę więcej na wschodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiroMirek 01.11.2021 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Witam Jedyna opcja wschód zachód Jak rozmieścić PV ? myślę, najlepiej pogadaj z kimś kto ma podobny układ budynku w okolicy i ma PV. Opinie są różne - Ci co zakładali u mnie PV i mają monitoring na komputerze tych kilkudziesięciu czy teraz już chyba kilkuset instalacji twierdzą, że lepszy jest zachód i z tego co widzę jeżeli jest taka możliwość całość paneli montują na stronie zachodniej (jeżeli nie ma możliwości na południowej stronie). Ja mam od strony południowej i właśnie na zachodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.11.2021 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 (edytowane) Piszecie żeby dać więcej na zachód ale z : https://re.jrc.ec.europa.eu/pvg_tools/en/ wynika że uzysk roczny będzie sporo niższy od ustawienia paneli na wschód. (-65° Wschód, 115° Zachód) To narzędzie ma jakąkolwiek wartość ? Edytowane 1 Listopada 2021 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2021 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Bo -65, i 155 to jednak nie jest czyste wschód-zachód Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.11.2021 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Pytanie co lepsze w takim wypadku : Dać całość od wschodu ale z częściowym cieniem od komina - od ~14:30 cień wędruje po dwóch panelach do ~16:00 Czy dać pół na poł wschód-zachód Instalacja 9,6kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 01.11.2021 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Całość na wschód. Dwa moduły można ewentualnie optymalizować za pomocą Tigo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 01.11.2021 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Dzięki za info - czyli ten cień nie taki straszny ? W sumie to 2-3h maks. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 01.11.2021 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2021 Ja dałem po równo wschód - zachód ( różnica 1 panel ). Tylko nie ma problemu z zacienieniem i ustawieniem paneli, dach płaski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts