Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Częste uruchamianie się pompy ciepła na grzanie centralnego ogrzewania

emksuu

Recommended Posts

• Odpowiedzi 123
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Z tego co mi wiadomo czym prostsza instalacja tych lepsze COP , czyli bez dodatkowych wymienników , buforów i innych pierdół ...

Jak do monoblocka trzeba dokupić bufor , wymiennik to nie widzę żadnego sensu kupować monoblock.

Monoblock z założenia miały być prosty i łatwy w montażu a co za tym idzie dużo tańszy niż w przypadku montażu Splita.

Jak trzeba bawić się w UPS , glikole i itd , to gdzie tu sens ?

Jak zwykły split NIC takiego nie wymaga ...

Monoblok może zainstalować każdy, nawet ktoś nie mający pojęcia o tym jak działa taka pompa. Efekty widać powyżej. Podjerzewam, że COP w okolicy 2.5 w ten instalacji będzie dużym sukcesem.

Ja bym nie czekał tylko szukał ogarniętego instalatora, który to ogarnie, bo za rok będzie wątek o tym jak pompa bierze dużo prądu.

Rozmawiałem z instalatorem zajmującym się montażem PC Phillipsa oraz Haiera. Powiedział, że Haier musi mieć założony bufor plus ewentualnie grzałkę 3kW dodatkowo. Bez tego dostałem info, że ta pompa nie ma prawa grzać w zimę. Do tego do wywalenia mieszacze z rozdzielaczy oraz wymiennik. I cała instalacja do zalania glikolem. Od takie info dostałem. Robić tak czy nie tak ?

Czyli najlepiej, wywalić wymiennik, zawory mieszające, pompki przy rozdzielaczach. Zalać wszystko glikolem (lub założyć zawory antyzamrożeniowe) i tyle ?. z PC puścić wyjście i powrót bezpośrednio i tyle.

Tylko, że tutaj pojawia się pytanie nr 2. Odnośnie nastawy tej temperatury wyjścia z PC.

Tak jak wspominałem przy ustawieniu temp. na najniższą na PC czyli 25* pompa dobija temperature do okolo 33-35*. Czy jeżeli obieg będzie puszczony bezpośrednio na listwę zasilającą to właśnie ta temperatura będzie leciała na zasilenie. Czyli za duża ?.

Edytowane przez emksuu

Czyli najlepiej, wywalić wymiennik, zawory mieszające, pompki przy rozdzielaczach. Zalać wszystko glikolem (lub założyć zawory antyzamrożeniowe) i tyle ?. z PC puścić wyjście i powrót bezpośrednio i tyle.

Ten glikol jest do przemyślenia - reszta się zgadza.

Tak jak wspominałem przy ustawieniu temp. na najniższą na PC czyli 25* pompa dobija temperature do okolo 33-35*. Czy jeżeli obieg będzie puszczony bezpośrednio na listwę zasilającą to właśnie ta temperatura będzie leciała na zasilenie. Czyli za duża ?.

Wątpię, żeby po przeróbkach też tak przekraczała zadaną temperaturę. Obstawiam, że teraz wzrost jest tak szybki, przez małą szybkość reakcji pompy gdy brak odbioru po tym, jak zawór 3d zamyka pobór wody z wymiennika i tylko mieli w kółko wodę wracającą z podłogówki. I zanim automatyka się zorientuję i zatrzyma sprężarkę to temperatura tak bardzo rośnie. Przy odbiorze ciepła przez podłogę będzie miała dużo czasu na zmniejszanie mocy i w końcu zatrzymanie.

Ten glikol jest do przemyślenia - reszta się zgadza.

To jeżeli nie glikol to sama woda i zawory przy pompie założyć ?. Bo są 2 opcje prawda?

I czy jak na zasileniu listew podłogówki dół/góra zostawię pompki obiegowe to będzie ok ?.

Czy będzie to zaburzać pracę PC ?.

Edytowane przez emksuu

To jeżeli nie glikol to sama woda i zawory przy pompie założyć ?. Bo są 2 opcje prawda?

Trzy - jest jeszcze jakaś mała pompka z zasilaniem awaryjnym.

Zawory spustowe IMVHO to najsłabsza opcja, bo mogą zamarznąć zanim spuszcza całą wodę. Nie czytałem żadnego opisu ich skutecznego zadziałania.

I czy jak na zasileniu listew podłogówki dół/góra zostawię pompki obiegowe to będzie ok ?.

Czemu zmieniasz co chwilę zdanie? Przed chwilą pisałeś "wywalić wymiennik, zawory mieszające, pompki przy rozdzielaczach." - i potwierdzam po raz drugi. Tak, to najlepsza opcja.

Wiem wiem, tylko że boję się że bez pompki sama PC nie da rady ogarnąć podłogi na górze. W sensie tłoczyć jej wody.

A czemu boisz się o górę? Pompa obiegowa pokonuje tylko opory rury. Jak z jednej strony idzie do góry litr wody, to z drugiej idzie na dół więc energia potencjalna cały czas jest na zero niezależnie od tego, jak wysoka jest instalacja.

A czemu boisz się o górę? Pompa obiegowa pokonuje tylko opory rury. Jak z jednej strony idzie do góry litr wody, to z drugiej idzie na dół więc energia potencjalna cały czas jest na zero niezależnie od tego, jak wysoka jest instalacja.

Dobra dzięki wszystko wiem. Jak będę po tych przeróbkach dam znać jak to wyszło !

Dobra dzięki wszystko wiem. Jak będę po tych przeróbkach dam znać jak to wyszło !

Jeszcze jedno. Bardzo prawdopodobne jest, że obciażenie cieplne góry masz większe, niż dołu. Więc przy tej samej temperaturze zasilania będą potrzebne większe przepływy niż na dole, jeżeli nie zostały odpowiednio zagęszczone rury. Więc nastaw się, że rotametry na dole trzeba będzie bardziej skrecić, a na górze bardziej odkręcić.

Czy w przypadku monobloka on/off też można zrezygnować z bufora i wymiennika.

Przy podłogówce zazwyczaj tak. Chyba, że jest bardzo przewymiarowana (ale wtedy też można sobie radzić ograniczając jej czas pracy na kilka sesji po godzinie czy kilka w ciągu doby, zależnie od przewymiarowania i aktualnej temperatury za oknem).

Przy grzejnikach bufor będzie niezbędny.

Producenci często wymagają sprzęgła/bufora do defrostów żeby nie używać grzałek czy bardziej energochłonnego sposobu odszraniania. Ale w praktyce jakoś nie ma problemów przy braku bufora przy podłogówce nawet, jak grzałek w PC nie ma/zostały odłączone (ale nie wykluczone, że skróci to wtedy żywotność sprężarki).

Edytowane przez Kaizen

Przy podłogówce zazwyczaj tak. Chyba, że jest bardzo przewymiarowana (ale wtedy też można sobie radzić ograniczając jej czas pracy na kilka sesji po godzinie czy kilka w ciągu doby, zależnie od przewymiarowania i aktualnej temperatury za oknem).

Przy grzejnikach bufor będzie niezbędny.

I to radzi i poleca osoba która nie ma ani pompy ciepła PW ani podłogówki wodnej ...

:rotfl: