cangi80 05.11.2021 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2021 A jakiej mocy jest ten wymiennik płytowy ? Do PC przy niskich różnicach temperatur musi być znacznie przewymiarowany, inaczej ma problem z odebraniem energii.Wymieniiki są liczone przy wysokich parametrach więc może to zmyliło instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.11.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Z tego co mi wiadomo czym prostsza instalacja tych lepsze COP , czyli bez dodatkowych wymienników , buforów i innych pierdół ... Jak do monoblocka trzeba dokupić bufor , wymiennik to nie widzę żadnego sensu kupować monoblock. Monoblock z założenia miały być prosty i łatwy w montażu a co za tym idzie dużo tańszy niż w przypadku montażu Splita. Jak trzeba bawić się w UPS , glikole i itd , to gdzie tu sens ? Jak zwykły split NIC takiego nie wymaga ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 06.11.2021 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2021 Monoblok może zainstalować każdy, nawet ktoś nie mający pojęcia o tym jak działa taka pompa. Efekty widać powyżej. Podjerzewam, że COP w okolicy 2.5 w ten instalacji będzie dużym sukcesem. Ja bym nie czekał tylko szukał ogarniętego instalatora, który to ogarnie, bo za rok będzie wątek o tym jak pompa bierze dużo prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 08.11.2021 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Rozmawiałem z instalatorem zajmującym się montażem PC Phillipsa oraz Haiera. Powiedział, że Haier musi mieć założony bufor plus ewentualnie grzałkę 3kW dodatkowo. Bez tego dostałem info, że ta pompa nie ma prawa grzać w zimę. Do tego do wywalenia mieszacze z rozdzielaczy oraz wymiennik. I cała instalacja do zalania glikolem. Od takie info dostałem. Robić tak czy nie tak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.11.2021 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Ja bym się zapytał do czego ma słuzyć ten bufor , bo że montują nie oznacza że jest potrzebny ... Wiele instalatorów montuje wiele nie potrzebnych tak naprawdę rzeczy , aby tylko więcej zarobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Owczar 08.11.2021 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Taka pompa 8kW nawet bez krzywej grzewczej nie będzie grzała do 40 stopni, bo odbiór będzie tak duży, że nie da rady. U mnie pompa 8kW w ogrzewaniu o dużo niższej bezwładności dobija max do 35 przy -20. A na pewno COP będzie lepsze bez tego bufora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 08.11.2021 08:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Czyli najlepiej, wywalić wymiennik, zawory mieszające, pompki przy rozdzielaczach. Zalać wszystko glikolem (lub założyć zawory antyzamrożeniowe) i tyle ?. z PC puścić wyjście i powrót bezpośrednio i tyle. Tylko, że tutaj pojawia się pytanie nr 2. Odnośnie nastawy tej temperatury wyjścia z PC. Tak jak wspominałem przy ustawieniu temp. na najniższą na PC czyli 25* pompa dobija temperature do okolo 33-35*. Czy jeżeli obieg będzie puszczony bezpośrednio na listwę zasilającą to właśnie ta temperatura będzie leciała na zasilenie. Czyli za duża ?. Edytowane 8 Listopada 2021 przez emksuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2021 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Czyli najlepiej, wywalić wymiennik, zawory mieszające, pompki przy rozdzielaczach. Zalać wszystko glikolem (lub założyć zawory antyzamrożeniowe) i tyle ?. z PC puścić wyjście i powrót bezpośrednio i tyle. Ten glikol jest do przemyślenia - reszta się zgadza. Tak jak wspominałem przy ustawieniu temp. na najniższą na PC czyli 25* pompa dobija temperature do okolo 33-35*. Czy jeżeli obieg będzie puszczony bezpośrednio na listwę zasilającą to właśnie ta temperatura będzie leciała na zasilenie. Czyli za duża ?. Wątpię, żeby po przeróbkach też tak przekraczała zadaną temperaturę. Obstawiam, że teraz wzrost jest tak szybki, przez małą szybkość reakcji pompy gdy brak odbioru po tym, jak zawór 3d zamyka pobór wody z wymiennika i tylko mieli w kółko wodę wracającą z podłogówki. I zanim automatyka się zorientuję i zatrzyma sprężarkę to temperatura tak bardzo rośnie. Przy odbiorze ciepła przez podłogę będzie miała dużo czasu na zmniejszanie mocy i w końcu zatrzymanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 08.11.2021 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Ten glikol jest do przemyślenia - reszta się zgadza. To jeżeli nie glikol to sama woda i zawory przy pompie założyć ?. Bo są 2 opcje prawda? I czy jak na zasileniu listew podłogówki dół/góra zostawię pompki obiegowe to będzie ok ?. Czy będzie to zaburzać pracę PC ?. Edytowane 8 Listopada 2021 przez emksuu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiG25 08.11.2021 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Będzie zaburzać pracę ,jeśli nie dasz sprzęgła przy dwóch obiegówkach. ( bo rozumiem ,że wymiennik też do zdemontowania ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2021 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 To jeżeli nie glikol to sama woda i zawory przy pompie założyć ?. Bo są 2 opcje prawda? Trzy - jest jeszcze jakaś mała pompka z zasilaniem awaryjnym. Zawory spustowe IMVHO to najsłabsza opcja, bo mogą zamarznąć zanim spuszcza całą wodę. Nie czytałem żadnego opisu ich skutecznego zadziałania. I czy jak na zasileniu listew podłogówki dół/góra zostawię pompki obiegowe to będzie ok ?. Czemu zmieniasz co chwilę zdanie? Przed chwilą pisałeś "wywalić wymiennik, zawory mieszające, pompki przy rozdzielaczach." - i potwierdzam po raz drugi. Tak, to najlepsza opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 08.11.2021 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Wiem wiem, tylko że boję się że bez pompki sama PC nie da rady ogarnąć podłogi na górze. W sensie tłoczyć jej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2021 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Wiem wiem, tylko że boję się że bez pompki sama PC nie da rady ogarnąć podłogi na górze. W sensie tłoczyć jej wody. A czemu boisz się o górę? Pompa obiegowa pokonuje tylko opory rury. Jak z jednej strony idzie do góry litr wody, to z drugiej idzie na dół więc energia potencjalna cały czas jest na zero niezależnie od tego, jak wysoka jest instalacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emksuu 08.11.2021 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 A czemu boisz się o górę? Pompa obiegowa pokonuje tylko opory rury. Jak z jednej strony idzie do góry litr wody, to z drugiej idzie na dół więc energia potencjalna cały czas jest na zero niezależnie od tego, jak wysoka jest instalacja. Dobra dzięki wszystko wiem. Jak będę po tych przeróbkach dam znać jak to wyszło ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2021 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Dobra dzięki wszystko wiem. Jak będę po tych przeróbkach dam znać jak to wyszło ! Jeszcze jedno. Bardzo prawdopodobne jest, że obciażenie cieplne góry masz większe, niż dołu. Więc przy tej samej temperaturze zasilania będą potrzebne większe przepływy niż na dole, jeżeli nie zostały odpowiednio zagęszczone rury. Więc nastaw się, że rotametry na dole trzeba będzie bardziej skrecić, a na górze bardziej odkręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 08.11.2021 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Czy w przypadku monobloka on/off też można zrezygnować z bufora i wymiennika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.11.2021 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Zrobiłem takie małe "śledztwo" W Haier w instrukcji jest ze bufor ma być. W LG monobloku tak samo ... Co ciekawe w Split LG w instrukcji brak bufora .. Wygląda że w przypadku Split nie był on wymagany a w przypadku monobloka juz tak .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2021 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 (edytowane) Czy w przypadku monobloka on/off też można zrezygnować z bufora i wymiennika. Przy podłogówce zazwyczaj tak. Chyba, że jest bardzo przewymiarowana (ale wtedy też można sobie radzić ograniczając jej czas pracy na kilka sesji po godzinie czy kilka w ciągu doby, zależnie od przewymiarowania i aktualnej temperatury za oknem). Przy grzejnikach bufor będzie niezbędny. Producenci często wymagają sprzęgła/bufora do defrostów żeby nie używać grzałek czy bardziej energochłonnego sposobu odszraniania. Ale w praktyce jakoś nie ma problemów przy braku bufora przy podłogówce nawet, jak grzałek w PC nie ma/zostały odłączone (ale nie wykluczone, że skróci to wtedy żywotność sprężarki). Edytowane 8 Listopada 2021 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 08.11.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 Przy podłogówce zazwyczaj tak. Chyba, że jest bardzo przewymiarowana (ale wtedy też można sobie radzić ograniczając jej czas pracy na kilka sesji po godzinie czy kilka w ciągu doby, zależnie od przewymiarowania i aktualnej temperatury za oknem). Przy grzejnikach bufor będzie niezbędny. I to radzi i poleca osoba która nie ma ani pompy ciepła PW ani podłogówki wodnej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.11.2021 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2021 I to radzi i poleca osoba która nie ma ani pompy ciepła PW ani podłogówki wodnej ... Naprawdę uważasz, że posiadanie serca czyni z Ciebie wybitnego kardiologa a posiadanie mózgu neurologa i seksuologa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts