Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Więcej szczegółów - czy mniej  

4 użytkowników zagłosowało

1. 1. Więcej szczegółów - czy mniej

• więcej
    • mniej
      0

Recommended Posts

Zakładam wątek swojej budowy.

Jak będę miał chwilę dodam zdjęcia główne rzuty, a na razie same założenia.

A więc tak, Ja i moja półówka, wychowani w domach jednorodzinnych. Zanim ją poznałem plan był taki - kupić niewielkie mieszkanie, w ciągu 10 lat kupić działkę za oszczędności, budowa za kredyt. Dom miał mieć 110-120 m2, bez garażu, parterówka na dużej działce. Do budowy przygotowywałem się kilka lat (monitoring cen działek i lokalizacji, technologii, materiałow, wykonawstawa, dokształcanie, określanie koncepcji, sposobu wykonania itd.).

W międzyczasie połączyliśmy siły i z ok. 120 m2 projekt rozwinął się do 240 m2 xD

Poszukiwania działki - lokalizacja / cena. Trwało to chyba 2 lata od podjęcia decyzji o wspólnej budowie. W kompromisie stanęło na a) blisko miasta b) średniej wielkości (ok. 1500 m2). Działka o prostym statusie prawnym, MPZP, wszystkie media prócz kanalizacji (jest też światłowód), dobre warunki terenowe (płasko, przepuszczalny grunt, choć dość wysoko poziom wód gruntowych)

Z uwagi na przygotowanie, szybko doszliśmy do porozumienia jak ma wyglądać dom:

1) układ parter + tzw. użytkowe poddasze. Nie jestem niską osobą, więc ustaliliśmy że ściana kolankowa będzie na 160 cm (wyszło wyżej,ale to w dalszej części opiszę).

2) dach dwuspadowy, kryty blachodachówką.

3) garaż 2-stanowiskowy połączony z częścią mieszkalną

4) rondo

5) taras nad garażem

6) spiżarnia i pralnia

7) schody żelbetowe

8) prosty układ wodno-kanalizacyjny (dwa piony)

9) brak kominów

10) dom dobrze ocieplony

11) 100% ogrzewanie podłogowe

Później dodam daty poszczególnych etapów i ich założenia oraz na koniec rezultaty (założenia / wynik)

Działka ok. 25x60

zarośnięta tak, że weszliśmy tam z kosą spalinową. Nie dało rady. Załatwiliśmy rolnika z traktorem. Pięknie skosił chaszcze. Następnie wycinka piłą sosen samosiejek ok. 60 szt., wykopanie korzeni. Dużo pracy, ale na początku werwy nie brakuje :)

Koszt - traktor, kosiarka z młócką - 300 zł. Dziękujemy Piotrowi :)

c94e095ef60d.jpg

W międzyczasie projekt i formalności. Standardowo - gaz, prąd, woda oraz geolog.

Działka była uzbrojona w prąd. przyłącze wody na działce, gaz w drodze oraz światłowód. Kanalizacja - za słowem sąsiada, miała być za rok, max dwa (haha).

Sierpień 2019:

3x odwierty pod planowaną lokalizacją domu wykazały dobre warunki glebowe oraz wodę na głębokości ok 1,5 m. 1 odwiert z tyłu działki, w miejscu planowanego ogródka

6d92cacaca59.jpg

Ogrodzenie działki - słupki na front najpierw kupione w OBI, potem znaleźliśmy lepsze i tańsze z stadniny + siatka leśna, gwoździe zakrzywione i dwa popołudnia:

f0c6350a99e3.jpg

9bae96a05aa2.jpg

Cena: front ok. 25 mb - 148,42 zł

Boki - paliki po 9 zł, siatka 3x50 m = 645 zł

trochę drewna z marketu + skoble - 32,67 zł

Do tego pracy się nie boimy, więc założyliśmy ogród - łopata, grabie i dużo pracy - ziemia taka twarda była od dzikiej trawy etc. że skaczący wielki chłop czasem nie był w stanie wbić łopaty :D

Wyszło jakieś 80m2

afb20fc39d2d.jpg

Edytowane przez Sativum

Następnie projekt.

Miał być ten:

https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-malinowkach-4-g2-m55422f6b9dd71

Niestety działkę obok kupił deweloper. podzielił i dwa bliźniaki zaczął stawiać. Do tego jeszcze 4 m od granicy. Zwróciłem mu uwagę gdy robili fundamenty - że ma jeszcze czas przesunąć, ale zapewniał mnie że będzie wszystko zgodnie z przepisami. Nie było - taki widok zastaliśmy wychodząc z kwarantanny:

22a47fe35fd4.jpg

Szybka zmiana koncepcji (nie chcieliśmy mieć okien sypialni vis a vis sąsiadów. Postanowiliśmy wybrać projekt indywidualny. Zeszyt i długopis w dłoń i zaczęło się rysowanie domu idealnego (dla nas) :)

4df10926ec6a.jpg

0883b7646344.jpg

f07a6fe5c89c.jpg

garaż i wjazd od tyłu działki. przed garażem stanie rondo z fontanną i moim odlewem :D

PS Jeśli ktoś wie jak wrzucać tu foty, to proszę o priv :)

Edytowane przez Sativum

Forum niestety się zepsuło i jakoś admini nie palą się by to szybko rozwiązać. Do zdjęc ja używam ostatnio https://naforum.zapodaj.net/ albo innego dowolnego hostingu zewnętrznego.

Ciekaw jestem co tam wymyśliliście z tym projektem więc wrzucaj tu te zdjęcia ;)

Rozumiem że dziennik post factum i budowa już zakończona?

Forum niestety się zepsuło i jakoś admini nie palą się by to szybko rozwiązać. Do zdjęc ja używam ostatnio https://naforum.zapodaj.net/ albo innego dowolnego hostingu zewnętrznego.

Ciekaw jestem co tam wymyśliliście z tym projektem więc wrzucaj tu te zdjęcia ;)

Rozumiem że dziennik post factum i budowa już zakończona?

Dzięki. Jutro spróbuję wrzucić na jakiś zewn. hosting

Retrospekcja, ale budowa jeszcze nie skończona. - etap wykończenia. Albo ja wykończę ten dom albo on mnie (nas) ;) Mam jeszcze kilka wyzwań do ogarnięcia - w tym taras do zaizolowania, odpływy liniowe ścienne itp.

Edit - trochę uzupełniłem o zdjęcia z zewnętrznych źródeł.

Edycja:

Opis formalności:

1. Warunki przyłączy, przyłącza:

a) prąd

1456,59 zł - 24kW (z 7kW)

przewód 10m 5x4, erbetka, zabezpieczenia = ok. 1400

b) woda:

ujęcie wody w studzience licznikowej 700 zł

przygotowanie studzienki do odbioru - stopnie, złączki, rurki, cement itp. ok. 200 zł

c) gaz

2497,64 zł

2. Mapki:

starostwo mapki ok.150

wypisy z map ewidencyjnych 218 zł

mapka do celów projektowych 300 zł

opinia geotechniczna 500 zł

3. Geodeta

1000 (11 osi, 0), z drewnem

4. Projekt - opisany wyżej - cena 7.900 zł

5. ogrodzenie - ok. 900 zł (ok. 180 mb)

6. operaty szacunkowe

650 + 600

-------------------

SUMA

21 125,08

Edytowane przez Sativum

90% towaru zjechało na budowę 1. dnia prac:

4fe884194a2c.jpg\

Co przyjechało:

stal: fi6 1t + fi12 4t + fi16 1,5t

59 opakowań XPS 1,44 m2 15 cm frez

1800 szt. bloczki M6 B15

36 EUR palety

klej do XPS Tytan KDS

folia kubełkowa 100 mb x 1m

webertec 901 30l x 9

papa lembit 0 plus v80 s40 x8

Cena ok. 28,500 zł

Do tego trzeba było dokupić parę rzeczy - więcej w dalszych wpisach

Parter - fundament dla 150 m2 kondygnacji. 92 mb. murowane na ok. 90 cm. Mało nie jest:

1aa10ee89dd1.png

Wybrano ziemię, humus (warstwa 35-do nawet 40 cm):

f194ed2111b3.jpg

a619fee7a72f.jpg

5e206bf5a710.jpg

Miałem duże wątpliwości co do jakości ziemi, a okazało się że jest rewelacja (plony z warzywniaka nam to pokazały):

37ff38020f4c.jpg

9fbea3065e4e.jpg

85590ef106d3.jpg

Grunt to kategoria IV.

Robocizna za 0 - ustalone na 11 000

Edytowane przez Sativum

• 3 weeks później...

Stan 0

roboty wykonywane przez przez właściciela firmy, przy pracy nastolatków/b, młodych osób. Zostawiał ich nawet sam, jak np. po wymurowaniu narożników.

Na budowie bałagan, zero BHP, dużo zmarnowanego materiału, prace wykonywali chyba pierwszy lub drugi raz w życiu.

Po żółtej kartce, szybko rozstaliśmy się i resztę prac wykonaliśmy samodzielnie. Szalę goryczy przelało wykorzystanie 250 l dysporbitu , na jedną warstwę, wewnątrz fundamentów. Przypomnę koszt - 3k w piach. Pominę przy tym, brak odpiaszczenia ściany fundamentowej, bylejakość przy wiązaniu zbrojenia i nie zachowaniu wystarczającej otuliny, brak prawidłowego połączenia izolacji poziomej z pionową, zaprawę której nie sprzątali przy murowaniu skuwali młotkami niszcząc izolację poziomą z papy. Sprzątałem codziennie.

Mało kiedy się tak wściekłem. Dodam gościa na czarną listę w osobnym dziale.

Po zabawie z fachofffcami, dokonaliśmy oględzin z kierbud czy konieczne jest stawianie na nowo, czy sami ogarniemy poprawki.

Ocena - nie zawali się, szkoda kasy. Stanęło na poprawianiu. Izolację p-wilgociową wykonaliśmy sami, jak i izolację termiczną.

Lanie ław:

d9ec36d019b4.jpg

Towar skitrany z tyłu:

cc11dcf32903.jpg

Izolacja pozioma - papa na dysperbicie:

8c9b16db7741.jpg

Samą pracą człowiek nie żyje:

84c2829f5262.jpg

W międzyczasie karczowie, pielenie dzikiego zagajnika i założenie 1. ogródka:

f4c924c43945.jpg

4a93f4a0b61a.jpg

Cena OSB22 kiedyś (08/2020):

6c2ddedce8e3.jpg

Stawianie narożników, potem ściany fundamentowej:

86add757b38f.jpg

5dbf7db09bcc.jpg

W międzyczasie zauważyłem nas oko, że dom sąsiada jest wyżej usytowany. Szybkie badanie niwelatorem i decyzja że dajemy 1 bloczek M6 więcej.

Ekipa zaliczyła wyjazd.

Izolacje p-wilgociowe położyłem sam. Znajdę zdj to wrzucę.

Potem izolacja termiczna - z zewnątrz XPS 15 cm z frezem + pianoklej:

5737e684bdbb.jpg

docięcie, przetarcie i na to siatka z klejem:

bcd130b58b46.jpg

4956d601524c.jpg

Po wyschnięciu daliśmy dysperbit:

0de04a2f0344.jpg

Po ok. 5 miesiącach (i godzinach zmarnowanych wisząc na telefonie) pojawił się prąd. Tak wyglądała erbetka:

c2c8af8cb8a1.jpg

Edytowane przez Sativum