Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

stabilizator napięcia 230v

driver1221

Recommended Posts

Witam wszystkich

Chciałbym zabezpieczyć swój komputer przed zbyt wysokim napięciem w sieci po założeniu fotowoltaiki. Moje pytanie brzmi, czy zakup stabilizatora napięcia VOLT AVR 10000 ma sens?

https://voltpolska.pl/zasilanie-awaryjne/avr-10000-10000va-stabilizator-napiecia-sieciowego.html

Chyba że jest lepszy sposób, więc z chęcią przeczytam wszystkie opinie na ten temat, za które z góry dziękuje:)

Pozdrawiam

Co ma fotowoltaika do wyższego napięcia niż 230V?

fotowoltaika podbija napięcie w sieci żeby wepchnąć wyprodukowany prąd do sieci

Pytanie tylko po co? Przecież zasilacze impulsowe (a taki jest w komputerze) mają bardzo szeroki zakres tolerowanego napięcia zasilania.

Mając komputer za ponad 15.000zl wole nie ryzykować

Polecam UPS do komputera, co zapewni w dodatku podtrzymanie w przypadku całkowitego odcięcia prądu. Znacznie lepszy/sensowniejszy pomysł od kupowania kobyły na 10 kW.

A możesz polecić jakiś konkretny model dobrego UPS-a?Bo chyba nie wszystkie mają stabilizacje napięcia?

Tam jest błąd miało być 1000W a nie 10 kV.

A masz instalację elektryczną zabezpieczoną przed przepięciami?

A jakie to ma znaczenie? Problem jest w tym że już w listopadzie mam w gniazdku 245V, w lecie zakładam że będzie więcej. Mój zasilacz komputerowy wg specyfikacji powinien dostawać max 240V. Chce cały komputer wraz z zasilaczem zabezpieczyć przed zbyt wysokim napięciem w sieci, a nie przed przepięciami.

Mój zasilacz komputerowy wg specyfikacji powinien dostawać max 240V.

To zmień zasilacz. W Polsce norma napięcia przewiduje 230V +-10%, czyli powinien radzić sobie z 253V. Klik

2) w każdym tygodniu 95 % ze zbioru 10-minutowych średnich wartości skutecznych napięcia zasilającego powinno mieścić się w przedziale odchyleń ±10 % napięcia znamionowego;

Jak sprzęt nie potrafi tyle obsłużyć, to nie powinien dostać CE i nie powinien zostać odpuszczony do obrotu.

A ten stabilizator też nie utrzyma napięcia poniżej 240V bo w danych technicznych ma 230+-8% czyli do 248,4V.

UPSy podobnie - dla przykładu APC Smart-UPS SMT3000IC w instrukcji ma:

Górny punkt przełączenia - 253 Vac - 265 Vac i domyślnie ustawione 253V i możesz zmienić, ale na wyższe.

To zmień zasilacz. W Polsce norma napięcia przewiduje 230V +-10%, czyli powinien radzić sobie z 253V. Klik

2) w każdym tygodniu 95 % ze zbioru 10-minutowych średnich wartości skutecznych napięcia zasilającego powinno mieścić się w przedziale odchyleń ±10 % napięcia znamionowego;

Jak sprzęt nie potrafi tyle obsłużyć, to nie powinien dostać CE i nie powinien zostać odpuszczony do obrotu.

A ten stabilizator też nie utrzyma napięcia poniżej 240V bo w danych technicznych ma 230+-8% czyli do 248,4V.

UPSy podobnie - dla przykładu APC Smart-UPS SMT3000IC w instrukcji ma:

Górny punkt przełączenia - 253 Vac - 265 Vac i domyślnie ustawione 253V i możesz zmienić, ale na wyższe.

Dokładnie tak. Poziom 260 V czy nawet 265 V nie powinien stanowić problemu dla zasilacza impulsowego. A wyższe napięcie nie powinno się w sieci pojawiać. Jeśli jest inaczej, należy interweniować u dostawcy energii.

Mam wrażenie, że nie wiesz co jest bardziej istotne.

To po kolei.

1.)Wiem jaka jest norma w Polsce i że nawet jak napięcie będzie powyżej 253V to OSD nie są chętne do obniżenia napięcia.

2.)Zmienić zasilacz.......ale na jaki jak wszystkie markowe z certyfikatem min. 80 plus gold czyli . np. be quiet!,Corsair,Chieftec wszystkie mają max 240V. Nie wiem może nie dokładnie szukałem, jestem człowiekiem mogę popełniać błędy ale jak znasz jakiś konkretny model to napisz, będę wdzięczny:)

3.)Tak wiem o tym że stabilizatory mają tą tolerancję 8%, gdzieś wyczytałem że są takie co tolerancja wynosi tylko 1% ale nigdzie nie mogę takich znaleźć.

4.)Jasne że przepięcia są gorsze od wysokiego napięcia ale ten temat mam już ogarnięty i dlatego prosiłbym żeby pisać na temat. A mój problem to wysokie napięcie a nie przepięcia.

• Like 1