Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Miejcowy plan zagospodarowania

bapas

Recommended Posts

Dzień dobry,

przymierzam się do zakupu działki niestety moja wiedza w temacie prawa budowlanego jest mała.

Działka jest objęta planem miejscowego zagospodarowania z marca 2003.

I pojawia się tutaj pytanie czy plan nadal obowiązuje? Słyszałem, że plany mogą się przedawnić.

Dodatkowo działka znajduje się w 2 podziałach część ziemi zaklasyfikowana jest jako 1MN3 z planu udało mi sie rozszyfrować że to tereny zabudowy mieszkaniowej z dopuszczeniem usług nieuciążliwych. Nie wiem co oznaczają cyfry 1 i 3.

Reszta działki jest zaklasyfikowana jako R teren upraw rolnych.

Cała działka ma 50 arów.

Czy nie będąc rolnikiem będę się mógł ją kupić i się na niej pobudować?

Co będę mógł robić na terenie oznaczonym jako R ma on 28 arów. Dodam że ziemia jest klasy IV i V.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Plany się nie "przedawniają". Mogą zostać uchylone lub zmienione. Proponuję sprawdzić na stronie geoportalu, tam po wyborze odpowiedniego rodzaju map, będziesz w stanie ustalić jaki jest aktualny plan dla tego obszaru. Alternatywnie pozostaje wycieczka do gminy do wydziału geodezji i kartografii lub zadzwonić do nich z prośbą o wskazanie czy oraz jaki (numer uchwały) jest MPZP dla danej działku.

Definicje powinieneś mieć zawarte na początku uchwały rady gminy.

Liczy się to co jest w planie, tj. obecne grunty orne zostaną przekwalifikowane po rozpoczęciu budowy. Będzie wiązało się to z koniecznością zapłaty podatku od nieruchomości (jeśli dobrze pamiętam klasy IV i gorsze są zwolnione z podatku).