Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Balkon, beton, zima

sigielki

Recommended Posts

Dzień dobry.

Mam pytanie odnośnie zabezpieczenia "surowego" balkonu przed zimą.

Jakos tak wyszło, że przez brak pomysłu i funduszy nie wykonczylismy balkonu w tym roku. Ciągle nie wiem co będziemy robić, czy deski kompozytowe (drogie), czy drewniane czy płytki, czy coś innego.

W każdym razie teraz mnie "olśniło", trochę późno, że pasowałoby zabezpieczyć balkon przed zimą.

Co polecacie zrobić?

Czy może wystarczyć przykryć folią?

Myślę, że jak beton dobrej jakości to wytrzyma zimę. Można go pociągnąć unigruntem, aby nie pił wody.

Mi zimę przetrwał bez zabezpieczenia. Nic się nie stało, choć co do jakości betonu miałem wątpliwości.

Też nie wykończyłem tarasu przed następną zimą, ale zabezpieczyłem już "masa gruntująca, asfaltowo-kauczukowa to roztwór bitumiczny, lekko modyfikowany kauczukiem syntetycznym" + papa, ale już sam grunt by był ok.

• 2 weeks później...

Najlepiej zabezpieczyć taki balkon izolacją na bazie cementu tzw. szlam uszczelniający lub środek hydrofobizujący np. na bazie wodnej zapobiegnie wnikaniu wody i łuszczeniu betonu a nie uniemożliwi izolacji na wiosnę. grunty akrylowe w tym Unigrunt nie nadają się do takich rzeczy. po pierwsze nie są w pełni wodoszczelne a jedynie ograniczają wnikanie wilgoci i narażone na ciągłe działanie deszczu lub mokrego śniegu nic nie dadzą. Dla sprawdzenia zagruntuj kawałek płyty gk i na drugi dzień pokrop ją wodą a zobaczysz że zamoknie.

Pozdrawiam, Grzegorz