radziula 07.11.2021 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2021 Chciałem ułożyć na podłodze suchy jastrych.Wymaga on zrobienia dylatacji przyściennej. Czekają mnie także tynki i tutaj rozważam dwie możliwości - albo nowe będą położone na stare już istniejące, aby je wyrównać, albo stare zostaną skute i zastąpione nowymi. Najbardziej prawdopodobne jest połączenie obu tych możliwości, tj. częściowe skucie starych i zrobienie nowych. Podstawowa wątpliwość jaka mnie naszła, to kolejnośc wykonywania prac. Czy jest wogóle możliwe i dopuszczalne ułożenie suchego jastrychu przed tynkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.11.2021 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Chcesz nowe tynki położyć na stare, a nie można po prostu na stare tynki położyć gładź gipsową.Możliwe jest położenie tynków po posadzce ale niepraktyczne gdyż potem oprócz dylatacji pionowej jeszcze musisz od-dylatować poziomo posadzkę od tynków. Poza tym podczas tynkowania suchy jastrych będzie zapaskudzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 11.11.2021 22:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2021 Ściany są krzywe i na pewno będę chciał równać te z otworami drzwiowymi, aby nie było szczelin. Część tynków będzie zbijana, bo są odparzone i przy stukaniu słychać głuchy dźwięk. Częściowo może uda się położyć nowy tynk na stary. Gładzi nie chcę bo są zbyt delikatne. Wolałbym zrobić najpierw podłogę, a później ściany, bo w dom jest zamieszkały a całości na raz nie wykończymy. Jakoś mieszkać jednak trzeba. Z czasem możemy robić dalej pomieszczenie po pomieszczeniu. Suchy jastrych mogę zakryć folią i np. taśmą malarską przy ścianach, aby to co zleci ze ścian nie zapaskudziło podłogi. Podstawowe pytanie brzmi, czy taka kolejnośc prac jest wogóle możliwa jak ją przeprowadzić? Co to znaczy od-dylatować poziomi posadzkę od tynków? Zakładam, że po skuciu wylewki zostanie wykonana dylatacja do której zostanie ułożony suchy jastrych. Mam jednak świadomość, że nowy tynk kłądziony na stary najdzie na taką dylatację. Co w takiej sytuacji? Jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 17.11.2021 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 Naprawdę suchy jastrych jest tak mało popularny w naszym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 17.11.2021 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2021 (edytowane) Twoje zapytanie nie mówiło nic o remoncie starego budownictwa.Nowy tynk na stary to zupełne nieporozumienie, zawsze można zamiast tynków przykleić płyty gk które wyrównają piony.Gładzie są tylko powierzchnią wyrównującą ziarno tynków gipsowych lub cementowo- wapiennych więc mowa o ich delikatności jest chyba pomyłką z tynkami gipsowymi.\W gips szpachlowy zawsze można wtopić siatkę która uchroni ściany pzred delikatnymi stuknięciami.Suchy jastrych nie wymaga dylatacji jako takiej jak normalna wylewka. Wystarczy aby tynk nie stykał się z jastrychem i ścianami a to wymaga aby podczas tynkowania na gotowej posadzce była położona folia która pozwoli na niezależną pracę jastrychu względem tynków. Edytowane 17 Listopada 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radziula 18.11.2021 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 Dziękuję za wyjaśnienie. Jeśli dobrze rozumiem to mam dwie opcje po położeniu suchego jastrychu:1. Mogę skuć stare tynki i wykonać nowe z zachowaniem dylatacji pomiędzy ścianą a podłogą2. Kładąc tynk na tynk, albo klejąc płyty GK na brzegach jstrychu mogę przykleić jakaś warstwę dylatacji na której mogę dalej pracować ze ścianami (GK można przykleić tak aby nie dotykały wylewki). Jeśli coś pomieszałem, to proszę popraw mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 18.11.2021 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2021 1. Tak. Zrobisz jak uważasz ale problem w tym że najlepiej skuć stary tynk a dopiero potem wykonać suchy jastrych. Między skutą ścianą zachować odstęp ok 1cm np. przyklejając tam taśmę dylatacyjną z pianką.Kucie tynku po wykonanym jastrychu spowoduje że przy poziomie jastrychu mogą wystąpić jego uszkodzenia. 2. Kładąc tynk na około ścian do jastrychu połóż paski folii lub przyklej nawet szeroką taśmę do malowania.To spowoduje że tynk na ścianie nie chwyci także podłogi która będzie mogła swobodnie pracować. Tynkowanie maszynowe wykonuje się przed jastrychem także z powodu małych niedoróbek które mogą wystąpić przy podłodze a zostaną zasłonięte przez warstwę styropianu i wylewki. Gładzenie i równanie tynku takie jak jest wykonywane przy suficie także przy posadzce może podrożyć cenę 1m2 tynku.Z reguły wszelkie obróbki takie jak okna są droższe dlatego podczas pomiarach nie odlicza się powierzchni okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts