Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewody elektryczne

Recommended Posts

Z uwagi na rosnące ceny miedzi oraz dalszy remont w zamieszkałym domu chciałbym zakupić przewody elektryczne. Część z nich chciałbym polożyć samodzielnie. Mam na myśli przewody do oświetlenia prowadzone w suficie, tak aby później można było wszystkie meble ułożyć na środku pomieszczeń i je zabezpieczyć ułatwiając elektrykowi dostęp do ścian. Zacząłem się więc rozglądać i zaintrygowały mnie różnice w cenie. 100m 5x1.5 NKT kosztuje ok. 650zł. Taki sam przewód od Telefoniki ok. 300zł tańszy. Skąd taka różnica jeśli oba przewody mają takie same parametry. Nie sądzę, aby Telefonika robiła gorsze jakościowo przewody?

Druga sprawa, to czytałem że elektrycy wolą pracować na własnym materiale. Czy w takim wypadku zakup przewodów we własnym zakresie jest błędem? Szczególnie obecnie, w dobie rosnących cen i galopującej inflacji?

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak, oba przewody są YDYp, z czego Telefonika jest ok 300zł tańsza. Samodzielnie chciałem ułożyć jedynie przewody do oświetlenia w suficie, bo t ożadna filozofia, aby móc później na środku ustawić meble, a elektrykowi zostawić dalszą część prac na ścianach i ew. w podłodze przy ścianie. Rozchodzi się jedynie o to, aby elektryk nie musiał robić bruzd w suficie, abym mógł na środku, pod przyszłą lampą ustawić swój dobytek :)

Mógłbym więc zakupić tylko niezbędne przewody, ale jak patrzę na rosnące ceny miedzi to wolałbym chyba zakupić całośc i niech leży.

Umknęło mi, że to pięciożyłowe. Ale wszystkie niedostępne (znaczy na zamówienie po którym zaktualizują cenę - a pewnie jedyna w miarę aktualna to NKT). Popatrz w tym samym sklepie na 3x1,5 - te kosztują ponad 300zł/100m. Nie licz na to, że 5x1,5 kupisz w podobnej cenie.

Faktycznie, nie zauważyłem że są niedostępne i dlatego pewnie ceny nie zostały zaktualizowane. Dziękuję za zwrócenie uwagi na ten szczegół.

Ceny coraz gorsze a przewodów pójdzie dużo, dlatego pomyślałem aby kupić teraz bo po nowym roku miedź zapewne znowu podrożeje. Myślicie ze to głupi pomysł, albo będzie później problem ze znalezieniem elektryka? Samodzielnie chciałbym tylko ułożyć przewody w suficie i ścianie od góry do wyłącznika. Zostawić zapas, obciąć i podłączenie wraz z osadzeniem nowej puszki zostawić elektrykowi.

Samodzielnie chciałbym tylko ułożyć przewody w suficie i ścianie od góry do wyłącznika. Zostawić zapas, obciąć i podłączenie wraz z osadzeniem nowej puszki zostawić elektrykowi.
Oczywiście przewody o określonej ilości żył do wypustów sufitowych (jak i łączników np. schodowych/krzyżowych, ale to już rola elektryka)

Tak, chodzi mi tylko o odcinek od wyłącznika do punktu oświetlenia na suficie na środku pokoju. To pozwoli mi ustawić na środku pokoju meble aby dać elektrykowi dostęp do ścian. Inaczej trzeba będzie meble przestawiać co chwilę a to nie robota, bo wydłuża pracę, meble się niszczą i wszystko w środku się kurzy.

Przewody będą 4x1.5 lub 5x1.5 w zależności od pomieszczenia.

Jeżeli będzie wykonane zgodnie ze sztuką, to dlaczego mają kręcić ?

Ciężko chyba położyc przewód niezgodnie ze sztuką. Bardziej chodziło mi o to, że przewody byłyby już zakupione przynajmniej w większości, bo może się zdażyć, że czegoś zabraknie, ale zawsze to mniejszy koszt zakupu powiedzmy dodatkowych 100m 3x2.5 niż wszystkiego, bo ceny szaleją.