tomasziolkowski 09.11.2021 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Witam. Proszę o rady i podpowiedzi użytkowników dużych FIXów.Mam w projekcie otwór pod FIXa 380/225.Myślałem, że podzielę to tylko jednym słupkiem. Robiłem wczoraj pierwsze podejście do wyceny. Sprzedawca sugeruje podział na 3 części. Argumentuje to gwarancją, bezpieczeństwem itp. itd...Ma ktoś takie duże okno? A jeśli tak to bardzo proszę podajcie jakie macie rozpiętości (wymiary), i gdzie zamawialiście.Domyślam się że aluminium załatwiłoby sprawę. Pytanie za jaką kwotę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 09.11.2021 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Wg wszelkich racjonalnych zasad takie okno w plastiku powinno być wykonane w dwóch oddzielnych ramach i skręcone łącznikiem statycznym. Technicznie nie ma problemu w podziale na dwie części. Być może sprzedawca sugerując trzy chce uniknąć kosztów grubszych szyb (6mm zamiast 4mm). Szyby będą tu ważyły ok 200kg (a tak by się zmieściły w 100kg). Także musisz liczyć się z dodatkowym kosztem szkła + dźwig do montażu i ewentualnego serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 09.11.2021 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 W oszkleniach stałych cenę robi szkło. Największa szyba zespolona jaką można zastosować ma chyba obecnie wymiary 20 m x 3,5 m i wydaje się być nieco większa od tej, która jest potrzebna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 09.11.2021 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Spory ten otworek. Ja mam największy pojedynczy fix 170x235 (szyba ma jakieś 150cm szerokości) na szybach 4mm. Z tego co pamiętam to było już blisko maksimum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hipka1719516346 09.11.2021 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Witam. Proszę o rady i podpowiedzi użytkowników dużych FIXów. Mam w projekcie otwór pod FIXa 380/225. Myślałem, że podzielę to tylko jednym słupkiem. Robiłem wczoraj pierwsze podejście do wyceny. Sprzedawca sugeruje podział na 3 części. Argumentuje to gwarancją, bezpieczeństwem itp. itd... Ma ktoś takie duże okno? A jeśli tak to bardzo proszę podajcie jakie macie rozpiętości (wymiary), i gdzie zamawialiście. Domyślam się że aluminium załatwiłoby sprawę. Pytanie za jaką kwotę? Aluminium załatwi sprawę i to wcale nie za drogo, bo udział ramy jest marginalny; szyby 6 harty / klejone i będzie banglać; osobiście w PCV bym się nie bawiła, lecz wybór należy do Ciebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 09.11.2021 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 (edytowane) Witam. Proszę o rady i podpowiedzi użytkowników dużych FIXów. Mam w projekcie otwór pod FIXa 380/225. Myślałem, że podzielę to tylko jednym słupkiem. Robiłem wczoraj pierwsze podejście do wyceny. Sprzedawca sugeruje podział na 3 części. Argumentuje to gwarancją, bezpieczeństwem itp. itd... Ma ktoś takie duże okno? A jeśli tak to bardzo proszę podajcie jakie macie rozpiętości (wymiary), i gdzie zamawialiście. Domyślam się że aluminium załatwiłoby sprawę. Pytanie za jaką kwotę? Żaden problem wykonać to w PVC ale w 2 ramach połączonych łącznikiem z odpowiednio wyliczoną statyką. Wymiar 190x225 to przecież nic wielkiego. Problemem dla niektórych ekip może być ciężar takiego FIXa. W tym rozmiarze będą raczej wymagane szyby 6mm a to już robi ciężar. Edytowane 9 Listopada 2021 przez bwojtek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts