astrea 09.11.2021 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Hej, Przystępuje do ocieplenia poddasza. Kupiłam wełne szklaną ursa ultra 150mm, a rozpręża się ona do około 200mm po rozpakowaniu. Na opakowaniu wartości wszystkie zgodne dla 150mm. I teraz pytanie czy tak powinno być Czy taką wełnę powinnam montować na poddaszu? Na powierzniach płaskich to ok, tam mam sporo miejsca. Ale skosy przygotowane pod 150mm + 150mm, to taka wełna nadmiarowa zabije chyba moją pustkę powietrzną Krokwie mam 18cm, w planach było dać tam 3cm pustka + 15cm wełny + 15cm wełny pod. Dajcie znać co myślicie. (jak napisałam w złym wątku to dajcie znać) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.11.2021 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Montuj jak najbardziej. Jeśli zależy ci na pustce powietrznej to możesz zamontować sznurki także od wewnątrz. Wełna rozpręża się z reguły do wartości troszkę mniejszych pomiędzy 140 - 150mm ale nawet jeśli ją u siebie ściśniesz to tym lepiej. Gęściejsza wełna ma większy współczynnik izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.11.2021 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Montuj jak najbardziej. Jeśli zależy ci na pustce powietrznej to możesz zamontować sznurki także od wewnątrz. Wełna rozpręża się z reguły do wartości troszkę mniejszych pomiędzy 140 - 150mm ale nawet jeśli ją u siebie ściśniesz to tym lepiej. Gęściejsza wełna ma większy współczynnik izolacji. Absolutnie nie jest jak mówisz. Wełna musi mieć miejsce do swobodnego rozprężenia się. Jak ma mieć grubość 150mm to ma mieć 150mm +\- pare mm. Nie izolują same włókna a powietrze miedzy nimi. Jaka gęstość może mieć taka wełna która się rozpreza? 15kg/m3? Welny po 150kg/m3 miewają lambde po 0,040. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 09.11.2021 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Absolutnie nie jest jak mówisz. Wełna musi mieć miejsce do swobodnego rozprężenia się. Jak ma mieć grubość 150mm to ma mieć 150mm +\- pare mm. Nie izolują same włókna a powietrze miedzy nimi. . Masz rację. Może niech nie zakłada wełny tylko folię paroizolacyjną. Wtedy będzie miał same powietrze bez włókien . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swierol 09.11.2021 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2021 Masz rację. Może niech nie zakłada wełny tylko folię paroizolacyjną. Wtedy będzie miał same powietrze bez włókien . Jak widzę takiego "Lidera Forum" to już wiem dlaczego ono chyli się ku upadkowi.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 20.12.2021 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2021 Wełny o niewielkich gestościach często rozprężają się dużo mocniej niż deklarowana grubość . Ona z czasem opadnie. W tej sytuacji powinnaś najpierw zastosować sznurowania dośc gęsto aby uniemożliwić wełnie zatkanie szczeliny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
astrea 10.02.2022 18:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2022 Zgodnie z informacją od URSA, przedstawiciela który był na budowie, ta wełna zmniejszy swoją objętość. Sznurowania robiłam, szczelina "jakaś" powinna zostać. Na chwilę obecną mam ocieplone poddasze, jeszcze pare płyt GK zostało do przykręcenia Dziękuje wszystkim za odpowiedź w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts