Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z bramą garażową Hormann

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z bramą Hormann - napęd Promatic 3. Po opuszczeniu bramy do dolnego położenia brama odbija i podnosi się na wysokość jednego segmentu nad podłożem i tak zostaje. Po kilku próbach bramę udaje się zamknąć normalnie. Sytuacja występuje zarówno przy sterowaniu z pilota jak i z włącznika naściennego. Prowadnice są oczyszczone i nasmarowane, raczej nie ma żadnych widocznych uszkodzeń czy czegoś, co mogłoby blokować rolki.

Pozdrawiam

Sprężyny w położeniu dolnym wyglądają na dość mocno naciągnięte. Ręcznie bramę otwiera się dość łatwo, choć czuć wyraźniejszy opór bliżej dolnego położenia.

Otwiera się łatwo, pytanie jak się zamyka?

Jeśli w dolnym położeniu są za mocno naciągnięte to tu może byc problem

Na całej długości idzie łatwo, dopiero na końcu trzeba nieco "dopchnąć". Sytuacja występuje raz na 2-3 przypadki, zresztą nawet jak pracuje wadliwie, to wydaje się, że dochodzi do samego końca bez problemu, na chwilę się zatrzymuje, potem coś pstryka w napędzie i podnosi się na wysokość jednego segmentu. Dlatego podejrzewałem jakiś problem raczej z samym napędem.

• 2 weeks później...

Odswieżę temat, żeby nie startować z nowym.

U mnie sytuacja z Hormannem taka sama - poza tym, że brama "odbija" juz do pełnego otwarcia.

Serwis wołałem ze 3-4 razy. Każdy mówi co innego - wraz z tekstami typu "fotokomórka odbija słońce" itp.

Na wyswietlaczu silnika pokazuje sie "3" co wg serwisu oznacza przeciążenie. Nie wiem czy to prawda, bo w mojej instrukcji nie ma kodów błedów :(

Z reki brama chodzi dobrze. Nie wyczuwam jakiegos wiekszego oporu (zreszta na samym dole juz grawitacja mocno pomaga bo brama 5000x2250).

Ostatni i przedostatni serwis ustawiał sprężyny nad bramą (po obu bokach na poprzeczce). Wg mnie jak raz się ustawi to chyba powinno działać.... napewno dłużej niż 2-3 tygodnie.

Rozmumiem, że może się w lecie przy +40* cos rozprężyć ale nie w listopadzie.

Twierdzą panowie, że tak wielkie bramy już tak maja, silniki do nich są za słabe i czeka mnie co-półroczne ustawianie tych sprężyn.

Jak dla mnie przegięcie i chyba fuszerka przy montażu jakas.

Jakies sugestie jak to rozwiązać co pomierzyć i spradzić?

Wkrótce minie mi gwarancja i bedą mnie kasowac za takie przyjazdy.

Jak nie wiedzą co jest to zawsze wygadują niestworzone historie o słońcu itp. Zamykanie ręczne chodzi owszem bez oporów ale wtedy punkt podparcia siły jest inny. Jeśli brama otwiera się całkowicie prawdą może być jedynie historyjka o słabym napędzie no ale w końcu ktoś taki typ do tej bramy wyspecyfikował .

Jeśli brama jest nadal na gwarancji to kilkukrotne naprawy kwalifikują cały system do wymiany. Proponuję wezwać inny autoryzowany serwis lub wzywać tych co to zakładali i domagać się wymiany na sprawny technicznie.

Edytowane przez Mareks77