silencer7 10.11.2021 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 Mam pytanie o nadproże/wieniec nad bramą garażową. Spójrzcie na szkic jak to u mnie wygląda. Nad drzwiami garażowymi zaprojektowana jest belka zbrojenia 24x51 cm. Belka wieńca natomiast ma mieć 24x24 cm. Rozumiem więc z tego, że to nadproże miałoby być zalane razem z wieńcem tworząc tzw. nadprożowieniec. Jeśli tak to wychodzi spora wysokość. Wg projektu od zera do wieńca jest 276 cm a od zera do nadproża garażu 225 cm co daje 51 cm na samo nadproże. Dodatkowo biorąc pod uwagę 35 cm wysokość wieńca, od spodu tego nadproża do góry wieńca będzie aż 86 cm. Jak to ma być zrobione? Mają być dwie belki zbrojenia jedna nad drugą? Czyli belka nadproża 51 cm i nad nią belka wieńca wysokości 24 cm? Rozmawiałem z wykonawcą i on mówi, że te 86 cm to za dużo. Jak to powinno być zrobione? Proszę o wyjaśnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 10.11.2021 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2021 (edytowane) Nadproże o wysokości 25 cm potem jedna warstwa bloczków 25cm ( Ytong, H+H ceramika poryzowana itp ) pomiędzy warstwami 1cm zaprawy murarskiej i wieniec 35cm To daje 25cm + 1cm +25cm + 35cm = 86cm Można także zazbroić , zaszalować całość 51cm i wylać. Wszystko jest uzależnione od szerokości bramy garażowej. Dla normalnej szerokości do 250 cm wystarczy nadproże 20 - 25cm, czyli zwykłe nadproże typu "L" 19cm natomiast dla szerokości większych wylał bym całość 51cm. Poza tym nadproże do sufitu garażu powinno być 25cm wtedy standardowy układ jezdny i sprężyny itp mamy gdzie zmieścić. Spoglądnij na link: https://www.kronmat.com/pl/bramy-garazowe/porady-techniczne-pomiar-i-montaz-bram/ Poza tym co to jest poziom 0.Jeśli to poziom posadzki garażu to ok ale jeśli to poziom chudziaka to na to jeszcze idzie styropian i wylewka zbrojona 10cm więc dla styropianu 15cm i okładziny z gresu 1cm mamy poziom 0 podniesiony o 26cm więc idzie tylko nadproże i wieniec czyli już nie 86cm tylko 60cm 35 wieńca i 25 nadproża. Edytowane 10 Listopada 2021 przez Mareks77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts