Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna czy piana i dlaczego lepiej piana ?

Recommended Posts

Wszystko pięknie , tylko zapominasz że ta membrana leży na deskach a nie ma wełnie/pianie ...

Wilgoć zostanie pod deskowaniem i tyle ..

Gdyby tego deskowania nie było to zupełnie inna kwestia ..

Deski nie są układane na ciasno, między nimi jest szpara około centymetr a również sama deska "przepuszcza" wilgoć.

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 67
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Czy ten gość od piany chce mnie naciągnąć?

Wczoraj przeprowadziłem 30 minutowa rozmowę z właścicielem firmy zajmującej się natryskiem piany PUR, używa pian Polychem.

Opisałem po krótce sytuacje. Do ewentualnego pianowania jest sufit katedralny, który znajduje się nad połową domku oraz strop belkowy na drugiej połowie. Na belkach od strony poddasza są przykręcone deski calówki. Dom jest parterowy i pomiędzy jedną a drugą połową jest normalna wymurowana ściana szczytowa. Mój plan był taki żeby piane natrysnąć miedzy krokwiami i jętkami bo taka będzie zabudowa sufitu. Oczywiście piany będzie odpowiednio więcej niż wysokość krokwi czy jętek. Na drugiej połowie piane planowałem między belki stropowe i na ścianę szczytową (wewnętrzną) od strony poddasza nieużytkowego.

Pan właściciel:) stwierdził, ze koniecznie trzeba zapianować całą połać dachu od murłaty do szczytu w obu częściach domku (25cm) i dodatkowo na stropie belkowym i szczycie 10cm. Po co izolować poddasze nieużytkowe? Czy zużycie tak dużej ilości dodatkowego materiału będzie miało sens ekonomiczny?

Dla mnie to trochę bezsensu a "impreza" warta 10tys.

Jeżeli poddasze nie użytkowe to nie ma najmniejszego sensu. Przecież ono będzie odizolowane od domu i tam już ciepło nie będzie uciekać.

Nie wiem czy już tu o tym pisałem ale kilka lat temu kumpel ocieplał piana i za cenę jaka zapłacił za piane miałby ocieplone wełną i jeszcze by mu kilka tysiaków zostało pod warunkiem gdyby to zrobi sam bo dach miał dwuspadowy, robota prosta i szybka.

Już nie raz czytałem, że to bez sensu więc raczej do tego Pana nie zadzwonię ponownie. Aktualnie cena za Polychem 22-25cm 80-90 zł netto/m2

• Like 1

• 4 weeks później...

Mam pytanie. Czy w przypadku natrysku piany ok 22-25cm między pianą a folią i płytą G-K może znajdować się luka ok 15cm? W przypadku wełny luka będzie kilku centymetrowa więc nie ma problemu.

Muszę się opuścić z zabudową ze względu na to że nie zabudowałem murłaty od wewnątrz a mam już tynki gipsowe i nie chce już teraz "doklejać" i "sztukować"