Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wełna czy piana i dlaczego lepiej piana ?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 81
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Piana czy wełna ...

Więźba pracuje wiec i materiał do ocieplenia więźby też musi potrafić pracować.

Jak piana potrafi też pracować to czemu nie , ale jak nie potrafi to szybko się odspoi i będą piękne mostki już na zawsze ..

Inna rzecz to jak mamy pełne deskowanie to musi być szczelina wentylacyjna. A jak ją uzyskać przy pianie ???

Bo bez szczeliny zapewne za ileś lat więźba będzie nadawała sie do wymiany ..

A jak mamy membranę ? Membrana musi zwisać pomiędzy krokwiami. Nie może być naprężona. Czy natrysk piany to zapewni ? Wątpie . Zapewne naciągnie na max membranę i woda szczelinami pomiędzy pasami membrany będzie pięknie degradowała pianę jak i wieźbę dachową.

Jak pojawi się wilgoć to więźba bedzie nadawała się na śmietnik.

Osobiście najpierw trzeba by sprawdzić jakie zalecenia ma producent , bo ten co wykonuje usługę to wiadomo chce zarobić a nie stracić klienta ;)

Osobiście uważam że piana to przyszłość. Po prostu szybciej i szczelniej ...

Nie znam obecnych pian i ich właściwości , ale kiedyś na forum muratora widziałem zdjecia odspojonej właśnie piany z powodu "pracy" więźby.

Edytowane przez kaszpir007

Nie znam obecnych pian i ich właściwości , ale kiedyś na forum muratora widziałem zdjecia odspojonej właśnie piany z powodu "pracy" więźby.

Tamten post, bo pamiętam go dokładnie, dotyczył piany ale zamknięto komórkowej, które jest poprostu twardsza i sztywniejsza - nadaje się na posadzki, fundamenty ale nie na więźbę.

Jak dla mnie główny minus piany to problem z wykonaniem szczeliny wentylacyjnej (pełne deskowanie) a bez szczeliny wentylacyjnej po pewnym czasie po prostu nam wieźba zgnije.

Sporo lepsze rozwiązanie dla natrysku to była by membrana , tyle że mambrana powinna luźno zwisać pomiędzy więźbą aby membrana mogła pracować (nie uległa uszkodzeniu przy ruchach wieźby) oraz aby woda swobodnie mogła spływać po membranie.

Jak woda nie będzie poprawnie spływać to zawilgoci wieźbę i ten sam problem co w punkcie pierwszym.

@Pytajnick

Post #40

Dlaczego nie dziwi mnie, że się nie zorientowałeś... ?

:lol:

Jeden i drugi wali argumenty od czapy bo Kazien napisał wyraźnie o rozwijaniu wełny na stropie a Wy tylko dokładacie, może jeszcze dorzucicie argument o układaniu wełny na ociepleniu elewacji? to przecież też ocieplenie.

Kto to "Kazien" ?

Może nie rozwalaj kolejnego wątku. Rozmowa pomiędzy @Pytajnick i @Kaizen tyczyła różnicy w cenie docieplenia stropu wełną i pianką - w przypadku domu @Pytajnick podwieszanego.

Napisałem, żeby potwierdzić słowa @Pytajnick, że na podwieszanym jest z wełną trochę roboty i nie z sposób pracy tej nazwać "rozwijaniem".

Tyle i tylko tyle.

Ty nawet tego o wiązarach i wieszakach nie doczytałeś, tylko wchodzisz i zadajesz normalne dla siebie, idiotyczne pytanie kto oprócz mnie mówi o stropie podwieszanym.

Więcej czytaj, mniej pisz - z pożytkiem dla tego Forum

Edytowane przez fotohobby

Jak ja lubię to twoje błaznowanie i krytykowanie kogoś za coś co samemu robi się najlepiej, no cóż najlepiej zrobić z kogoś idiotę w oczach innych i odwrócić uwagę od swoich bredni.

Kto rozwala wątek? Dyskusja jest ogólnodostępna i dla wszystkich to nie było typowe pytanie skierowane ścisłe do danej osoby, to raz a dwa wciskanie stropu podwieszanego a raczej jak już to sufitu podwieszanego panie super fachowcu od nazewnictwa szczegółowego do stropu jest niczym innym jak rozwalanie wątku po jeszcze trochę to przy twojej inteligentnej dyskusji o goo... mało powiązanej tematyce z głównym wątkiem tematu dojdziemy do ocieplenia piwnicy, fundamentów itp.

P.S.

Skoro dyskusja toczyła się między @Pytajnick-iem i @Kaizen-em to nie rozumiem dlaczego ty wziąłeś udział w tej dyskusji skoro mi nie wolno a ty zapewne miałeś błogosławieństwo na udział, tak? Ale cóż hipokrytą być jest fajnie i suuuuper :)

Edytowane przez henrykow

Jeden i drugi wali argumenty od czapy bo Kazien napisał wyraźnie o rozwijaniu wełny na stropie a Wy tylko dokładacie, może jeszcze dorzucicie argument o układaniu wełny na ociepleniu elewacji? to przecież też ocieplenie.

Niestety kolega ma racje. Śledzę ten wątek i jak przeczytałem Twój wpis to pomyślałem WTF?? O co mu chodzi?

Niestety kolega ma racje. Śledzę ten wątek i jak przeczytałem Twój wpis to pomyślałem WTF?? O co mu chodzi?

Widzę, że nie tylko mnie ciśnie się na klawiaturę WTF, kiedy widzę posty @henrykow :)

No cóż, zdecydowałem się nie reagować na jego trolling, bo to już nie pierwszy raz kiedy wpada i rozwala wątek.

No to muszę Cie zasmucić, najwyraźniej wydaje ci się że go przeczytałeś bo rozwijanie wełny na stropie a ocieplanie sufitu podwieszanego to dwie różne rzeczy choć wspólny mianownik mają nie da się ukryć - ocieplenie.

Widzę, że nie tylko mnie ciśnie się na klawiaturę WTF, kiedy widzę posty @henrykow :)

No cóż, zdecydowałem się nie reagować na jego trolling, bo to już nie pierwszy raz kiedy wpada i rozwala wątek.

Chłopie ty musisz udać się do specjalisty bo jak dotąd nic a nic nie zmądrzałeś w swojej pisaninie która uważasz za bardzo inteligentna a w rzeczywistości jest to chamstwo ubrane w sreberko.

No to muszę Cie zasmucić, najwyraźniej wydaje ci się że go przeczytałeś bo rozwijanie wełny na stropie a ocieplanie sufitu podwieszanego to dwie różne rzeczy choć wspólny mianownik mają nie da się ukryć - ocieplenie.

To najwidoczniej Ty sam nie wiesz co napisałeś.

Ktoś, niedawno zapodał temat o usuwaniu co poniektórych użytkowników z forum za wtrącanie się w każdy temat i krótko mówiąc "rozwalanie go"

Ty byłeś pierwszy na liście. Pousuwaj swoje posty z tego tematu i grzecznie spie...... odejdź.

To najwidoczniej Ty sam nie wiesz co napisałeś.

Ktoś, niedawno zapodał temat o usuwaniu co poniektórych użytkowników z forum za wtrącanie się w każdy temat i krótko mówiąc "rozwalanie go"

Ty byłeś pierwszy na liście. Pousuwaj swoje posty z tego tematu i grzecznie spie...... odejdź.

Czyżbyś był moderatorem że masz takie wiadomości że ja zajmuje pierwsze miejsce na tej liście? Podaj link do tego tematu o usuwaniu użytkowników, chętnie poczytam bo go nie widziałem.

To co pisze to jestem tego świadom i pisze w temacie a porównywanie ocieplania stropu do ocieplenia sufitu podwieszanego to jak wg ciebie są to te same czynności to gratuluje zrozumienie zagadnienia.

Skoro jesteś taki fachman to jakoś w tym temacie nie zauważyłem twoich merytorycznych wpisów oprócz krytykowania tego co ja napisałem.

Edytowane przez henrykow

• 1 month później...
Wełna osiada po latach wilgotnieje traci swoją lambdę ciężko o dobrą ekipę łatwiej spartolić wełnę niż pianę , bardzo prawdopodobne mostu termiczne po latach same minusy

skalna np. dzięki wiekszej gestości nie osiada. Sam widywałem poddasza z ktorych wyciągano wełnę skalną po 20-30 lata i naprawde wyglądała super.

Poza tym np. skalna toprock premium jest hydrofobizowana przez co nie chłonie wilgoci z powietrza i utrzymuje swoje parametry przez cały okres użytkowania . To własnie pianki jak poczytasz mają dużo większą nasiąkliwość

Wełna skalna zdecydowanie.

- Jest to produkt niepalny

- jest hydrofobizowana dzięki czmeu nie chłonie wilgoci z powietrza i utrzymuje swoje parametry izolacyjne. Potwierdza to norma

- nie ulega starzeniu

- Wełna skalna dzięki wiekszej estości nie osiada i utrzymuje swoją grubość

- wełna pracuje razem z dachem , nie odspaja się, nie kruszy

- jest chemicznie obojętna

- ma lepsza paroprzepuszczalność.

- parametry termiczne wełny i pianki (otwartokomórkowej) sa podobne wiec wcale nie uzyskasz lepszych efektów izolacyjnych stosując piane