Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Izolacja akustyczna okien

Recommended Posts

Drodzy,

mam taką sprawę, mam nadzieję, że w dobry dział trafiłem, jeśli nie, prośba do Moderacji o przeniesienie do odpowiedniego.

Otóż moi sąsiedzi mają pieska, który to piesek swego czasu był mocno uciążliwy swoim szczekaniem praktycznie całymi dniami, z krótkimi przerwami. Jakoś udało się porozumieć z właścicielami i ogarnęli pieska, że pozwala nam żyć w ciągu dnia, a zwłaszcza wieczorami. Pozwala też zasnąć. Ale... niestety nadal często budzi, na przykład około 5 rano i tak potem uruchamia się co chwilę, jak tylko obok jego posesji przejdzie ktoś z własnym pieskiem.

Pytanie jest takie - czy istnieje jakiś sposób na to, żeby wyizolować okna akustycznie? Nie wiem, jakieś specjalne uszczelki, pianki, cuda-wianki, dodatkowe taśmy na szybę czy cokolwiek innego, czy po prostu najszybciej i najskuteczniej będzie wymienić całe okna na chroniące przed hałasem (chciałbym to potraktować jako ostateczny akt desperacji)? Może same szkła, bez całej "instalacji"? Bo mam nie wiem jak to nazwać, ale powiedzmy że "ramy" okien przylegające do ścianki gipsowo-kartonowej i obawiam się że wymiana okien spowoduje jej uszkodzenie. Może się mylę.

Proszę, poradźcie coś, bo chciałbym mieć gwarancję, że niezależnie od tego kiedy pójdę spać, wcześniej czy później, się wyśpię, bez ryzyka że obudzi mnie o nieludzkiej porze piesek sąsiadów.

A pies, wychodzi, zbyt strachliwy i alarmuje swoje stado bez powodu

A pies sporadycznie od 5 lat obecności na posesji opuszcza jej teren, a jako że 3/4 posesji przeznaczone na parking dla sąsiadów z okolicznych bloków, to kisi się tylko na skrawku i dostaje małpiego rozumu na widok i wyczucie innych psiaków zza ogrodzenia.

• 5 months później...