Ewcia111 12.11.2021 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Hej, Razem z Architektem adaptujemy projekt domu. Będzie to "stodoła" gdzie ściana szczytowa będzie od strony południowej. W tym miejscu będzie salon, jadalnia i kuchnia (otwarta przestrzeń i okna na 3 strony - wchód, południe i zachód) - w salonie jest również wyjście na antresolę. Planowaliśmy na ścianie szczytowej zrobić przeszklenie, podobnie jak jest to w projekcie ekonomiczny 6. Obawiamy się tylko, że latem będzie bardzo dokuczać słońce. O ile do okna prostokątnego zrobimy żaluzje fasadowe to do okna trójkątnego może być problem. Możemy zrezygnować z tego trójkątnego okna, ale nie wiem czy nad salonem ta pusta przestrzeń nie będzie ciemna. Nie chciałabym w salonie robić jeszcze okna dachowego. Nie chcieliśmy również robić okapu i głównego tarasu od tej strony (południowej), ponieważ mamy 9 m do granicy działki. A żeby okno zostało przysłonięte to okap musiałby być sporych rozmiarów. Czy ktoś stał przed podobnym problemem lub pobudował dom z takim oknem bez okapu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 12.11.2021 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Ja mam takie okna jak na avatarze. Od południa ściana szczytowa z 4 oknami na 2 pietrach. Na parterze będzie zadaszenie z żaglem, a na piętrze przesuwne okiennice albo daszki z nierdzewki. Tak aby latem słońce nie padało na okna, a zimą odwrotnie. Teraz jest koszmarnie latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 12.11.2021 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Latem będzie masakra jak nie odetniesz słońca od zewnątrz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 12.11.2021 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Mam okna od południa, gdyby nie rolety zewnętrzne była by tragedia.Jak wszyscy skupiłem się na stratach energii i tanim ogrzewaniu a większym problemem jest przegrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewcia111 12.11.2021 21:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2021 Dziękuję za odpowiedzi, właśnie trochę przegrzewania obawiam się już wiem, że ta dolna część będzie na pewno z zewnętrzną ochroną od słońca. Zrobimy pas pomiędzy przeszkleniem gdzie można schować żaluzje, coś jak tutaj: Tylko, że nasze przeszklenie i tak byłoby mniejsze, niż na zdjęciu wyżej. Teraz walczę z myślami czy zostawić ten przeszkolny trójkąt u góry... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 13.11.2021 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 (edytowane) zrób stałą drewnianą żaluzję u góry o nachyleniu chroniącym przed słońcem tylko przy określonej wysokości nad horyzontem, tak aby zimą światło wpadało bez problemów. Edytowane 13 Listopada 2021 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 13.11.2021 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2021 Fajne to , ale będzie się fest marasić a i nie będzie zbyt trwałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewcia111 14.11.2021 14:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2021 A co myślicie, aby zrobić w takim przypadku okna refleksyjne lub nałożyć folię, które ogranicza nagrzewanie pomieszczenia?Ktoś miał doczynienia z takimi oknami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts