Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Legionella - czas wygrzewania.....

Munder

Recommended Posts

Cześć...

Chciałem zapytać Was. czy proces wygrzewania polega tylko na osiągnięciu odpowiedniej temperatury, która wykończy tą bakterię(65-70*) czy jest to może cały dzień ogrzewania wody do wyższej temperatury...(tak powiedział mi znajomy, który jak się o tym dowiedział, od tego czasu włącza wygrzewanie manualnie na okres jednej godziny dwa razy w tygodniu) Nie bardzo mu w to wierzę, ale jako, że nie jestem fachowcem, pytam o to Was - profesjonalistów...

Moja pompa Vaillant, i w ustawieniach wygrzewania Legionelli ma ustawione - Dzień - Sobota. godzina 4.00...

Nie mam możliwości ustawienia czasu trwania tego procesu, więc może to nie jest prawdą a może w innych urządzeniach jest inaczej...?

Czy jest gdzieś miejsce( w mojej pompie) gdzie mogę sprawdzić do jakiej temperatury grzałka rozgrzewa wodę..?? Szukałem w "Ustawieniach konserwatora" ale nic takiego nie widziałem) ....

Pozdrawiam

Czlowieka zabija temepratura 42 czy 43C przez bardzo krotki czas i podobnie jest z tą bakterią. Dla pewności podaje sie temperature wygrzewania 55-60C bo temperatura w zbiorniku nie rozkłada się rownomiernie. Żadna z tych bakterii nie przetrwa temepatury 55C przez nawet kilka minut.

Kolonizacji bakterii sprzyja temperatura w zakresie 25-45 °C (optymalna temperatura do ich rozwoju wynosi 38 °C), niskie stężenie dezynfekantów, zastoiny wody i czynniki biotyczne takie jak obecność innych mikroorganizmów, biofilmu.

W warunkach optymalnych wzrost bakterii Legionella trwa od 2 do 6 dni. Szybkość wzrostu przyspiesza dodatkowo podłoże bogate w żelazo i mangan, wysoka wilgotność, dostępność dwutlenku węgla, oraz wspomniana już odpowiednia temperatura. Dlatego aktualne przepisy przewidują temperaturę ciepłej wody użytkowej 55-60°C. W temperaturze 55°C bakterie Legionella żyją około 20 min, w temperaturze 60°C – około 2 minut, a giną w temperaturze ok. 70°C. Poniżej temperatury 20 °C stopień rozmnażania znacząco spada, ale bakteria może przetrwać w stanie uśpienia przy dużo niższych temperaturach do czasu pojawienia się sprzyjających warunków rozwoju.

Ale kluczowe jest to, gdzie ta temperatura jest osiągana. W samym zasobniku to trochę za mało nawet, jak nie ma w nim osadu czy kamienia w którym bakterie mogą przetrwać.

Główne miejsca występowania tych mikroorganizmów to: zbiorniki akumulacyjne ciepłej wody, osady w separatorach i odmulaczach, ślepe odcinki sieci, a także elementy instalacji pokryte osadem wapiennym, kamieniem kotłowym takie jak: prysznice, wylewki baterii, nasadki sitkowe baterii umywalkowych. Pałeczki Legionella były izolowane z systemów wody ciepłej o temperaturze nawet do 66 °C, jednak najintensywniej zasiedlane są instalacje zasilane wodą o temperaturze 40 °C.

@cactus i @Kaizen....

Z waszych odpowiedzi, zrozumiałem, że wygrzewanie Legionelli jest krótkim procesem i wymaga temperatury w granicach 50 - 70 st C

Niestety, żaden z Was nie odniósł się do mojego drugiego pytania gdzie (w których ustawieniach pompy) mogę sprawdzić do jakiej temperatury jest podgrzewana woda aby zlikwidować to paskudztwo..

Czy mogę liczyć na dopisek..?? Proszę....

Pozdrawiam

1. Zamknąć wszystkie punkty poboru.

2. Włączyć pompę cyrkulacyjną na tryb ciągły.

3. Ustawić temperaturę c.w.u. na 70-75 oC.

4. Utrzymać zadaną temperaturę przez minimum 35 minut przy ciągłej pracy pompy cyrkulacyjnej !!

5. Pobierać przez każdy punkt poboru wodę o zadanej temperaturze przez 3 minuty.

6. Obniżyć temperaturę do wcześniej zadanej.

7. Włączyć normalny tryb pracy pompy cyrkulacyjnej.

8. Koniec dezynfekcji podgrzewacza c.w.u. :)

Edytowane przez d7d

@d7d Dziękuję za rady...

2. Włączyć pompę cyrkulacyjną na tryb ciągły.

Dotychczas o tej porze nie włączałem, ale jako, że w soboty mam dzień wygrzewania (o godz. 4.00)

to pompę ustawię aby się włączyła o 3.45 do 4.45...

3. Ustawić temperaturę c.w.u. na 70-75 oC.

Moja temperatura zadana to 45 st ale w czasie wygrzewania temperatura sama wzrasta do tego stopnia,

że rano muszę uważać aby się nie poparzyć.

Właśnie o to pytałem w pierwszym poście, gdzie w pompie Vaillant mogę sprawdzić do jakiej

temperatury podgrzewa się woda... (i nadal nie wiem)

A jeśli jest już taka gorąca to nie wiem czy jest sens zmieniać ustawienia tej zadanej (z 45 na 70-75)

4. Utrzymać zadaną temperaturę przez minimum 35 minut przy ciągłej pracy

pompy cyrkulacyjnej !!

Jak pisałem wyżej - temperatura wody sama "skacze" do góry a pompę cyrkulacyjną

włączę od 3.45 do 4.45, no może do 5.00

Zapytam jeszcze o pompę cyrkulacyjną...(cyrkulację)

Nie jestem pewien co miałeś na myśli pisząc "pompa cyrkulacyjna"

Otóż mam u siebie dwie pompy :

- obiegowa do podłogówki(o niej teraz nie rozmawiamy)

- cyrkulacyjna (zamontowana zewnętrznie na rurkach wody użytkowej)

- oraz w zakładce "Programy czasowe" - gdzie mogę ustawić o określonych

godzinach włączenie i wyłączenie ogrzewania, obiegu ciepłej wody i cyrkulację

Na wszelki wypadek włączyłem dwie opcje cyrkulacji:

- pompę zewnętrzną od 3.45 do 5.00

- oraz tą "Cyrkulację" w zakładce "Programy czasowe" (tu domyślnie na wszystkie dni tygodnia mam od 6.30 do 23.50 ale na sobotę zmieniłem na 3.50 do 23.50)

Proszę napisz mi która jest ważniejsza (bardziej odpowiednia) do procesu wygrzewania Legionelli....

Pozdrawiam

Edytowane przez Munder

Zewnętrzna pompa cyrkulacyjna do ciepłej wody użytkowej (nie do podłogówki).

Pompa ma pracować w trybie ciągłym ale był obieg bardzo gorącej wody w całej instalacji ciepłej wody użytkowej.Z jakiego materiału masz wykonaną instalację ciepłej wody użytkowej?

Programy czasowe mogą być ustawione na stałą pracę w określonych godzinach lun ana liczę włączeń w danej godzinie i w danym czasie,.

Np 5 x na godzinę przez 3 minuty w godzinach 6:30 do 23:50.

Możliwe, że Vaillant ma wbudowany program do wygrzewania c.w.u.

Trzeba to sprawdzić w instrukcji użytkownika lub w instrukcji montażu.

Może masz sterownik pokojowy z takimi nastawami.

Jaki masz model Vaillanta?

Pozdrawiam

Zewnętrzna pompa cyrkulacyjna do ciepłej wody użytkowej (nie do podłogówki).

Pompa ma pracować w trybie ciągłym ale był obieg bardzo gorącej wody w całej instalacji ciepłej wody użytkowej

Tak zrobiłem. U mnie proces wygrzewania ustawiony jest na godz.4.00. Pompa pracowała w trybie ciągłym od 3,45 do 5.00,

Pisałeś wcześniej że cały proces wygrzewania trwa 35 minut.. ...więc ta jedna godzina i 15 minut chyba ok..Tak..??

Z jakiego materiału masz wykonaną instalację ciepłej wody użytkowej?

To co "idzie" od pompy do pionu w górę - wszystko plastikowe...w murze nie widzę ale podejrzewam, że to samo...

Programy czasowe mogą być ustawione na stałą pracę w określonych godzinach

lub na liczbę włączeń w danej godzinie i w danym czasie,Np 5 x na godzinę przez 3 minuty w godzinach 6:30 do 23:50

Jeśli chodziło Ci o grzanie c.w.u. i podłogówki, to mam ustawione stałe godziny od 6.30 - 23.50

Cyrkulację (wewnętrzną) ustawiłem w sobotę od 3.45 do 23.50 a reszta dni tygodnia od 6.30 - 23.50

Możliwe, że Vaillant ma wbudowany program do wygrzewania c.w.u.

Trzeba to sprawdzić w instrukcji użytkownika lub w instrukcji montażu.

Może masz sterownik pokojowy z takimi nastawami.

Ma na pewno program "Wygrzewanie jastrychu" O c.w.u. nic tam nie ma,

poza tym, że jest możliwość dowolnego ustawienia na dzień i godzinę.

Sterowniki mam tylko do podłogówki (w każdym pokoju po jednym)

Jaki masz model Vaillanta?

Taką fotkę wysłał mi hydraulik, jak go prosiłem o nazwę tego co montuje....

https://www.fotosik.pl/zdjecie/9f38822ec63959e3

Pozdrawiam

Edytowane przez Munder